Na tomtéž připojení (kabel UPC) se tři různé routery chovají následovně:
* Low-end router Tenda: download 57 Mb/s, stabilní, podle Speedtest.net
* High-end router TP-Link: download 77 Mb/s, stabilní, podle Speedtest.net
* Turris: download divoce kolísá mezi cca. 0.2 - 50 Mb/s, Speedtest.net hlásí 45.6 Mb/s
Měření Speedtest.net je v případě Turrisu ještě velice optimistické. Při běžné práci se rychlost pohybuje v jednotkách Mb/s a divoce kolísá, například přenos velkých souborů přes FTP je v podstatě nemožný, stejně jako streamování videa.
Další informace:
* Uploadu se problém netýká, ten je ve všech případech 20 Mb/s.
* Vše měřeno při připojení PC fyzicky přímo (tímtéž) kabelem do routeru; problém tedy není ve WiFi, kabelu nebo nějakém jiném síťovém prvku.
* Není to ani nastavením routeru. Neměnil jsem na tom nic, co by mělo mít vliv na propustnost a navíc problém přetrvává i po factory resetu.
* Chyba se (nejspíš) projevuje od začátku, co Turris mám. Mám dva routery, jeden "veřejný" pro návštěvy a druhý pro vnitřní síť. Turris jsem původně dočasně používal "pro návštěvy" (protože jsem musel dořešit nějaké drobnosti ve nitřní síti, abych pro ni mohl Turris použít) a návštěvy si stěžovaly, že jim to nějak nefunguje (což jsem neřešil, mohou být rádi, že mají aspoň něco :). Před cca. týdnem jsem Turris použil pro vnitřní síť a zjistil, že návštěvy měly pravdu.
Pročetl jsem fórum, ale zde popisované problémy se vesměs týkají WiFi nebo propustnosti vnitřní sítě, např. v souvislosti s NASem. Takže jsem v koncích a napadá mne, jestli nemám nějaký vadný HW kus?
Občas si tu někdo stěžoval, že mu rychlost připojení přes Turris kolísá, tak by možná stačilo propátrat se trošku historií tohoto fóra. Já osobně s tím problém nemám - rychlost mám stabilní a dokonce odpovídá +/- té deklarované od ISP, kterou si platím. Asi jsem šťastný jedinec.
Já jsem se snažil něco najít, ale všechny problémy, které jsem našel, se buďto týkají Wi-Fi, nebo přenosů v rámci vnitřní sítě, případně použití Turrisu jako NASu a podobně. Pokud máte link na nějaké konkrétní vlákno, budu rád.
S turrisem na UPC to samé. Download šíleně kolísal, upload byl v pohodě. Pokud jsem zapojil zpět svůj původní router netgeat, bylo vše OK. Poté zapojen zpět turris, obnova do továrního nastavení a nic. Problém stále přetrvával. Nakonec stačilo restartovat UPC modem :-)
Abychom ten problém mohli nějak zaměřit - projevuje se to i při připojení přes WiFi? A případně i při přenosech na vnitřní síti?
Zdravím,
včera mi vypověděl službu modem Cisco ED3 od UPC a dnes jsem dostal nový Technicolor. Při kontrole rychlosti jsem naměřil poloviční rychlost DL, OL dosahoval maxima. Měření jsem několikrát opakoval, vyměnil jsem kabeláž, bohužel se stejným výsledkem. Po připojení PC k modemu naměřeno maxima v obou směrech. Neví někdo v čem může být problém? Děkuji