Go back to news list

Tým Turris slaví Vánoce perníčky a 3D tiskem

12. prosince 2017

fun

V tento předvánoční čas věnujeme péči o naši komunitu mimořádnou pozornost. Pečení a zdobení perníčků je česká národní tradice, ovšem s 3D tiskem formy loga vše dostalo jiný rozměr. Tiskneme, pečeme, ochutnáváme a posíláme všechny návody dál. 3D modely našeho tiskátka si můžete vybrat a stáhnout na thingiverse.com a bude nás moc těšit, pokud se s námi svou tvorbu rozhodnete prostřednictvím jakéhokoli kanálu sdílet. Přikládáme i Turrisem ověřený recept. 

Tým Turris vám přeje hezký adventní čas!

Turris gingerbread

Těsto na perníky:

300 gr. hladké mouky

špetka soli

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku (místo toho se dá použít směs koření do perníku, pokud ji seženete)

Kdo má rád perníky tmavší, může přidat lžíci kakaa.

100 gr rozpuštěného másla

100 gr moučkového cukru (když nemáte moučkový, lze použít také jemný skořicový cukr)

2 větší vejce ušlehaná s 4 lžícemi tekutého medu. 

Smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, moučkový cukr v jedné míse, ve druhé ušleháme vejce, s vlažným rozpuštěným máslem, postupně do sebe směsi smícháme. Vznikne mazlavé těsto, které balím do fólie po částech a dám do lednice uležet, alespoň přes noc.

Z těsta válíme tenké pláty, vykrajujeme a potíráme rozšlehaným žloutkem s trochou vody. Perníky jsou potom krásně lesklé. Pečeme na cca 160st, cca 5-7 minut.  

Poleva na zdobení:

Bílek, který zbyl z potírání, ušleháme do hladka s prosívaným moučkovým cukrem a lžičkou citronové šťávy. Směs musí být dost hustá, hodně cukru, ale přitom vláčná, aby tvořila pevné linky. Pokud je směs moc hustá, lze přidat trochu citrónové šťávy, ale jen kapku.

Zdroj: Těsto na perníčky z Lišky