Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Příspěvky do TurrisSoutěže (uzamčeno)
Anketa Hlasování v TurriSoutěži (Uzavřena)
Řiditelné hodiny / Ondřej Caletka 10 34%
Automatizace rodinného domku / Jan Horáček 4 14%
Home automation / Ing. Jan Fíla 12 41%
Otvaranie vchodovych dveri cez internet / Ondrej Galbavý 3 10%
- - Od Martin Sojka Dne 2014-10-21 15:07 Upraveno 2014-10-21 15:43
Řiditelné hodiny
Ondřej Caletka

Jedná se o úpravu obyčejných quartzových hodin tak, aby byly řiditelné z Turrisu. V hodinách se jednoduše nahradí původní elektronika a připojí se kabelem ke GPIO konektoru uvnitř Turrise. Primární výhodou takových hodin je absolutní přesnost a automatické přestavování na letní čas a zpět; tím ale výhody nekončí. Takto řízené hodiny se mohou například večer zastavit, aby v noci nerušily spánek a ráno zmeškaný čas dohnat. Mohou také velmi nenápadně upozorňovat na libovolnou událost v Turrisu – například poskakováním po dvou sekundách...

V tuto chvíli je hotový hardware, skládá se jen z jednoho integrovaného obvodu 74HC00 v roli budiče krokového motoru hodin. Na softwaru jsem ještě pracovat nezačal, v ilustračním obrázku v příloze jsou potřebné impulzy namísto Turrisem generovány vývojovou deskou s procesorem řady MSP430. Náklady na realizaci HW rozšíření nepřesáhnou 100 Kč a řekněme dvě hodiny práce (záleží na šikovnosti při znovusestavování ozubených kol v hodinovém stroji :) ) Pokud se nevyskytnou komplikace, měl by být software hotový během několika dní.

[img thb]TurrisHodiny.jpg[/img]
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2014-12-03 10:52
Jenom bych dodal, že veškerá dokumentace k Turrisem řízeným hodinám je k dispozici na http://oskar456.github.io/turrisclock/
Kdyby měl někdo zájem podobné hodiny si postavit a případně se podílet na dalším vývoji, budu rád.
- - Od Martin Sojka Dne 2014-10-21 15:10 Upraveno 2014-10-21 15:18
Automatizace rodinného domku s použití technologie 1-wire
Jan Horáček

Řešení je postavené nad OWFS, což je souborový systém, který zprostředkovává komunikaci s 1-wire sítí. SW vrstva, starající se o automatizaci, stále není dokončena. Je na ní ještě spousta práce, aby se vyřešila zátěž systému, která je bohužel v současné verzi příliš velká.

Jde o mojí bakalářskou prácii, která bohužel stále není ve stavu, kdy by jí bylo vhodné prezentovat. Záměrem práce je vyvinout open source systém pro řízení domácnosti který poběží na Turrisu. V současném stavu je zařízení použitelné jen jako inteligentní termostat.

[img thb]WP_000273.jpg[/img] [img thb]WP_000282.jpg[/img]  [img thb]WP_000295.jpg[/img] [img thb]WP_000275.jpg[/img] [img thb]WP_000283.jpg[/img] [img thb]WP_000286.jpg[/img]  [img thb]WP_000321.jpg[/img]
Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2014-10-22 08:32
Jen doplním, že jednotlivé návody na jednotlivé části budu vkládat na moje stránky .
- - Od Martin Sojka Dne 2014-10-21 15:22 Upraveno 2014-10-21 16:07
Home automation
Ing. Jan Fíla

Teploměr je omotán skoro okolo celého domu a je připojen k routeru Asus 500gP. Měřím teplotu venku (několikrát), na půdě, v akváriu, teplotu v zásobníku teplé vody, teplotu CPU i boardu Turrise. Zobrazení aktuálních hodnot obstarává web server v Turrisu a historická data jsou ukládána a zobrazována na webhostingu: http://jfilaa.php5.cz/  a http://jfila.cz/

Vkládání dat do DB probíhá dle následujícího popisu: http://jfilaa.blogspot.cz/2012/06/jak-bezpecne-zapisovat-do-mysql-ze.html

Dále jsem odečítal napětí sítě, příkon, cosinus-fí a celkovou odebranou energii z elektroměru.

Vkládání dat do DB: http://jfilaa.blogspot.cz/2012/06/jak-bezpecne-zapisovat-do-mysql-ze.html

[img thb]image001.png[/img]
Graf z phpMyAdminu, na L3 je připojena stará lednička, kompresor spíná každých 15 minut.

[img thb]image002.png[/img]
Sekání zahrady z L3.

Na indexu Turrise je jednoduchá stránka s automatickým obnovováním, která načítá aktuální venkovní teplotu. Součástí je také jednoduchý měřič rychlosti, který v noci stahuje soubory a hodnotu downloadu ukládá do databáze:
http://jfilaa.php5.cz/GrafDownload.php

[img thb]DSCF7099_web.jpg[/img]
Nadřazený - - Od hybner Dne 2014-10-23 21:20
Zdravím, mě by zajímalo jak měříte teplotu v akváriu, tj. jak chráníte teplotní čidlo před vodou?
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2014-10-24 14:23 Upraveno 2014-10-24 14:32
Jednoduše :lol:: elektrikářská izolační páska, smršťovací bužírka a mírumilovné skaláry, neonky a tery.
Jinak je možné čidla sehnat i v kovovém pouzdře, stačí na ebay hledat toto: "DS18B20-Temperature-Sensor-Temperature-Probe-Stainless-Steel-Package-Waterproof".
Dlužno dodat, že při posledním důkladném úklidu v akváriu do čidla poprvé, za delší dobu provozu, natekla voda. Ale stačilo starou bužírku nahradit a měříme dále.

Ke svému příspěvku bych ještě doplnil popis jednoduchého DVB-T nahrávadla.
Návod na zprovoznění několika DVB-T karet + streamování multiplexů do domácí sítě (zprovozněny tři ze čtyřech DVB-T karet)
http://jfilaa.blogspot.cz/2014/07/dvb-t-karty-pro-turris.html

První základy pro DVB-T rekordér na Turrisu:
http://jfilaa.blogspot.cz/2014/10/dvb-t-rekorder-pro-turris.html

Webserver pro přehrávání videa, kombinace s linux zařízením IPBox, dále uvažuji o nahrávání přímo v Turristu, třeba to dokončím do uzávěrky soutěže
http://jfilaa.blogspot.cz/2014/05/webserver-pro-turris.html
- Od Martin Sojka Dne 2014-10-21 15:34
Otvaranie vchodovych dveri cez internet
Ondrej Galbavý

Vylepsenie umoznuje prostrednictvom domaceho telefonu DT85, dosky Arduino a routra otvorit na dialku vchodove dvere bytovky.

Pouzity hardware:
Doska s rele (cca 1.6 USD) - spina elektromagneticky zamok, je pripojene na svorkovnice telefonu DT85
Arduino Uno, tiez je mozne rele pripojit priamo na router Turris a usetrit. HW sa urcite zmesti do 10USD.

Software:
Arduino: Program StandardFirmata (licencia LGPL v2.1) dodavany s Arduino IDE. Umoznuje cez seriovu linku ovladat vystupy a citat vstupy. Jedina potrebna uprava bola zmena vychodzieho stavu vystupu pre rele - aby nebolo zopnute pri resete a neotvaralo dvere.

Turris: Potrebne package - pyserial, kmod-usb-serial, kmod-usb-acm (pripadne ine kmod-usb-* podla prevodnika USB/serial), pyFirmata

Ovladaci skript je napisany v pythone. Pouziva kniznicu pyFirmata, ktora implementuje komunikacny protokol Firmata. Webove rozhranie poskytuje prostrednictvom kniznice bottle, ktoru uz pouziva jednoduche manazovacie rozhranie Turris. Pri poziadavke na URI '/open' sa skontroluje a pripadne obnovi spojenie s doskou Arduino a na 5 sekund zopne rele. Nasledne vrati spravu 'Door were opened for 5 seconds!'.

Firewall: otvoril som port pristupny z WAN, na ktorom pocuva ovladaci skript

Spustenie po starte: do /etc/rc.local som pridal python /root/door-opener/door-opener.py >> /root/door-opener/door-opener.log 2>&1 &
Frontend: jednoducha html stranka s tlacitkom a iframe s vystupom skriptu (screenshot v prilohe). Aktualne chranena cez HTTP Basic Authentication.
[img thb]door-opener-frontend.png[/img]

Plany do buducna:
1. Vyriesit obcasnu latenciu
2. Poskytnut feedback o zacati otvarania dveri a nie ozvat sa az po konci
3. Vylepsit architekturu a frontend - ovladaci skript by mohol komunikovat len s webovou sluzbou, ktora by riesila autorizaciu pouzivatela.
4. Nahradit zaznam v rc.local init skriptom
5. Vymena velkeho Arduino Uno za preprogramovany usbasp (mala doska s USB A konektorom)
6. Push sprava o zvoneni
7. Prepojit telefon s USB zvukovou kartou (alebo ak sa podari, priamo v Arduino) a vytvorit VoIP klienta, ktory bude pri zvoneni volat na konkretny kontakt alebo vyzvanaciu skupinu.
8. Hlasove otvaranie dveri. Ci uz analyza zvuku v routri alebo priamo v Arduine. Na vstup do vchodu uz nebude treba ani kluc ani mobil. S bytovymi dverami to uz bude tazsie :)

[img thb]door-opener-hw.jpg[/img]
- - Od NONES (>>>) Dne 2014-10-22 12:10
Prosím, je někde možné položit doplňkový dotaz k prezentovaným návrhům? U některých mi z popisu není jasné, k čemu to má být prakticky dobré. Třeba digitální hodiny - když si koupím budík s DCF77 (bratru za necelých 200,- Kč), mám přesný čas i přechodem na letní vyřešený také a nemusím nic kutit ani rozebírat a montovat. Pokud je to myšleno jako radost z kutilství, pak to chápu.
Nadřazený - - Od Martin Sojka Dne 2014-10-22 12:36
Prostor pro dotazy je právě zde ;)
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-10-22 13:03
Dobře, v tom případě tedy opakuji svůj dotaz na "správném" místě => jaký je záměr (smysl, praktická využitelnost) návrhu řiditelných hodin?
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2014-10-22 14:13
Primárním cílem této přihlášky bylo přihlásit něco dostatečně jednoduchého, co si může každý vyrobit a třeba se na tom naučit i něco málo o programování. Nešlo tedy prvoplánově o něco extrémě užitečného, bez čeho by se nedalo žít. Na druhou stranu, výsledný produkt není úplně marný.

Hodiny řízené DCF77 jsou dobré, sám jich mám kolem patnácti. Mají ale i své limity − pokud například bydlíte ve městě a/nebo v železobetonovém domě, obvykle si nemůžete moc vybírat, kam takové hodiny umístíte a spíše musíte zkoušet, kde budou fungovat. Některé hodiny navíc mají tak nekvalitní lokální oscilátor, že dokážou jít viditelně špatně deset hodin po seřízení. Pak také znám lidi, kterým v noci vadí hlasité cvakání motorku.

Jak již bylo napsáno v úvodním příspěvku, hodiny řízené Turrisem tyto problémy eliminují. Můžete si vybrat hodiny s designem podle své chuti bez ohledu na způsob řízení. Musíte sice k hodinám natáhnout kabel, ale zase se nemusíte starat o baterii. Můžete snadno zařídit, aby se hodiny zastavily v noci a ráno pak pokračovaly v chodu dále. Rychlé přestavování hodin pak může fungovat jako budíček :)

V tuhle chvíli je hotový software pro základní obsluhu. Umí hodiny co nejrychleji navést na aktuální čas (buď posuvem rychle vpřed, nebo vyčkáváním; podle toho, jak bude dosaženo aktuálního času rychleji) a umí perzistentně ukládat stav hodin při korektním ukončení, nikoli však při výpadku proudu; to je ale také řešitelné. Kód je možné snadno rozšiřovat o další funkce.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-10-22 19:20
Děkuji za podrobnější vysvětlení zamýšlené funkce Vašeho návrhu.
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2014-10-24 14:30
Jak jsou hodiny uvnitř realizované? Jedná se jen o cívku a magnet, kdy každým pulzem poskočí o vteřinu? Nebo se jedná o miniaturní krokový motorek? Zajímám se hlavně kvůli synchronizaci skutečné polohy ručiček.
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2014-10-24 19:51
Obě odpovědi jsou pravdivé: Jde o původní cívku a magnet, kdy každým pulzem poskočí o vteřinu. Což podle mě splňuje i obecnou definici krokového motoru :cool:

Hodiny tedy neumí couvat, stejně jako nemají zpětnou kontrolu polohy ručiček. To ale v praxi tolik nevadí, stejně tak funguje i naprostá většina rádiem řízených hodinek (všechny šestery, co mi prošly rukou). Jen je potřeba opatrně volit maximální frekvenci kroků při pohybu rychle vpřed.
- - Od NONES (>>>) Dne 2014-11-02 08:55
Tak je to jasné - v hlasování uživatelů - turristů - je vítězem pan Fíla

Řiditelné hodiny                                     Ondřej Caletka   9   33%  
Automatizace rodinného domku                Jan Horáček   4   15%  
Home automation                                  Ing. Jan Fíla   11   41%  
Otvaranie vchodovych dveri cez internet   Ondrej Galbavý   3   11%

Už teď se těším na show turristů - nadšenců na konferenci Internet a Technologie.
Nadřazený - - Od uzivatel1 (>>) Dne 2014-11-05 21:03
Účast v hlasování je na "tisícovku" uživatelů opravdu žalostná...
Nadřazený - - Od digiman (>) Dne 2014-11-05 21:07 Hlasů 1
Upřímně když vidím počet hlasujících tak si říkám jestli má cenu to prezentovat co dělám. Todle mě poněkud odradilo vůbec si nějakou prezentaci tvořit.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-11-05 22:05 Hlasů 1
To Vás plně chápu. Řeknu vám k tomu svůj názor, ale budu kritický, i když většinou ve svých komentářích volím smířlivější tón. Osobně se mi zdá, že úvodní nadšení celého projektu Turris trošku opadlo, a to jak řešitelů z CZ.NICu, tak i členů komunity (ale ono to spolu nejspíš úzce souvisí). Na začátku bylo spousta euforie, období příprav a dlouho očekávané předání modré krabičky. Týdně popisovaný průběh distribuce, aktivovaných routerů atd. atd. Nové a nové příspěvky v oficiální dokumentaci, návody na zprovoznění různých doplňkových aktivit. Nyní to všechno trochu opadlo. Poslední aktualita na oficiálním webu je více než měsíc stará (z 1.října) a ještě navíc o ničem (o aktualizaci Turrisu na OS 1.6, přičemž na našich routerech máme již týden běžící verzi 1.7). Sekci globálních statistik jsem vlastně vůbec nepochopil - jestli toto má být ten oficiální výsledek celého výzkumného projektu pro veřejnost, tak pochybuji, že to někdo z obecné veřejnosti chápe. V uživatelské dokumentaci nepřibývá skoro nic - většina publikovaných článků je od doby spuštění projektu, v poslední době (čímž myslím dobu tak před 2 měsíci) přibyl článek o přístupu na router z vnější sítě (který je spíše nedokonalý a vyznívá trošku ve stylu pokud tomu nerozumíte, raději na to nešahejte - tento článek vám to nepomůže pochopit). V sekci často kladené dotazy jsou dotazy, které už nejspíš nikdo neklade, ale kladl (jak je možné, že se router distribuuje za 1 Kč, jak zjistím jestli roter dostanu a jiné podivnosti). Na minulé konferenci byla slíbena další funkcionalita - honeypot, měření rychlosti přenosu dat, sledovaní datových toků v LAN od TV atd. atd. Chápu, že realizace je běh na dlouhou trať, ale uběhlo půl roku, nic ze slíbeného nefunguje a o stavu příprav nikde ani zmínka - očekával bych, že alespoň na fóru, když už ne v novinkách bychom se průběžně mohli něco dozvědět. Jakési pofidérní upozornění na proběhlé útoky se v poslední době objevili na Twitter profilu projektu, ale k čemu má taková informace být a jaký pro mě - jako uživatele routeru - má mít smysl, to nechápu. Ale zpátky k tématu, které jste nastínil. Vyhlášenou Turri soutěž jsem chápal jako zoufalý výkřik vývojového týmu Turris směrem ke komunitě uživatelů - na fóru jsme četli, že máte spoustu dobrých nápadů - my jsme už dlouho zahrabáni v jakési neidentifikovatelné projektové rutině - inspirujte nás něčím zajímavým. Bohužel z toho vyšel zoufalý pokus pár uživatelů nabídnout cokoliv, ať je to užitečné a smysluplné nebo ne. Většina uživatelů ani netuší (a já se mezi ně počítám) k čemu jsou ty UART, SPI a I2C dobré a k čemu smysluplnému je využít. Proto taková malá účast hlasujících, vlastně je vůbec nezajímá, že jim router může zvedat i záchodové prkénko. Ač stále oceňuji (a to už jsem nejednou napsal) odvahu všech účinkujících vymyslet cokoliv a potencionálně s tím exhibovat na konferenci, mám trochu obavy, že tento konferenční blok bude malým fiaskem. To si raději poslechnu sliby projektového týmu o tom, co zajímavého nás čeká v roce 2015.
Nadřazený - - Od jabi Dne 2014-11-06 01:54 Hlasů 1
Bohužel musím souhlasit. Čekal jsem, že z počátku se bude řešit nějaká základní funkcionalita, ladit problémy a bude se začínat dělat něco zajímavého. Ale uplynulo přes půl roku a upřímně nic zajímavého není prezentováno ani v nějaké fázi rozpracovanosti. Těch pár globálních statistik ani nebudu komentovat. Čekal jsem průběžné informace o tom, jaké informace se sbírají, jak se analyzují, jaké jsou výsledky, k čemu se došlo apod. Co se plánuje dál.

A k hlasování - sám jsem dlouho přemýšlel, zda mám vůbec hlasovat. Fórum sleduji pravidelně, ale žádný projekt mě nějak nezaujal natolik, abych si řekl, že tomu musím dát hlas. I když jsem sám uvažoval a stále uvažuji o nějaké domácí automatizaci apod., tak z prezentace projektu jsem si dovedl vůbec udělat představu o tom, co je na tom udělaného, jaký je plán, jak se bude realizovat apod. Pak jsem si ale uvědomil, že Turris nenabízí prakticky nic, co by vybízelo k implementaci nějaké unikátní užitečné funkce. Není ani žádná snaha Turris týmu nějak implementaci usnadňovat - vydávat nějaké návody, primitivní ukázky k dalšími rozvoji apod. Když si člověk vezme Raspberry Pi nebo tak něco, tak má k tomu řádově lepší podporu - proč by měl člověk zrovna používat Turris? HW je jiný, výkonnější, ale k čemu se to hodí, když SW podpora i podpora přídavného HW je slabá? Čekal bych např. vytvoření a poskytnutí nějakého předpřipraveného virtuálního stroje, kde bude rozchozený crosscompiler se vším potřebným pro kompilaci, s nějakými jednoduchými syntetickými ukázkami jak používat to nebo ono apod. Čekal jsem na nějaké tipy na vyzkoušené přídavné "karty" s nějakými senzory, relátky apod. (třeba něco levného z Číny), které lze k Turrisu připojit a využívat je pro nějakou automatizaci. Čekal jsem aktivní podporu od členů Turris týmu zde ve fóru. Prostě nějakou podporu vývoje. Ale kde nic, tu nic. Soutěž řešením není. Takže je obdivuhodné, že se vůbec někdo našel a něco pro Turris vytvořil nebo vytvořit chce. Hlas jsem tedy nakonec dal.

Další problém je ten, že Turris existuje ve velmi omezené sérii a je hodně drahý. Proč tvořit nějaký pokročilý SW pro Turris, když to pak může použít reálně jen pár uživatelů? Chtělo by to nějakou kompatibilitu s jiným běžně dostupným HW, o kterém lze předpokládat, že se bude ještě nějakou dobu vyrábět (nebo nějaká jeho kompatibilní náhrada).

Také většina lidí ani budou běžné uživatelé a nikoli nějací vývojáři, kutilové apod. Krabičku si vzali jen proto, protože je to zadarmo, aniž by od ní něco očekávali. Kolik "majitelů" Turrise se vůbec zaregistrovalo zde do fóra a tedy má/mělo nějaký elementární zájem o dění kolem Turrise? A i z těch vývojářů a kutilů - kdo se hrabe v HW? Kdo zná dobře Linux? Kdo programuje zrovna v jazyce, který lze na Turrisu provozovat (resp. programy v něm vytvořené)?

Mám chuť nějak Turris využít. Něco si pro něj napsat. Ale v elektronice (hw) se moc neorientuji, takže do vytváření nějakého HW pro Turris se pustit nehodlám. Naopak bych ocenil, kdyby bylo snadné dokoupit k tomu za rozumnou cenu různý přídavný HW - teploměry, relátka apod. s tím, že bych si k tomu mohl napsat nějaký software.

Jinak takový tip na aplikaci, která by nepotřebovala žádný jiný HW - síťový sniffer. Např. mít možnost připojit Wireshark k Turrisu a vidět veškerý traffic, který přes něj teče. Hodí se to k ladění různého omezeného HW, kde Wireshark nebo něco podobného nelze provozovat. Třeba mobilní telefon, tiskárna apod. Případně nějakou extra aplikaci třeba jen pro pohodlné sledování nejpoužívanějšího protokolu - HTTP.
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2014-11-06 07:46
Jako účastníka projektu i soutěže mě to také mrzí. Ale jsem spíše optimistou, díky tomu máme doma výborný hardware, ke kterému jsem si připojil HDD a spoustu dalších zařízení. Přenosová rychlost je oproti původnímu TL-WR2543ND s OpenWRT daleko vyšší. TV karty se mi doposud nikdy na routeru nepodařilo zprovoznit, tentokrát ano. No proč se mají doma jen tak válet, a když je zrovna nějaký zajímavý pořad v TV, tak si ho můžu nahrát. Ostatní doma si mohou také nahrávat a potom si pořady streamovat do počítače.

Ad sprostá slova jako USART, SPI, I2C si myslím, že my nejsou až tak cizí. Jen škoda, že se dodnes nepodařilo zprovoznit SPI rozhraní v Turrisu. Mám tu několik zajímavých zařízení, které bych k němu rád připojil. Možná se mělo za router něco platit, odradilo by to obyčejné uživatele, kteří chtějí všechno zadarmo. Ale na druhou stranu by to deformovalo statistiku, pro kterou router primárně vznikl. Malá účast mě také opravdu mrzí ale, plně bych nesouhlasil s jabim, dokumentace v podstatě je. Vzhledem k vhodné volbě OS OpenWRT je možné používat jejich Wiki.

Osobně jsem se snažil napsat několik návodů, například jak přeložit vlastní balíček. Tím se každému otevře cesta si napsat vlastní kód do Turrise. Zde už je nutná samotná invence a čas uživatelů Turrise, já jsem si přeložit několik pokusných aplikací, třeba jednoduchý program pro odčet elektroměru dle EN 62056-21. Nebo jsem dělal pokusy s USB HID, díky tomu bych mohl k routeru připojit, pomocí GPIO, třeba celou modelovou železnici atd.

Naopak u hraček, které mám skutečně na hraní, jistou HW nedokonalost vítám. Dodnes si pamatuji, jaká byla fuška sehnat a následně vyměnit FLASH i RAM paměťi na pidi routerech WR703. Jak jsem musel paměť blok po bloku zazálohovávat. Že pro Turris není podpora? Kdo hledá, ten najde, stejné platí i pro hledání výmluv, proč to nejde. Najděte si na internetu, co jiní dokázali například s WR703n. Někdo například, pomocí reverzního inženýrství, kompletně zdokumentoval zapojení i reliéf plošného spoje, viz odkaz. Každý nechť si sáhne do svědomí, zda do projektu tolik času a umu věnoval.

Jabi, podobná rozšiřující karta už existuje, více viz odkaz. Například požadavkem na zdrojový kód k Turris OSu jsem „otravoval“ autory ještě dávno před vydáním poslední verze HW. Pro uživatelské rozšíření ale nejsou potřeba jen znalosti v oblasti HW, stačí na ebay kopit levnou rozšiřující kartu, do /dev/USBtty0 poslat příkaz stylu „get_pin, zap_pin“ a už máte opět tisíc možností, jaké rozšíření pro turris vytvořit.

Ad teploměr, stačí na ebay hledat klíčová slova „USB Thermometer Sensor Temperature Data Logger Tester For PC Laptop Mac Computer“ a za necelých 200 korun máte bez práce teploměr pro další vývoj. Ad sledování provozu, vždyť všechno již dávno v routeru je stačí to jen použít.
Nadřazený - - Od digiman (>) Dne 2014-11-06 10:10 Hlasů 1
Pro podobně líné lidi jsem dal odkazy přímo na objednání na DX na své stránky. Upřímně čekal jsem techničtější úroveň lidí kteří se do projektu zapojili.
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2014-11-07 10:58
Ještě k finálnímu řešení teploměrů a GPIO pinů.
Z široké nabídky je možné vybrat například následující. V podstatě se to připojí a nainstaluje se balíček usbio a je to.
Kopletní HW i SW dokumentace co více si přát.
K teploměru je možnost dostat zdarma i externí teplotní čidlo v kovovém provedení.

http://jap.hu/electronic/usbio.html
http://pandatron.cz/?2765&mcp2200_a_modul_usb_i/o
http://pandatron.cz/?shop&sla=22


Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2014-11-06 09:20 Upraveno 2014-11-06 10:17
Za rozumnou cenu přídavný teploměr? jestli je pro vás 100kč za přídavný teploměr vysoká cena což je aktuální cena komponent pro teploměr tj teplotní čidlo + převodní USB to UART tak upřímně nevím co by jste si představoval v rámci svého projektu těch čidel mam v současné době 6 + hromádku dalších hraček připojených na danou sběrnici přičemž jich většina splňuje to na co se ptáte jestli je dostupné. Na  své stránky postupně doplňuji vše co je potřeba ke stavbě a to jak po HW stránce tak po SW stránce.

ještě doplním teploměr je tu již zmiňován přímo zde na diskuzi https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?tid=45
Nadřazený - Od Bedřich Košata Dne 2014-11-10 09:08
Pokud jde o informace o tom, co se sbírá a co se s tím dělá, určitě by Vás mohla zaujmout přednáška na nadcházejícím IT 14.2, kde bude kolega Čermák přesně na toto téma mluvit. 20 minut sice není moc času, ale určitě se mu povede vybrat alespoň to nejdůležitější.
Nadřazený - - Od fojtp Dne 2014-11-06 14:23
ja to vidim, ze je tu vice "skupin" uzivatelu co maji Turris
- ti co si objednali Turris a nahradili si svuj router a dale nemaji potrebu se o projekt "zajimat"
- dalsi skupina technictejsi typy - kdyz byl projekt zahajen, tak to zkratka museli mit --> turris dostali, ale tim to pro ne hasne (kolega v praci)
- skupina tech co sleduji forum a vyuziji neco jineho nez zakladni funkce turrisu (sem patrim i ja)
- mala skupinka lidi co se snazi neco "vymyslet" a zuzitkovat siroke moznosti routeru, apod..

aktualne je na foru registrovanych 410 uzivatelu (vic jak pulku turrisaku forum "nezajima")..
kolik z registrovanych uzivatelu ma turris?

pekny priklad muj kolega (do linuxu dela dost):
router dorazil, nafotil baleni, tricko, obsah, postnul na FB, tricko nosi.. casem zpojil turris (ne jako hlavni router ale jako APcko bokem). Po aktualizaci co umrtvila wifinu prohlasil, ze nema cas se zabyvat proc to nejede - mozna napsal na NIC at to spravi a dal se o to nezajima. Kdovi jestli jeho turris vubec zije..

btw.. pro me openwrt neni nic noveho, sam jsem na nem mel rozjete rizeni kotle s cca 12cidly v ruznych mistnostech a vzdalene + automaticke ovladani. Bohuzel to byl takovej "domaci" bastl, ze bych se stydel dat to do souteze nebo k tomu vymyslet dokumentaci a davat k dispozici php skripty. Cely to bylo postaveno na 1-wire a chodilo to spolehlive.

za primarni funkci turrisu povazuji sber dat a to bude u vetsiny uzivatelu turrisu splneno..
Nadřazený - - Od Jerry Dne 2014-11-06 14:58
Podle vašeho popisu kolegu (M.O.) znám osobně - zrovna jeho přístup mě zaskočil, u něj jsem čekal, že by si s tím problémem poradil "levou zadní" .... vlastně jsem ani netušil, že má taky turris, dokud nepostnul svůj jediný rozhořčený komentář sem na fórum.
Jinak bych se rád zařadil do "vaší" třetí skupiny, ale Linux není můj kamarád, ale když musím tak si najdu co je třeba ...
Nadřazený - Od fojtp Dne 2014-11-06 15:22
jo.. poradil by si.. jenom chtit :-)
takto to prehodil na toho kdo mu to "polamal" at to zase opravi :-)
Nadřazený - Od jiri.rozsypal Dne 2014-11-07 16:25
S různýma "skupinkama" naprosto souhlasím. Turris jsem v dané lokalitě nastavil jako hlavní přístupový bod do internetu, po pár dnech testování a hraní si s ním se donastavily potřebné tunely portů a specifika, za Turrisem je několik WiFi hotspotů vč. Turrisu jako jednoho z WiFi hotspotů. Měsíčně projdou přes Turris data stovek různých uživatelů (ať už se stolními PC, noťasy či mobily). Tedy vcelku efektivně to plní požadovanou funkčnost projektu a specifické experimentování v této chvíli již moc není možné - maximálně večer či v noci. Pokud budou časem v routeru přibývat další funkčnosti a vychytávky, velmi rád jich využiji. Pod Linuxem jsem několik let programoval, ale nemám potřebu řešit nějaké systémové věci na Turrisu, ač zvládne výkonem či výbavou víceméně cokoliv. Rád ale čtu a sleduji aktivitu ostatních kolegů, občas je to inspirativní a nejednou mi forum svými informacemi a tipy pomohlo. :-)
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2014-11-06 17:37
Mno já například, rozběhl to co jsem chtěl :
NAS (doplňkový SATA řadič - dva disky)
TORRENT
DLNA
OpenVPN pro přístup z venku

Updaty se již také stabilizovaly a neznefunkčňují router, a tak turríska už jenom používám.
Nicméně pořád ještě před sebou vidím nějaký potenciál k rozvoji :
- připojení CDMA jako záložní linky
- připojení DVBT a centrální distribuce TV signálu do sítě

Jinak myšlenka automatizace je velmi zajímavá, akorát by to chtělo nějaké bezdrátové řešení, tahat kabely po baráku je již poněkud OUT....
Nadřazený - Od commar (>>) Dne 2014-11-06 18:07
Taky přispěju:
zapojil jsem si druhou kartu pro 2.4GHz, Turris mám na 5GHz...
rozchodil si NAS...
DLNA...
chvíli zkoušel web kameru...

chodím sem pravidelně, skoro denně, Linuxu moc nerozumím
ale co potřebuji si najdu...
HW bastlit nebudu... kotel připojovat taky nebudu... :grin:

Já jsem spokojenej, vše chodí, nepadá, restartuji jen po aktualizacích,
mám jen hodinový výpadek dat (výpadek proudu), rodina spokojená, všem všechno chodí...

ale uvítal bych více SW tipů a triků...

Chtěl jsem Turrise hlavně jako router který pomůže se sběrem dat
a myslím že takhle to má většina...
Nadřazený - Od linker Dne 2014-11-06 18:14
Myslim ze mame hodne spolocneho :grin:. Pekne som vyvojarov poprosil o povolenie CONFIG_SATA_PMP v kerneli a moja SATA karta s port multiplier obhospodaruje RAID5 v enclosure za 100$  uplne dokonalo.

U mna teda podobne:
- SATA karta s RAID 5
- TORRENT
- OpenVPN
- DLNA
+
- filtrovanie reklamy - tu popisane na fore
- rsync mirror pre gentoo portage

Takisto to vidim na CDMA + DVBT/C/S tuner s citackou smartcard a 1-wireless pre automatizaciu domova :grin:

Co sa tyka ostatnych komentarov, zatial som s komunikaciou s vyvojarmi turrisu nemal ziadny problem. Presnejsie povedane, konfigurak jadra bol zmeneny do mesiaca. Myslim ze o takejto forme podpory mozete u inych vyrobcov iba tak snivat.
Poznam mnozstvo ludi, ktori by sa radi do komunity pripojili a aktivne sa zapajali do rozvoja projektu, bohuzial sa na nich nedostalo. Tak je to ale s kazdym projektom - vzdy sa tam objavia vsetky mozne skupiny ludi.
Nadřazený - - Od Bedřich Košata Dne 2014-11-10 09:03 Hlasů 2
Na úvod patří díky za upřímnost. Pokusím se nějak obšírněji a také otevřeně odpovědět a nastínit současnou situaci.

Tým projektu Turris má v této chvíli +- 8 členů (né všichni mají plný úvazek), kteří mají na starost kompletní vývoj a provoz projektu. To obnáší vývoj hardware (v této chvíli Turris 1.1 a DSL modem), zajištění výroby hardware, vývoj operačního systému, vývoj aplikací běžících na samotném routeru, vývoj serverových částí pro sběr dat, vývoj uživatelského portálu a zpracování nasbíraných dat + údržbu ve všech zmíněných oblastech. Je toho opravdu hodně a má to ten důsledek, že musíme hodně prioritizovat a není moc času si hrát :(

Musíme se tedy hodně zaměřovat na běžné funkce routeru a na základní účel projektu a na specialitky není čas. (Trochu jsme doufali, že v tomto nám uživatelé pomohou právě v soutěži, kde se ukáže, zda na nějaké to hraní nemají čas alespoň oni. Bohužel se ukazuje, že asi ne. Možná škoda, že to všichni vzali jako hardwarovou záležitost - soutěž byla vyhlášená obecně, i pro softwarová vylepšení.)

Pokud jde o zmíněné slíbené nové funkce routeru, většina toho je v podstatě hotová a čeká jen na představení. To je bohužel další věc, která nám úplně nejde, a to je krok od implementace základu nějaké funkcionality k jejímu uveřejnění uživatelům. Doufám, že se nám to podaří časem zlepšit.

Pasivní měření rychlosti připojení by se mělo snad již tento týden objevit na webu a to jak v sekci globálních statistik, tak v sekci pro jednotlivé uživatele, kde si bude moci každý srovnat své výsledky s ostatními. Sledování komunikace LAN zařízení do internetu je hotové pod názvem Majordomo a pokud si ho budete chtít vyzkoušet, stačí do /etc/config/updater přidat "list lists 'majordomo'", tedy výsledkem je něco takového:


config pkglists 'pkglists'
  list lists 'luci-controls'
  list lists 'nas'
  list lists 'printserver'
  list lists 'netutils'
  list lists 'majordomo'
  option configured '1'


a buď počkat hodinu na automatický update a nebo spustit "updater.sh -n" ručně. Majordoma pak najdete v LuCi v sekci Statistiky.

Důvodem, proč jsme tuto funkcionalitu zatím nepředstavili veřejně bylo, že připravujeme novou verzi Forisu (naše UI pro routeru), ve které půjde výše zmíněné balíčky instalované přes updater nastavovat bez nutnosti editovat ručně konfigurační soubor.

Pokud jde o honeypot, tam bychom chtěli mít jistotu, že útočník skutečně nebude moci ohrozit samotný router a tedy i celou domácí síť. Rozhodli jsme se proto pro řešení, kdy by byl honeypot umístěný u nás a provoz by se do něj jen přesměroval. Tam ale zatím řešíme několik technických problémů, takže není jisté kdy přesně, jestli vůbec, toto řešení nasadíme.

Když to tak teď sepisuji, je z toho celkem jasné, že jsme trochu zanedbali komunikaci. Snažíme se vydávat věci, až když jsou hotové, ale to může být někdy kontraproduktivní. Do budoucna se pokusíme na fóru lépe komunikovat ohledně připravované funkcionality a nebo věcí, které jsou ve fázi testování. Díky za nakopnutí.
Nadřazený - Dne 2014-11-10 09:32
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2014-11-10 17:58 Hlasů 1
Díky za odpověď i za objektivní konstatování situace. Je mi jasné, že v dnešní době není lidí nikde dost a pro tak rozsahlý projekt - jakým Turris jistě je - jich bude stále málo. Je dobře, že i přesto se daří vývoj dalších funkcionalit, jen se o nich nikde nedalo zjistit nic nového. Až teď od Vás. Možná by stálo za to vytvořit třeba tady na fóru sekci "Co se připravuje", kam by členové týmu Turris jednou za čas (třeba za měsíc) napsali, co se právě chystá a v jaké je to cca fázi.
Díky ještě jednou za Vaši reakci.
- - Od Bedřich Košata Dne 2014-11-11 15:32
Vyhlášení vítězů

Rád bych tímto poděkoval všem, kteří se zapojili do soutěže, i těm, kteří hlasovali a nebo se zapojili do diskuze.

Vzhledem k malé účasti v soutěži jsme se rozhodli, že oceníme hlavně odvahu zúčastněných a bez vyhlašování pořadí je odměníme všechny.

Doufám, že se s přihlášenými inovátory setkáme na konferenci IT14.2 (https://www.nic.cz/it14.2/), kde budou mít možnost svůj projekt krátce představit.
Nadřazený - - Od digiman (>) Dne 2014-11-11 18:59
Asi blbý dotaz ale chtěl bych se zeptat jestli se mam přihlašovat na tu konferenci přes formulář nebo bude stačit když pošlu přípravy?
Nadřazený - - Od Martin Sojka Dne 2014-11-11 19:15
Přihlásit se na konferenci je v každém případě dobrý nápad. Podrobnosti vyřešíme mailem.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-11-11 20:17
Pravděpodobně to nechce s přihlášením příliš dlouho otálet. Již je přihlášeno 154 ze 160 možných účastníků (údaj z webových stránek konference k tomuto okamžiku). Bylo by docela pikantní, když by se přednášející dostal na čekací listinu a vyčkával, zda-li se nějaký platně přihlášený náhodou neodhlásí :cry:
Nadřazený - - Od digiman (>) Dne 2014-11-11 22:35
Tak už přihlášený jsem jen mi právě přijde drobet vtipné ta představa též :twisted: Stejně už teď vím že pravděpodobně nestihnu zahájení té konference jelikož jak se znám tak se zaseknu na modelářské burze. :evil:
Nadřazený - Od Martin Sojka Dne 2014-11-12 10:52
Jako vystupující nemusíte mít obavy, že se na konferenci nedostanete. Ale pro běžného účastníka už je opravdu na přihlášku za 5 minut dvanáct...
Nadřazený - - Od Pospa Dne 2014-12-02 22:46
Jeje. Skoda ze jsem se o tehle soutezi dozvedel az ted. Takovych peknych veci mi bezi na turrisu :-( No snad priste. Jen slo tohle mailem na majitele routru? Ja jen jestli jsem to minul, nebo to bylo jen tady na foru. Diky
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-12-03 05:40 Hlasů 1
Mně na mail nic nepřišlo - nejspíš to bylo zveřejněno jen tady na fóru. Fórum je třeba sledovat :-) Komunita kolem Turrisu je celkem čilá a aktivní a na fóru se lze dozvědět lecjaké zajímavé informace. Kdo má Turris a není na fóru, jako by nebyl :-):-)
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2014-12-03 09:10
Souhlasím, také jsem vyjadřoval rozmrzelost, že se do soutěže nepřihlásilo více lidí.
Ale nic nebrání tomu, aby zde každý představil svoje rozšíření.
Pospa můžete začít. Rád bych se dozvěděl o co nejvíce rozšířeních. :lol:
Nadřazený - Od RadekS Dne 2014-12-03 10:06
Sice nejsem inovátor jako účastníci "zájezdu", ale taky si myslím, že tato akce, tato soutěž si zasloužila větší publicitu. Já se o tom dozvěděl náhodou, když jsem se podíval na forum, protože na pročítání všech témat nemám čas a podívám se sem jen občas. Ale kdyby přišel spamovací mail z turrise, tak bych si ho přečetl. :-)
Zajímá mne kdo co vymyslí, protože bych si to třeba někdy také zkusil.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Příspěvky do TurrisSoutěže (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill