Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Jak snímat odběr elektřiny (uzamčeno)
- - Od lzita (>) Dne 2016-01-22 16:38
Zdravím, postupně si na Turískovi buduji domácí automatizaci. Hlavně řízení přímotopů. Vzhledem k tomu, že nově bude pro přiznání nízkého tarifu nutno dodržet poměr vysokého tarifu k nízkému (VT/(VT+NT))>0,91 tak bude možná paradoxně nutné omezit úspory při topení protože zatímco odběr nízkého tarifu mám skoro stejný po několik let, tak zateplením jsem na topení ve VT několik MWh ušetřil, ale paradoxně za to nyní budu potrestán tím, že za NT mi bude počítána stejná cena jako za VT. Proto může být v jistou chvíli výhodnější odebrat ve VT více proudu. Rozdíl mezi účtováním podle NT a VT může být cca 2000 Kč ročně a tak bude třeba vývoj spotřeby sledovat a případně korigovat. Na to bych ovšem potřeboval online (nebo alespoň denně) údaje z elekroměru o NT a VT spotřebě. Odečítat "ručně" se mi moc nechce.
Elektroměr mám mimo dům (cca 50m) a jsou na něj napojeny 3 objekty. Takže spotřbu nelze měřit ani na přívodu do rozvodné desky v domě, nebyly by tam spotřeby dalších objektů.
Díky za nápady.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-22 17:19
Zdravím, já takové měření také plánuji. V mém případě jde sice pouze o jeden objekt, avšak chci monitorovat každý z 12 okruhů samostatně.

Předně nepíšete, jestli hledáte hotové řešení (nemám z žádným zkušenosti), nebo chcete "bastlit". Je jasné, že budete muset měřit buďto v každém ze 3 objektů, nebo lépe na přípojce před rozdělením, bezdrátový přenos na 50m by nemusel být problém. I tak to lze ale realizovat několika způsoby.

První možností je využít výstupu S0 (norma DIN 43864) z elektroměru, některé mají dokonce třeba RS485 rozhranní. Pokud je tam nějaký Váš podružný elektroměr, je to bez problémů. Pokud však patří distribuční společnosti, bývá většinou zaplombovaný. Na vaši žádost je Vám však distributor povinen poskytnout výstup pro dálkové měření spotřeby. V praxi (alespoň u ČEZ) pak kontaktujete linku měření, do 2 týdnů přijede technik který Vám namontuje optický oddělovač, přes který pak již lze vyzobávat aktuální spotřebu.

Druhou možností je, použít nějaké proudové transformátory, které si připojíte třeba k Arduinu/ESP8266 atd. Tímto způsobem to řeší třeba energomonitor.

Poslední možností je u nových elektroměrů (pokud nemáte, máte nárok na výměnu) optický odečet (pulzní), kdy se senzorem odečítá "bliknutí" elektroměru. Toto řešení je nejlevnější a můžete ho realizovat sám bez spolupráce s distributorem (bliknutí se odečítá z vnějšku elektroměru), ale je také nejméně vhodné, alespoň u malých odběrů. U těch elektroměrů ta kontrolka blikne vždy 1x za x KWh, takže pokud je odběr malý, bude se Vám to zobrazovat jako "skok", což lze ale v GUI vyřešit např kontinuálním grafem :-)

Já osobně z důvodů potřeby měření jednotlivých větví půjdu do řešení 2, tedy bezkontaktní sondu na každém jističi a odběr budu kromě agregovaných statistik realtime zobrazovat a odesílat pomocí ESP8266
Nadřazený - Od lzita (>) Dne 2016-01-23 00:02
Děkuji za obšírnou odpověď. Osobně to vidím na bod č1. a přes ESP8266 přenos do turíska.
Nadřazený - - Od Emil Dne 2016-01-22 20:16 Hlasů 1
Zdravím,
já si na přívod uvnitř baráku doplnil tři malé jednofázové elektroměry s pulsním výstupem, které myslím signalizují každou odebranou 1 Wh.
Všechny mám zapojené do desky s procesorem ATmega podobné Arduinu, která pulsy načítá a zobrazuje na lcd aktuální příkon [W/h] a celkový za den [Wh].
V Turrisu mi běží Domoticz, který se přes skript dotazuje této desky na hodnoty.
Domoticz ukládá data do databáze, zobrazuje aktuální stavy a vykresluje grafy.

Pro snadnější ladění mám celou komunikaci udělanou jako Gatgets přes ASCII texty.
Skripty mohu poskytnout, ale program v C dělá spoustu dalších věcí, tak bych to musel trochu probrat.

1. Nechtěl by někdo se mnou spolupracovat a vytvořit lepší rozhraní přímo do Domoticz ?
2. Neporadíte někdo, jak vyexportuji data z databáze Domoticz ?
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-22 21:06
A proč je tam ten domoticz? Nebylo by lepší ty hodnoty posílat realtime přes MQTT/websocket a lít to rovnou třeba do Redisu, nebo jiné key-value databáze, než se "jednou za čas" desky dotázat?

Pokud by to byo plně live, klidně bych ruku k dílu přiložil :-)
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-01-23 08:49 Upraveno 2016-01-23 08:55
Ahoj, také bych se rád třeba podílel. Ostatně něco už mám hotové, prezentoval jsem to tenkrát na konferenci IT14.2. Elektroměry jsem odečítal rovnou několik způsoby, pulzní výstupy nějakou představu dávají ale není to nic moc (pro popisovaný účel nepříliš vhodné). Je potřeba si nechat nastavit správně počet jednotek na jedno "bliknutí" a stejně to má své limity. Rozhodně to není na pěkné realtime běžící grafy příkonů ve všech fázích. RS485 je průmyslový standard a i některé elektroměry se prodávají vcelku levně. Kompromisem je odečet prostřednictvím optrozhraní elektroměru IEC 62056-21 a nebo další možnost použít tzv. chytrý elektroměr s nějakým AMM protokolem, některé mají přímo ethernet a otevřený TCP socket na kterém naslouchají. Stačí jim poslat dotaz a hned máte číslo, které potřebujete, navíc můžete odpojovačem či relátky ovládat různá zařízení, díky HDO můžete získávat i informaci v jakém tarifu zrovna jste atd. Výhodou je určitá chytrost již implementovaná v měřici, a pokud se něco pokazí, tak alespoň něco bude fungovat. :lol:

Ještě doplňuji, že se dělají i zařízení ala "klešťák". Ten se připne na požadovaný vodič a měří procházející proud a za předpokladu, že síť dodává napětí 230 V, tak počítá spotřebu. Má to USB rozhraní s FTDI a chová se to jako optorozhraní elektroměru, do sériáku tedy stačí poslat dotaz a dostanete aktuální proud nebo vypočtený odběr. Zařízení mají nonvoltaickou paměť a mohou tedy zaznamenávat i profily hodnot atd.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-23 11:50
Máte tip, kde sehnat tu odečítací hlavici za nějakou rozumnou cenu?
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-23 13:06
Ano, tohle jsem našel. Jaké jsou ceny? Dá se to koupit jako koncový spotřebitel přímo u výrobce?

V mezičase jsem zjistil, že to někdo dokázal i postavit z diskrétních součástek. To by mohla být taky cesta.
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-23 13:16
Na mnou uváděné "kleštičky" je návod třeba tady, nebo tady:wink:
Nadřazený - Od serych Dne 2016-11-06 21:11 Hlasů 1
Zdravím!
sice odpovídám na skoro rok starý příspěvek, ale třeba to někomu pomůže. Optické odečítací zařízení (dlms) na elektroměr jsem si postavil (ještě ho mám ve fázi ladění) a nejdražší komponentou je ESP8266 (ESP-01) za cca 50 Korun Čínských :grin:. Mám to včetně modelu "přísavky" na elektroměr pro 3D tiskárnu. Až to bude ještě trochu učesanější, vystavím podklady na svém webu, ale pokud by měl někdo zájem o informace dřív, může mě kontaktovat.

Jakub Šerých
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-23 12:29 Hlasů 2
Super, já na IT14.2 nebyl, byl jsem až na 15.2, ale kouknu na videa z prezentace :-)

Já půjdu určitě do těchto klešťových proudových transformtorů, která připojím k ESP a po MQTT budu data odesílat do Turrise. Zkusím nadhodit návrh GUI rozhranní, které bude po WebSocket realtime zobrazovat graf jednotlivých okruhů, aktuální spotřeba v jednotlivých větvích, data za poslední den/týden/měsíc + celkem.

Zkusím vyzobat vzorec z kalkulačky ERU a udělám výpočet spotřeby také v Kč. Ještě nějaký nápad, co by se hodilo?
Nadřazený - Od Emil Dne 2016-01-23 18:50
Na své desce mám:

I/O - zde jsem poznamenám automatizační technikou
- 8 digitálních vstupů s optočlenem (log.1= 7 až 30V), jsou připojeny na port, kde jsou alternativně analogové vstupy.
- 8 digitálních výstupů s PNP tranzistorem (připojí se + napájecího napětí) s PTC pojistkou, zde lze přímo ovládat klasické relé nebo také SSR relé s PWM

- lcd displej 4x20 znaků a 6 kláves - pro rychlý přehled, co se děje
- jeden vstup je připojený na 1WIRE pro měření teplot (lze zapájet i převodník I2C -> IWIRE.
- dále může být připájen RTC a 64kB EEPROM

Pro komunikaci:
- buď mohu připájet převodník serial <-> ethernet XPORT (230kbit) vysoká spotřeba a i cena (1050Kč)
- nebo převodník RS485 (57kbit) - cena zanedbatelná a spotřeba také zanedbatelná

Takže mám k Turrisu připojen převodník USB <-> RS485 s obvodem od TDFI.
Má představa je, že od Turrisu povedou 2 dráty napájení (asi 24V) a 2 dráty RS485 ke všem deskám

Bohužel nevím, jak naprogramovat MQTT. S tím nemám žádné zkušenosti.
Ale asi se o to budu zajímat, protože v komunikačním protokolu na RS485 stále vidím problém.

Jedna deska mi už řídí natápění bojlerů při výrobě elektřiny z FVE, podobně jako Wattrouter.
Nadřazený - - Od fojtp Dne 2016-01-26 09:25
pokud vam jde o odecet pomoci pulzu, tak je moznost nechat vytahnout S0 vystup ze stavajiciho elektromeru (pokud to umi).
Bud si to vytahnete sam (nahlaseni na EON ze dojde k odplombovani elektromeru za ucelem vytazeni S0 vystupu a aby si to dosli zaplombovat, nebo se domluvete s nejakym elektrikarem).
Zpracovavat S0 vystup je pak mozne ruznymi zpusoby.
- - Od Michal Dne 2016-01-23 11:17
Zdravím, taky jedna možnost měření http://www.i4wifi.cz/Alternativni-napajeni/mikroinvertory-GridFree/Bezdratovy-meric-el-energie-MIEO-HA-102.html
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-23 11:30
Jojo, těchto systémů je mnoho, ale opět uzavřený systém, bez možnosti zpracovávat z toho data. Ani tento monitor nemá žádné API, nic... Ono takové propočty dokáže udělat i běžný wattmeter do zásuvky, ale jak dle toho něco řídit, či dělat složitějšá analýzy?
- Od linker Dne 2016-01-23 18:02
https://www.betaalbare-domotica.nl/aeon-labs-home-energy-monitor-2e.html
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Jak snímat odběr elektřiny (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill