Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris OS 3.0 - Problémy a řešení
- Od Martin Strbačka Dne 2016-06-09 14:23 Hlasů 3
Vážení Turristé,

usilovně pracujeme na vydání opravné verze Turris OS, která by měla odstranit velkou část hlášených potíží.

Během zpracovávání hlášených chyb v Turris OS 3.0 jsme narazili na poměrně častý problém, kdy mají uživatelé nastavenou stejnou IPv4 adresu či rozsah na rozhraní WAN i LAN. Takové nastavení je principiálně nesprávné a způsobuje proměnlivou nefunkčnost připojení k Internetu i k samotnému Turrisu. V předchozích verzích Turris OS částečně fungovalo jen proto, že starší verze Linuxu byly vůči tomuto nastavení tolerantnější. Předejít takovému nastavení nemusí být snadné snadné, protože kolidující adresu můžete mít na WAN rozhraní nastavenou i nevědomě z DHCP serveru poskytovatele připojení. Podobně i detekce je problematická, v případě nefunkčnosti spojení s Turrisem, zbývá pouze připojení sériovou konzolí a ověření výstupu příkazu ifconfig.

Řešením je odpojit Turris od Internetu a restartovat jej. Po naběhnutí systému se přihlaste do administračního rozhraní Foris a změňte adresu LAN například na 192.168.13.1 (nebo jakoukoliv jinou, která není v kolizi s adresou rozhraní WAN a současně je určena pro vnitřní síť). Po uložení nastavení router připojte k Internetu a opět jej restartujte. Takovéto nastavení je neškodné i pro ty, kteří tímto problémem netrpí. Pouze máte-li ve své síti zařízení se statickou adresou, bude třeba jej přeadresovat.

Nalezneme-li podobné problémy, budeme s Vámi jejich řešení sdílet v tomto vlákně.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris OS 3.0 - Problémy a řešení

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill