Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Další vývoj Jablotron Gadgets via JABLOTRON 80 (uzamčeno)
- - Od lzita (>) Dne 2016-02-03 06:33 Hlasů 1
Zdravím kolegy z Jablotronu a prosím o upřímné odpověďi.
Budete se dál zabývat rozvojem tohoto systému ?
Budete rozšiřovat firmware dongle o další komponenty systému 80 a případně rozšiřovat i o další funkce HW (například stitsk tlačítka na termostatu) ?
Bude možno zakoupit modernizovaný dongle, případně si u Vás nechat nahrát nový firmware do stávajícího ?

Děkuji.
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-02-03 12:19
Dobré otázky, ale spíše bych je asi směřoval na email p. Touška, řekl bych, že sem poslední dobou moc nechodí. Na emailu ale vždy ochotně odpověděl, tak bych to zkusil tam a dejte nám určitě vědět :wink:
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2016-02-05 09:16
Dobrý den, dotazy k tomuto tématu prosím směřujte na Pavla Hübnera.
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2016-02-05 09:24
Dobrý den. Pane Toušek a byl byste tak hodný a prozradil nám nějaký kontakt na pana  Pavla Hübnera ?
Na stránkách Jablotronu jsem našel pouze Ing. Jiřího Hübnera a BcA. Janu Hübnerovou.

Děkuji.
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2016-02-05 09:27
Dobrý den, na stránkách věnovaných Gadgets je kontakt na podporu uveden https://www.turris.cz/gadgets/

    Jiří Toušek, tousek # at # jablotron # dot # cz
    Pavel Hübner, phubner # at # jablotron # dot # cz
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2016-02-05 09:31
Děkuji. Omlouvám se, tam mne neanapadlo se podívat.
Původní dotaz jsem přeposlal panu Hübnerovi emailem.
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2016-03-10 15:06
a dorazila nejaka odpoved?
Nadřazený - Od vlaxa Dne 2016-03-10 17:37
Stávající Turris dongle už rozvíjet dál neplánují. Pracují na novém řešení ale to je prozatím utajované.
Nadřazený - - Od vlaxa Dne 2016-03-14 16:02
Před pár minutami se tu objevilo toto vyjádření od p. Touška:

Datum: 2016-03-14 15:52
Dobrý den. Turris Gadgets se dále rozvíjet nebudou, Jablotron na žádné náhradě nepracuje.

Ovšem v zápětí bylo zase smazáno, tak nevím jak si tohle vyložit.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-15 11:20 Hlasů 4
No, upřímně... Dost by mě překvapilo, kdyby se Jablo rozhodl jinak.
Celý projekt byl myšlen dobře, ale drtivá většina se zapojila primárně z důvodu "něco zdarma". Zpětná vazba nula nula nic, pár zajímavých nápadů se zde objevilo, ale drtivá většina se zde nepodělila, nebo max řešila jak připojit které čidlo, jak načíst hodnotu v domoticz nebo jiném bastlu, atd.

Jablotron šel do projektu s cílem získat onu zpětnou vazbu a inspiraci pro nové produkty což skončilo i pro mě vělkým zklamáním, takže i když Jablotron předpokládám pracuje na domácí automatizaci dále, také nevidím jedinný důvod proč plošně nabízet další prvky ke zkoušení. Je možné, že s novými periferiemi osloví ty jedince, kteří se zapojili, ale spíše očekávám, že přijdou na trh s komerčním řešením, které bude dostupné v běžné prodejní síti :wink:
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-03-15 16:29 Upraveno 2016-03-15 16:36 Hlasů 1
Ahoj saky,

souhlasím. Mám poslední dobou nějaký pesimistický názor na to všude skloňované IoT. Za sebe si myslím, že jsem nějakou zpětnou vazbu dodal, ať už se jednalo o počítadlo vstupně/výstupních koček nebo čidlo pro měření odběru plynu. Bohužel bych, možná v nadsázce řekl, že projekt Gatgets byl tak nějak od začátku nepříliš chtěné dítě. Asi někdo přidělil peníze na rozdání HW, ale už nedal peníze příliš na podporu vývoje FW přímo pro Turris. Možná jsem málo kreativní, ale na lepší snímání používám specializované senzory na I2C, 1wire či SPI. A na spínání čehokoli, co potřebuje více než dva výstupy, to není možné použít. No dobrá, ještě možná tak hack s dálkovým ovládáním. Čidel mám doma osazenu spoustu i na netradičních místech, například jako hlídač spánkového režimu, nebo jen jako PIR čidla, či detektorů otevření dveří.

Znám i lepší technologie, například IQRF ale to není příliš vhodné pro "takové to domácí bastlení". Osobně mám doma ještě několik zařízení na OpenWRT, která dělají další činnosti (odečet elektroměru, příprava na odečet vodoměru, teploměr …).

Ale asi nejlepší se zdá ESP8266, za dolar WiFi modulek, do kterého můžete něco dopsat, to považuji za bezkonkurenční cenu. Jistě, že WiFi není zrovna technologie pro low power čidla, která budou někde fungovat deset let na knoflíkový článek ani s ní není možné vytvořit meshovou síť. Ale je to snadno uchopitelné, připojitelné a levné tak, co si přát víc? A pokud si doma člověk běžně nepájí SMD, tak si koupí dražší espduino a pak stačí připojit USB kablík a začít tvořit FW.

Zase bych to neviděl tak pesimisticky, snaha se cení, všichni dokážeme "u piva kecat" a nebo radit, jak by se to teda mělo dělat. Zde byla snaha dovedena k finálnímu výsledku, což oceňuji a děkuji i za projekt Gadgets.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-15 17:04 Hlasů 1
Jasně. Já si ani nemyslím že bylo cílem na tom postavit nějakou smysluplnou automatizaci, na to je těch prvků jednak málo, navíc právě ta zmíněná omezení na straně donglu. Cílem bylo asi spíše podpořit kreativitu a právě otestovat, zda periferie, které Jablo aktuálně má jako části EZS jsou vhodné tak jak jsou. Ukázalo se, že jak které. MG čidlu asi není moc co vytknout, ale PIR se sleep režimem je mimo EZS prakticky nepoužitelné, protože nepoznám kde se někdo aktuálně zdržuje a musel jsem jej tedy v místech, kde sloužilo i k ovládání světel zduplikovat dalším senzorem (PIR/doppler radar). Dalším zásadním problémem je nemožnost dotazu na stav komponenty.

Takže několik tipů pro případnou další verzi zde padlo, ale stále si myslím, že na téměř 100 rozdaných sad byla ta odezva poměrně slabá. Asi bych také na straně jablo čekal trošku víc a to jak těch chlubících příspěvků, tak i omezení, které nějakému využití brání, což je podle mého ještě cennější. Myslím si, že kdyby komunikace neskončila u většiny tím, že napsali adresu kam to chtějí poslat, mohli jsme se dočkat alespoň upgradu FW v donglu, kde jsou ta omezení asi nejzásadnější. Ale co už..

Já tedy mám drtivou většinu realizovanou také právě přes ESP (mimochodem mesh lze také realizovat) a běžně dostupná čidla. Funguje to i ve spolupráci s prvky Jablotronu, které jsem osobně nasadil tam, kde jejich omezení příliš nevadí a překážky se snažil jablotronu předat, aby se třeba v dalších, byť již komerčních vezích vše vychytalo :smile:

Já jsem za projekt také velmi rád, všechny periferie mi aktuálně běží a snad pro další nové produkty k automatizaci vyslyšeli alespoň těch pár zdejších tipů a můžeme se těšit novou produktovou řadu ;)
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2016-03-15 18:19
Saky, může se prosím víc rozepsat o ESP a mesh?
Nadřazený - Od Eskymák (>) Dne 2016-03-22 19:12
Všechny komponenty jsem ještě zdaleka nevyužil, ale postupně se chystám. Zejména PIR sensory s režimem s pánku zatím nedokážu využít. Každopádně třeba termostat monitoruje a loguje teplotu nepřetržitě již od prvního dne. Zásuvky používám dle potřeby jako trvale dočasné řešení. Jedna s z letního pítka pro kočku přesunula na zimní spínání (přes telefonní adaptér a 40A relé) bojleru v době nízkého tarifu a v případě potřeby. Druhou zásuvku jsem zase využil pro vypínání topení (pokud bylo zapnuto) v po skončení nízkého tarifu.

Bohužel povaha většiny komponent je přišroubovat a zapomenout a jediným mobilním spínacím prvkem jsou v podstatě jen dvě ty zásuvky a dálkové ovladače.

Paradoxní je, že bojler jsem chtěl původně spínat přes ESP8266 (už mám) ale nějak jsem se zasekl u nalezení vhodného firmware a dalšího potřebného software.

Je škoda, že je systém Gadgets uzavřený a uživatelsky neaktualizovatelný. Jak Dongle tak jednotlivé komponenty by mohly po malé úpravě firmware být mnohem použitelnější. Ať již jde o limit počtu výstupů či nemožnost pípnout sirénou pouze jednou. O komunikačním protokolu nemluvě. Je to daní za to, že se jedná primárně o zabezpečovací systém no.

Přesto jsem taky za Gadgets rád, protože jako úvod do automatizace jsou ty komponenty super.

Do Jablotronu nevidím, ale možná se nechce současným systémem Gadgets víc zabývat, protože předělávatho do použitelné podoby je složitější (či nemožné) než udělat novou platoformu zaměřenou přímo na domácí automatizaci.
Nadřazený - Od vlaxa Dne 2016-03-15 21:41
Tak ono to už z konference IT 15.2 bylo zřejmé že v Jablotronu z výsledků nejsou příliš nadšení. Mě to v první fázi projektu přišlo skoro jako neotřelé výběrové řízení, se záměrně omezenou testovací sadou. Ten kdo by i přes veškerá omezení předvedl nejvíc, tak toho přetáhneme do svého týmu :)
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2016-03-18 08:24
Chtěl jsem reagovat, ale rozmyslel jsem si to. Došel mi totiž význam věty:
"Pracují na novém řešení ale to je prozatím utajované."

Sám v tuto chvíli o ničem utajovaném nevím, nicméně pokud jste tuto informaci od kolegy dostal, zřejmě Vám ji sdělil jako tajnou a určitě ne vhodnou ke zveřejnění zde na foru :wink:.
Nadřazený - - Od O.c.k.o. Dne 2016-08-22 13:20
Info pro zájemce o rozšíření o libovolný počet spínaných výstupů:
Nedávno jsem vyzkoušel do modulů "SonOff" nahrát easy esp a s domoticz to funguje velice pěkně. Jeden modul vyjde na 6 eur a je to komplet esp s wifi napajené 90~250V se spínaným výstupem 10A. A tlačítkem. K seriové lince se navíc dá připojit dht11/22 pro teplotu a vlhkost. Pár eur navíc stojí modul s 433mhz přijímačem ale mě stačí wifi.
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-11-06 18:06
Děkuji za nápad!
Sám se hodlám po novém roce pustit do stavby (sestavení) releového spínacího zařízení,
sestaveného z NodeMCU a čtař releového modulu.
Je to prakticky to samé co SonOff, ale budou tam 4 výstupy.
Mohl bys prosím trochu rozvést použití tvého řešení s Domoticzem?
Zajímalo by mne hlavně naprogramování.
Zatím žádný tento modul nemám v ruce, ale jsou na cestě.
Díky za odpověď.
Nadřazený - - Od O.c.k.o. Dne 2016-11-06 22:27 Upraveno 2016-11-06 22:35
Nic složitého... Stačí místo originálního firmwaru flashnout easyESP (K tomu je potřeba připájet piny pro připojení převodníku serial2Usb)
ideálně EasyEsp Build100  nebo 108,který má možnost dopsat si interní pravidla tak aby tlačítko reagovalo i  bez připojení k wifi. Aby v případě  poruchy sítě fungoval vypínač.

https://smartlifeautomated.wordpress.com/2016/04/21/sonoff-wifi-switch-smartthings/
https://tzapu.com/sonoff-firmware-boilerplate-tutorial/
http://www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?t=721&start=80
http://captain-slow.dk/2016/05/22/replacing-the-itead-sonoff-firmware/
Testuji asi 2 měsíce a funguje to dle očekávání  občas asi domoticzu dorazila zpráva o přepnutí o půl vteřiny později takže se zacyklil a vypinal a  zapínal světlo. To sem vyřešil přidáním stejného IDx k tlačítku (gpio0) i k relé (gpio 12) takže se zpráva pošle dvakrát a případné zacyklení se hned vyruší. Funguje to takto spolehlivě. Z interního  tlačítka jsem vyvedl dráty na vypínač a modul vlepil do krabičky pod něj. Ledku jsem skriptem nastavil aby svítila při vypnutým světle takže vypínač je podsvícen U nových typů sonoof je docela silná :)
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-11-07 13:00
Děkuji za promptní odpověď.
Ješte si tedy objednám programovací rozhraní na USB.
Jakým způsobem pak tento releový modul přidám do Domoticzu jako zařízení?
Nadřazený - - Od O.c.k.o. Dne 2016-11-07 19:03
Vytvoris virtualni spinač a jeho id nastavis v http rozhrani easyesp  na tlacitko a rele. Jako akci on/off mu nastavis odkaz k sepnuti gpio 12. Kdyby neco muzu poslat screeny ,ale neni to nic moc slozityho.
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-11-07 19:09
Diky.
Tohle bych mel zvladnout v pohode.
Je mozne k tomuto modulu pripojit jeste cidlo teploty a vlhkosti? Ma jeate nejake volne vstupy a vystupy?
Promin ze te takhle zpravodajsky vytezuju, ale vypadas ze vis o cem mluvis a ja bych se rad neco naucil...
Nadřazený - - Od O.c.k.o. Dne 2016-11-08 11:25 Upraveno 2016-11-08 11:30
V poho. Cidlo by melo fungovat dht11,dht22,dht12.    Objednal jsem dht12 ,ktery je stejne presny jako dht22 a stejne levny jako dht11. Pripojit jde urcite ,pripoji se vcc,gnd a data na ty piny seriove linky(nevim jiste jestli to nahodou neni na ten patej pin,radsi si tam napajej i ten) Zatim jsem to nevyzkousel ,ale nevidim duvod proc by to neslo. Original to s tim i prodavaji.
Pokud potrebujes dalsi gpio tak muzes pouzit ten na ledku. A dalsi by mel vest k neosazenymu rf modulu.
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-11-08 11:35
To je fajn.
Objednal jsem "DHT21 AM2301 Digital Temperature Humidity Sensor module SHT11 SHT15 Arduino", tak to snad bude fungovat také.
Zbydou ještě nejaké volné vstupy pro jiná čidla, nebo to už bude plné a budu muset použít (také na cestě) NodeMCU?
Jinak nevím co myslíš neosazeným RF modulem, ale já objednal právě s 433Mhz modulem onboard...
Takže už asi jen ta LED, co?
Nadřazený - - Od O.c.k.o. Dne 2016-11-08 11:51
Tak to fakt nevím. Je možný že  něco půjde připojit paralelně jako sběrnice,ale toto jsem zatím nezjišťoval. U sonooffu za 5 dolarů to ani moc neřeším, když budu potřebovat dalsí čidlo tak ho prostě udělám z dalšího kusu:grin:
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-11-08 17:17
Taky řešení :)
Máš změřen trvalý odběr ze sítě?
Nebo je to takové nic, že to nemá smysl řešit?
Nadřazený - Od O.c.k.o. Dne 2016-11-08 18:10
Nemeril jsem ani nepatral, je to klasicky esp tak pocitam ze to bude do 0.5w pri sepnutym rele.
- - Od machfilip Dne 2016-03-22 20:57
Pánové,
všichni bychom chtěli automatizovat. Využití Gadgets má omezení o kterých toho již bylo hodně napsáno.
Myslím že projekt měl několik cílů. O hodnocení jednotlivých cílů nemá moc cenu psát, ale chtěl bych tu zmínit jeden, který tu nebyl jmenovaný - desky Turrisu Omnia by měl vyrábět Jablotron. Gadgets byl jeden z projektů spolupráce Jablotron a CZ.NIC. Myslím si, že výroba desek Omnie je další část spolupráce a pokud je na té zprávičce za mák pravdy, pak to považuju za úspěch.

Co se týká automatizace a "rozšíření sady Gadgets", mám jeden nápad (samozřejmě vzhledem k pracovnímu vytížení zatím ve fázi úvah/myšlenek) a zajímalo by mě, jestli byste o to měli zájem.

a) máme Jablotron Gadgets dongle
b) Turris má GPIO
c) máme další alternativní možnosti (433MHz, Z-Wave, ZigBee, ESP, ...)

Přemýšlím o tom, jestli nevytvořit nějakou PCB desku (Open Source návrh v KiCadu, výroba buď v ČR (Pragoboard/Plosnaky.cz či na SeedStudio) ), která by mi pro začátek umožnila provoz třeba 433MHz rádia a ovládání GPIO portů na Turrisu.
- 433MHz by mi umožnilo dálkově ovládat zásuvky nebo bezdrátové vypínače po celém bytě (např. pomocí rfcontrol)
- Nad GPIO by mělo být I2C pro drátová čidla

Nad tímto modulem bych pak měl rád nějakou sw vrstvu (ideálně integrovatelnou do Domoticz/HA/OpenHAB/...), která by mi sloužila pro komunikaci s jednotlivými komponentami v nějakém jednotném formátu (obdobně jako to maji Gadgets). Tzn. pomocí této vrstvy bych ovládal jak v USB dongle Gadgets, tak GPIO Turrisu, tak další prvky (např. 433MHz prvky, pokud rfcontrol půjde naportovat na Turris).

Můj názor je ten, že automatizovat plně pomocí Gadgets nelze a spíš bych Gadgets uvažoval jako součást většího systému. Co vy na to? Měli byste o něco podobného zájem? Jaké máte požadavky a co by takový produkt měl podle vás umět?
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-23 16:15 Upraveno 2016-03-23 16:17
Já bych osobně uvažoval jedině nad něčím, co pojede na WiFi a nějakém MQTT protokolu, případně to bude mít HTTP API. Pro toto mi vychází nejlépe ESP vzhledem k ceně a počtu GPIO. Turris na WiFi z principu je, není pro mne tak problém ovládat jeho GPIO pomocí MQTT (umí mosquitto v Turrisu) z ESP jako třeba tlačítka/senzoru.

Vyhýbám se tak záměrně dalšímu systému typu 433/868MHz, kdy pak interakci mezi gagdets<->Turrisem<->433MHz prvky<->WiFiprvky musí zprostředkovávat zařízení, které umí vše z toho.

Moje aplikace momentálně komunikuje se 2 dongly Jablo a data z nich rovnou také emituje pomocí MQTT a rovněž naopak, jakýkoliv event na MQTT můžu naadresovat na jeden z donglů (pozor, zde již mnou popsaný problém, že dongly se neidentifikují pomocí SN a nepoznám tak který je který, přičemž oba reagují na PGX/PGY).

Pokud totiž pořídím takovou další desku typu ZigBee, jak na ni bude moci reagovat například zásuvka od Jablo a zároveň spínač postavený na ESP? Jedině tak, že desku připojím k Turrisu a budu každý event duplikovat do všech typů sítí co budu mít...

Naopak když použiji WiFi a zmíněné mosquitto, které v nové verzi má i websocket, mám jako bonus i přímý přístup na periferii z mobilu/tabletu/pc, resp webové rozhranní mi může live z WS zobrazovat veškerý provoz na MQTT.
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-03-23 20:22
Také souhlasím, někde jsem zde na fóru již psal. Dokonce si v poslední době hraji s 433 MHz modulky ale není to obousměrná a příliš spolehlivá komunikace. K modulkům by bylo třeba připojit MCU, vytvořit nějaký univerzální protokol (ochranu proti chybám na VF spoji, adresaci, směrování apod). Možná by skutečně bylo nejlepší znovu nevynalézat kolo ale použít levné ESP.

Saky, může se prosím víc rozepsat o ESP a mesh? Nějak toto téma zapadlo.
Nadřazený - - Od machfilip Dne 2016-03-24 09:53
MQTT - Ano, souhlas, je to super
ESP - Ano, je to zajímavý kus železa, ale má svá omezení (bateriový provoz, není standardizované, nelze využít např. v dálkově ovládaných zásuvkách (musel bych řešit mechanické části apod.) )
433MHz - spousta věcí již hotová a cenově dostupná, dá se s tím relativně jednoduše bavit, ale není na wifi, musela by se řešit sw mezivrstva pro komunikaci, problém zarušení prostředí, ...
Nadřazený - - Od rene.kliment (>) Dne 2016-03-24 15:37
Doplnil bych zdejší diskusi o použití rádií nRF24l. Pomocí MySensors s tím jsou dělat divy. 433 MHz věci jsou oproti tomu totálně primitivní.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-24 16:17 Upraveno 2016-03-24 16:19
Také jsem na nRF24l kdysi koukal, ale opět stejný problém. Pokud vezmu fakt, že jakákoliv automatizace je praktická jedině za předpokladu, že ji dokáži dálkově řídit (myslím přes internet), stále musím zajistit každé groupě takových senzorů připojení do sítě.

Dostávám se pak stejně jako u 433 k tomu, že mám n senzorů komunikujících s deskou, kterou ale stejně musím pomocí ESP či něčeho obdobného "dostat na internet". Defacto taková deska pak plní pouze funkci koncertoru WiFi/ethernet->radio. Vzhledem k ceně ESP kolem 40 kaček mi to pak připadá zbytečné a pokud těch senzoru není v každém hnízdu mnoho, ta brána radio-internet mi to prodraží ještě více + navíc samozřejmě další místo, kde může vzniknout zpoždění/chyba atd.

Jediné s čím můžu souhlasit je od @machfilip poznámka, že ESP se moc nehodí na napájení bateriemi. To ale není nutné vždy, případně si lze pohrát se sleep režimem a "probouzet" zařízení jen jednou za čas. Další možností je pak nahradit třeba ESP-12E modelem ESP-14, který má navíc STM8S mikrokontrolér s menší spotřebou, resp mezi režimy lze přepínat ;)
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2016-03-24 16:55
Tady bych rekl ze je zakopany pes vetsiny dnesnich reseni. Je znacny rozdil mezi "Automatizaci" a "Dalkovym ovladanim pres internet". Ja jsem se vydal cestou automatizace, takze kazdy senzor je nainstalovany proto, aby se podle nej stala nejaka udalost. Mam sice do systemu pristup i pres internet ci pres mobil, ale pouzivam ho naprosto vyjimecne.

Jak ma vypadat senzor na baterie, jaky bych si predstavoval, je napriklad tento: https://www.indiegogo.com/projects/strips-the-invisible-window-and-door-sensor#/
Zivotnost baterie 10 let je na senzor tak akorat.

Zatim asi nikdo nema reseni, ktere by bylo skutecne all in one, takze stejne je dnes automatizace reseni typu:
                                      - senzory
         - brana technologie 1 - aktory
server -brana technologie 2
         -brana technologie 3

Ja jsem sel cestou nezavisleho dedikovaneho serveru jisteneho UPS + mam nekolik bran na ruzne technologie. Jako jedna z bran by se dal brat i napriklad Jablotron dongle.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-24 17:39 Upraveno 2016-03-24 18:05
No právě...

Pak máte takovej server + n brán na doma, na chatě, ve firmě...  Rozdíl mezi automatizací a dálkovým ovládáním si uvědomuji, ale pak je zde problém kompatibilita. Můžete mít klidně 20 krásných senzorů dvěří, ale když neseženete ovládaní rolet které bude té rádiové komunikaci rozumět, je to naprosto k ničemu. Takže za slovo "internet" si spíše dosaďte slovo "síť". Ani ta WiFi nemusí být fakticky připojena do intrnetu, důležité je, abych se k ovládání dostal třeba mobilem, na to lokální wifina stačí.

Chápu jak to myslíte a vím, že je to dnes asi nejčastěji viděné řešení, ale mě se prostě zasíťování 3 nekompatibilními bezdrátovými technologiemi nelíbí. Už jen proto, že musí pak existovat centrální místo, kde ty eventy zpracovávám. U MQTT na WiFi si může každý prvek reagovant na ten event, na který je nabindován a žádný obrovský switch/hromada IF podmínek v kódu na jednom místě mít nemusím.
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2016-03-24 22:35
no ta nutnost mit vse na jednom protokolu prave odpada v okamziku existence toho centralniho bodu a bran. Samozrejme kazda dalsi brana zvysuje riziko poruchy a centralni bod je stale single point of failure, ale to je v pripade wifi komunikace treba ten AP take. Ja mam napriklad branu do internetu, branu na 868MHz senzory/aktory, ted planuju pridani brany na RS232 pro ovladani HDMI matrixu. Jeste bych potreboval IR branu pro ovladani nekolika zarizeni, ktere vyzaduji IR prikaz.

Ja jsem se byl podivat na nekolik ruznych technologii, jedna z nich byla napriklad prave rizena udalostmi bez centralniho bodu. Co jsem pochopil, tak bez centralniho bodu se dobre delaji automatizace typu: Projdu pod senzorem, rozsviti se svetlo a po urcite dobe zhasne.
Uz hure se tam resi situace: Projdu pod senzorem, rozsviti se svetlo v pracovni den a v pracovni dobe a po urcite dobe zhasne
Ono vetsina techto krabicek netusi nic o aktualnim case, dnu v tydnu, nerkuli statnim svatku ci dovolene.

Viz aktualni pripad - mam na chodbe senzor pritomnosti a dotykove 5ti tlacitko. Tlacitko se pouziva pouze v pripade, kdy je potreba nechat dele rozsviceno, napriklad pri uklidu. Pripadne ho pouziva navsteva, ktere se nelibi zpozdene vypinani svetla - tlacitkem si pri vstupu zapne a pri odchodu vypne. Funkce dalsiho tlacitka je, ze se jde uspavat dite. V okamziku zapnuti se deaktivuje jak funkce pohyboveho senzoru, tak funkce hlavniho tlacitka. Dale je nastaven budik, ze v 6 rano se vypne blokovani pohyboveho senzoru.

Nejsem si uplne jisty, jak by se podobny scenar resil pomoci udalosti bez IFu. Urcite to jde, ale stejne se clovek nezbavi hromady IFu. Nekde byt proste musi. Ja mam na programovani automatizace graficky tool, takze jen davam bloky dohromady, ktere uz vetsinu tech IFu maji v sobe naprogramovanou, ale stejne je to i tak dost slozite, aby ta automatizace delala naprosto presne to, co ma, aby se ji clovek nemusel prizpusobovat. Tim samozrejme nerikam, ze se nelze dostat do problemu i s centralnim bodem.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-24 23:10
Právě všechny ty tooly a bastl typu HA, nebo Domoticz jsou největší bariérou, proč nad různými prvky nevznikají nové implementace. Díky omezením předpřipravenými událostmi to často skončí právě u toho rozsvěcení lampičky PIRkem, čest výjimkám, ale to je na jiné téma.

Samozřejmě může do hry vstupovat i centrální místo, které má povědomí o dalších aspektech, ale pokud máte zkušenosti třeba z vývoje větších systémů, stejně i unitř aplikace použijete event based systém. Základem je, že mi senzor emitne událost. jestli mi na něj zareaguje přímo spínač, nebo část aplikace je jedno, to je čistě věcí toho subscribera. Senzor se nemá starat o to co spíná a spínač se nemá starat o to, co jej spíná. U komplexnějších věcí typu EZS, kdy mi třeba PIR senzor v režimu vypnuté EZS spíná světlo a v režimu zapnuté EZS spouští časovač alarmu je prostě na ten senzor nabindován subscriber, který zároveň poslouchá na eventu o změně stavu EZS. Už se ale nestará o to, že třeba kouřový detektor spouští alarm ať je EZS zapnutá, či vypnutá.

Takže toto řešení je řekl bych nezbytné i uvnitř jakékoliv eventové appky, možnost reakce jedné periferie na druhou na to nemá vliv. I to ESP je v roli jak consumera, tak publishera, MQTT je obousměrný protokol. Pokud na periferii potřebuji přesný čas, tak nevidím rpoblém ve využití RTC (DS1307 nebo DS3231), pokud jej přesný nepotřebuji, můžu si klidně každou vteřinu emmitnout čas ze zařízení, které hodiny má. MQTT má průchodnost tisíce eventů za vteřinu a v reálu mi doma na cca 40 periferiích běží asi desítka zpráv/s.

Každopádně abych nebyl jen offtopic, tak stejně i pokud budu mít centrální místo, tedy zařízení které má dostatek výkonu na nějakou složitější logiku typu router/raspberry/banana, tak stejně daleko pravděpodobněji bude umět nativně komunikovat na WiFi, než na 433.
Nadřazený - Od milanroubal (>) Dne 2016-03-25 02:30
Tak na eventech funguji dnes i ty centralni systemy. Prijde event z pohyboveho cidla, ktere vysle message svetlu, aby se seplo. Jen mi prijde v domaci automatizaci strasne malo situaci, kdy se necha zprava od senzoru pretavit rovnou v nejakou akci na aktoru. Takovou situaci tady snad ani nemam, kazda akce je spojeni nekolika soubeznych veci a tedy mi pripada centralni rizeni jako dobry napad nez udrzovat a menit logiku v kazdem aktoru. Chybi mi tam proste nejaky centralni management, at uz by se jednalo o autentizaci, tedy ktery senzor je vubec opravnen poslat zpravu do site, firmware management - at uz update, pripadne preneseni konfigurace na zastupne zarizeni v pripade poruchy atd.

Kde vidim silu MQTT je spise prumysl, napriklad privezou mi do obchodu dalsi mrazak -> zacne vysilat informace o ruznych stavech do jiz pripraveneho systemu subscriberu, ktere se tesi na kazdou novou zpravu o teplote, chybe ci spotrebovane energii.

O tom, ze to centralni misto bude mit jako jeden z hlavnich interface WiFi nebo Ethernet neni potreba vubec diskutovat, to je proste fakt.
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2016-03-24 16:09
Dodal bych - ESP u mě ztrácí kvůli vyšší spotřebě
nRF24l by stálo za to zkusit :smile:
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-03-24 16:05
Jasně, sry.. Zatím jsem se o mesh to nijak zvlášť nezajímal, ale našel jsem kdysi pár konceptů s nějakým alternativním FW, snad se to od té doby nějak pohlo :twisted:

Mám to někde zazáložkované, pokusím se během volna pohledat a naházím případně odkazy :wink:
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2016-03-25 08:04 Upraveno 2016-03-25 08:06
Děkuji, ještě k RF od nordicu, mám jich již delší doma několik (chtěl jsem s nimi původně ovládat malý vrtulníček). Ale nebylo to nic moc, na stole to funguje ale v reálu to není příliš spolehlivé. Ale možná se jednalo o kusy s "nepovednou" anténou nebo jejím přizpůsobením apod. Ale jednalo se tuším o více várek od více prodejců. Zde je zase výhoda, že se do rádia do FIFO odešle zpráva a hlavně jedná se o obousměrnou komunikaci. V diskuzi jsem četl také požadavek, aby bylo možné modulek použít rovnou v zásuvkách. To v tomto případě není rozhodně možné, opět by k tomu bylo nutné připojit MCU a realizovat nějaký přenosový protokol a určitě někde bude potřeba meshová síť a to už tak jednoduché není.
Nadřazený - Od quick Dne 2016-11-06 19:04
Dobrý den.
Posunulo se něco ve vývoji ESP, jak jste předeslal?
Mám několik modulů na cestě a rád bych, pokud byste se podělil o zkušenosti a případně přispěl radou.
Díky!
Nadřazený - - Od quick Dne 2016-08-17 16:56
Zdravím.
Rozhodně by asi zájem byl. Z mé strany určitě.
Osobně jsem přemýšlel o zařízení z-vawe, ale naprosto mne odrazuje cena.
Pokud byste měl snahu rozšířit funkce automatizace o další bezdrátové moduly, byl bych jen rád, když se podělíte o zkušenosti.
Nadřazený - Od machfilip Dne 2016-08-18 06:59
Díky za zájem. Zatím sem pořád na začátku. Čekám s čím přijde velký klaun, ale jsem k tomu trochu skeptický. Poslední dobou se mi líbí BeeeOn, kde tu myšlenku vlastně rozvinuli a přijali za vlastní. Zatím se tomu okrajově snažím věnovat na Pine64, ale mají problém s dodávkou Z-Wave modulu + GPIO abych rozběhal 433MHz tam mají číslované nějakým zvláštním způsobem (tvrdí kompatibilitu s RPi, ale kompatibilní je cca z 80% pouze pinout) atd. Takže vlastně pořád experimentuju a "hraju" si.
- - Od machfilip Dne 2016-06-01 20:02
Odpověd na další vývoj Gadgets dnes zazněla mezi řádky na IT16 - odpovědí je BigClown https://www.bigclown.com/ http://www.lupa.cz/clanky/jablotron-zainvestoval-bigclown-labs-firmu-svych-zamestnancu/
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2016-06-06 20:55 Upraveno 2016-06-06 20:59
Díky za info, už se du na to podívat!

btw, no ale ta jejich stránka je ale hodně stručná...
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-06-06 21:05 Upraveno 2016-06-06 21:34
Prý s Gadgets sadou by měl fungovat i projekt http://beeeon.org/  , který byl představen i na konferenci IT16
Vypadalo to zajímavě, nechme se překvapit. Jsem zvědavý na ceny, co představí na podzim.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Další vývoj Jablotron Gadgets via JABLOTRON 80 (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill