Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Marketing :) (uzamčeno)
- - Od quick Dne 2016-01-09 09:30 Upraveno 2016-01-09 15:39
Myslím si, že v Jablotronu mají naprosto geniálního marketingového managera.
Rozdali sice spoustu startovacích sad zadarmo jenže...
Zjistil jsem, že pro smysluplné využití v mém opravdu malém domečku potřebuji jedenáct magnetických čidel (mám dvě), potřebuji šest řízených silových relé, (mám dvě a to ještě jen dvě jdou řídit kvůli omezení protokolu),
potřebuji záplavový senzor (k univerzálnímu vysílači), potřebuji tři až čtyři ovládané zásuvky (mám dvě a stejně je nemohu ovlátat, stejně jako další silová relé), potřebuji čtyři teploměry (mám jeden).
A to asi není ani všechno, co bych chtěl zapojit, abych se dostal k téměř automatizované a hlavně zabezpečené domácnosti.
Když pominu, že samotné dongly (kterých bych tím pádem potřeboval asi pět kvůli zásuvkám a relé) nejsou prodejná záležitost a o jejich případné ceně nemám ani šajn, tak samotná cena ostatního příslušenství by vyrobila Jablotronu slušný zisk a mě šediny a vrásky nevíc. :lol:
Neberte mne prosím vážně, nechci se s nikým dohadovat o cenách, nákladech atd.
Jen popisuji problém, který mi Jablotrom svým "dárečkem" způsobil. :evil:
A to nebudu asi sám. Někdo třeba vymyslí ještě více hardcore řešení s více příslušenstvím.
Bohužel cesta zpět pro mne už není... :cry:
Nadřazený - - Od machfilip Dne 2016-01-09 21:03
Řešením je Jablotron 100 nebo to postavit na něčem jiném - např. RPi či jiný SoC s 433MHz komponenty...
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-01-09 21:36
Řešení jistě. Jenže do tohoto jsem už silně zabředl a teď jen přemýšlím, co dál...  :)
Jak říkám, pro mne už není cesta zpět. :grin:
Nadřazený - - Od machfilip Dne 2016-01-09 21:52
No, vice silovych vstupu donglem nevyresite :-( Obavam se, ze jelikoz mate i takto velky projekt, tak narazite brzy na limit 32 cidel/1 dongle. Resenim muze byt maximalne vyuzit potencial donglu v kombinaci s Home Assistant/Domoticz + tato prostredi rozsirit o dalsi kompatibilini prvky a integrovat je napr. ve scratchi apod.
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-01-09 22:01
S těmi silovými výstupy by se to řešit snad do budoucna dalo. Už se to tu řešilo. Podpora by se SNAD mohla objevit v nové verzi firware donglu. Nebo užitím více donglů, to už je také řešeno.
Jde spíše o náklady na pořízení. Nechci dopadnout tak, že pořídím za bambilion spoustu čidel a jiných přídavků a po čase používání zjistím, že je to sice super, funguje to náramně, vyřešil jsem spoustu problémů, ale
po doběhnutí do cíle zjistím že už mě to nebaví...
Asi to stejně tak i dopadne.
Jinak projekt to není nijak veliký. Jde o čidla na všechna okna a dveře na vnějším plášti budovy, řízení rekuperace, ovládání světel a některých spotřebičů.
Jak jsem napsal, mám opravdu malinký domeček.
Pokud budu mít na vnějším plášti budovy nezabezpečený otvor (ať už dveře, nebo okno) tak nemusím zabezpečovat vůbec...
Nadřazený - - Od Emil Dne 2016-01-09 22:50
Na řízení rekuperace se také chystám.
Použiju desku s jednočipem a LCD displejem, podobnou ARDUINU, která bude vše autonomně řídit a do DOMOTICZ bude jen posílat naměřené hodnoty a reagovat na příkaz OFF/ON1/ON2/ON3...
Asi by vše šlo řídit přímo TURRISem, ale představa, že se třeba odpojí USB dongle a vše se v nejlepším případě vypne, se mi nezdá úplně v pořádku.

Již jednou takovou deskou ovládám tepelné čerpado a druhou nahřívání bojlerů z FVE.
DOMOTICZ se zatím po RS485 jen dotazuje na naměřené teploty, průtoky a příkony.

GATGETS používám jako alarm pro garáž, technickou místnost a kůlnu. Neni to žádná podřadná část baráku, protože v technické místnosti mám asi nejdražší věci v baráku :wink:.
Termosty používám na řízení teplot přízemí a patra (jeden termostat jsem dokoupil). Spínají i přímo zásuvky se zapojenými čerpadly. DOMOTICZ jen načítá teploty a vykresluje grafy, takže nehrozí, že když se stane něco s TURRISEM nebo DONGLE,
tak že zde bude zima. (opět autonomní řízení)

Jako hlavní alarm zatím používám jeden starý a mám již nakoupeny komponenty na JA-100. Bohužel jsem se zatím k montáži nedostal.
Bylo by pěkné, kdyby Jablotron nebo někdo z NIC.CZ, naprogramoval podobné rozhraní jako je pro GATGETS.
Jde o možnosti použití senzorů a výstupů JA-100 ve skriptech třeba v DOMOTICZ.
Nadřazený - Od quick Dne 2016-01-09 23:20
Vidíš, já zase všechno nechávám na chudákovi Turrískovi. Páry na to má dost. Jelikož mám ne elektřinu tarif "přímotop", tak ani nijak neřeším jeho trvalou spotřebu.
Představa, že by se mi dongle odpojil, nebo Turris zkolaboval, se mi taky nelíbí, ale ještě se nic z toho nestalo a navíc zkolabovat může cokoli.
Jde mi hlavně o test PLNÉHO využití potenciálu Gadgets, ve spojení s Turrisem.
Nadřazený - Od Eskymák (>) Dne 2016-01-13 14:23 Hlasů 1
Osobně považuji Gadgets jako takovou omezenou zkušební verzi domácí automatizace, zadarmo.

Z důvodu omezenosti a uzavřenosti protokolu se tím nedá automatizovat nic moc (dvě zásuvky). Je to ale pořád lepší než drátem do oka. :-)

Je navíc super, že se po HW stránce jedná a funkční a spolehlivé řešení, které lze použít k automatizaci na nečisto, před tím, než člověk natahá datové kabely a ZA PENÍZE pořídí něco lepšího.

Osobně mne ale mrzí, že ten potenciál, který Dongle má je v podstatě nevyužit.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Marketing :) (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill