Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / zvýšení dosahu routeru + výsledky měření dosahu
- Od Pipin Dne 2014-06-21 17:22 Upraveno 2014-08-22 08:59 Hlasů 1
Zdravím, chci tu dát takový kratičký návod jak zlepšit dosah wifi. samozřejmě je to o nastavení musí se jít do rozhraní LuCi  a následně do síť/wifi. pak se klikne na tlačítko upravit a tady začíná terno.... zvyšte vysílací výkon na max... a změnte kanál na nezarušený ( k měření se dá použít inSSIDer nebo wifi analyzer na droidu....) co je ale zajímavější je záložka rozšířené nastavení tu se dá povolit 40mhz kanál (dvě možnosti doporučuju odzkoušet která je rychlejší či- funguje, avšak využijou to jen lidi s novějšími zařízeními)

a pak je tu kouzelné políčko  "Optimalizace na vzdálenost" které by mohlo dosah zvíšit(asi něco na způsob beamformingu)

a teď již přejdu k měření... měřil sem v téměř ideálním prostředí (kraj města, až na stěnu přímá viditelnost) tedy kromě jedné maličkosti. Měřil sem s droidem(s výše uvedenou aplikací) která má utrženou nalepovací wifi antenu(uplně pryč) což by mohlo zvíšit realný dosah. Kouzelné políčko sem měl nastavené na 200metrů výkon na pouhých 18dbm. konfigurace antén byla UFO (to jest prostřední svisle a ostatní  v 45° od ní)
PS veškerá vzdálenost je vzdušnou čarou

do 150 metrů se mobil dokázal připojit a fugovat připojení bylo poměrně stabilní i na 180metrech... pak sem zratil přímou viditelnost(200-250m), avšak jak sem jí navázal a znovu sem měl signál (bohužel moc slabý na připojení) ale pořád měl stabilně nad -90dbm (samozřejmě s čelní orientací k zdoji signálu.) okolo vzdálenosti 300 sem pořád chytal ale už to bylo moc  slabé a ztrácel se signál (+ doplerův efekt asi možná trošku zafungoval) musel sem stát abych měl signál.

je vidět že se nešetřilo na turisu a čekal sem nižší dosah s anténama za 100Kč.
- Od Pipin Dne 2014-10-31 16:42 Upraveno 2015-01-06 23:29
Tak po určité době jsem se rozhodl test zopakovat na turrisu jsem dal maximální výkon ( optimalizace pro vzdálenost na 60m)  kanál 9 (2. nejméně zarušení- nokia neumí kanál 13)
měřil jsem na nokia lumia 520   vysledek byl že když jsem měl viditelnost tak byl i internet až někdy u  380 to začalo blbnout ale při statickém měření a otočením na turrise  jsem byl schopen v vzdálenosti 427m sestavit hovor skype ( spojil se ale brzo spadl, věřím že při korektním nastavení optimalizace na vzdálenost by to fungovalo bez problému)  obecně při plné palbě jsem byl schopen připojit tam kde jsem se nepřipojil.

mam z toho také 2 poznatky....
luci je rezponzivní docela... a mohl jsem to přenastavit z mobilu ( což jsem neudělal)
za 2.   nokia lumia nezvládá plných 100mW na 13 metrů (asi zahlcení modulu přebuzením nebo tak něco) ( odborně se tomu říká near field problem myslím
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / zvýšení dosahu routeru + výsledky měření dosahu

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill