Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Průzkum veřejného mínění / Nářky uživatelů (Turris OS 3.0 & related) (uzamčeno)
- - Od rene.kliment (>) Dne 2016-06-03 11:57 Hlasů 6
Nejsem si jist kam nejlépe to umístit, asi sem.

Vzhledem k neustále přibývajícím komentářům, lépe řečeno fňukání (omlouvám se za to slovo, ale je to výstižné) jsem se rozhodl připomenout spoluTurristům jednu věc. Projekt Turris je výzkumným projektem ohledně síťové bezpečnosti. Zároveň je jedinečným projektem ze spousta dalších aspektů - open hardware, bezpečný router (automatické aktualizace, dnssec, ...), velmi výkonný a rozšířitelný hardware pro router, a tak dále. Když jste do Turrisu šli, věděli jste co to obnáší. To, že Turris umožňuje uživatelské rozšíření, například pomocí DLNA, DVB-T sticků a dalšího milionu věcí je příjemný bonus navíc, který vývojáři Turrisu vůbec nemusí podporovat, můžou to nechat čistě na uživatelích, protože je to prostě OpenWRT. Vývojáři to nicméně dělají, podporují to, ale nic z toho není garantované. Pokud Vám zrovna něco neznefunkční internetové připojení, není to jejich starost.

Aktualizace jsou nevyhnutelné a přináší spoustu nového a užitečného. Ano, mohou přinést i problémy, i přes veškerá interní testování. Vývojáři tyto problémy řeší a prostě to trvá více než den, nebo dva, zvláště pokud to nesouvisí s primární funkčností routeru.

Pokud se Vám něco rozbije, nahlašte to - slušně a s podrobnostmi.
Přístup (teď to možná přeženu): "Přihlásil jsem se do výzkumného projektu, jen abych dostal zadarmo chytré centrum domácnosti a teď s aktualizací mi nefunguje můj IoT kávovar ovládáný Turrisem podle toho co dávají v TV a nejlepší co mohu udělat je začít si stěžovat na fóru jak je to na nic s tím, že nemám žádné zkušenosti s Linuxem a neumím se ani připojit na sériovou konzoli" se mi zdá takový, řekněme ne úplně ideální.

Nechci rozpoutat flame, ale rád bych, abychom toto vzali všichni na vědomí.

Tým Turrisu odvádí skvělou a i na světové měřítko unikátní práci a dělají spoustu věcí, které nemusí. Chtěl bych jim tímto tedy poděkovat za vše, co ohledně Turrisu a pro nás dělají.

René Kliment
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2016-06-03 12:45
Jo, souhlasím. Ještě bych dodal, že pod vedením p. Košaty to bývalo ještě lepší, ale i dnes pod p. Strbačkou je celý projekt i jeho tým světovým unikátem!
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2016-06-03 13:06 Hlasů 2
Máte pravdu oba, ale mohl někdo napsat pár řádek, ve smyslu jsou problémy, řešíme, vydržte, vaše postřehy hlašte na...

Dovedete si představit co se bude dít až vyběhne Omnia a něco takového nastane?
To je ty lidi úplně zblázněj a mluvit o tom bude večer i Borhyová... :twisted:
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2016-06-03 14:07
No, to je právě to, co jsem měl na mysli - že pod vedením p. Strbačky tým pracovně funguje, ale z hlediska komunikační strategie se stal celý projekt z mého pohledu méně transparentní. O problémech se mlčí, co se chystá nového se moc neví, když na fóru odpovídá někdo z týmu je spíš svátek než málo vídaný jev. I letošní Večer s Turrisem pro mne bylo totální fiasko, vlastně jsem se nedozvěděl nic nového ...... jen to, že nový build Turrisu se testuje a jeho distribuce do produkce "je na spadnutí". Bohužel - to spadnutí trvalo ještě více než 5 týdnů a poté to u mnohých z nás bylo skutečně na spadnutí.

Před distribucí Turrisu Omnia a na podporu jeho uživatelů v provozu bych jim doporučil sehnat si nějakého PR managera - to je dneska v módě! :-)
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2016-06-03 14:56
Ano, Večerem s Turrisem jsem byl taky trochu zklamanej, do teď jsem nenašel ani video z toho večera, možná jsem jen blbě hledal.
Určitě je hodně práce s Omnií, takže trochu je omlouvám, dřív na nás asi bylo víc času a stále byla nějaká novinka.

Možná by pomohla veřejná beta nových verzí, aby větší okruh lidí mohl testovat a hlásit chyby.
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2016-06-03 18:23 Hlasů 1
Ona to vlastně ani není chyba p. Strbačky, ale vedení CZ.NIC, kterým nedošlo, že když je někdo u nějakého projektu od začátku a je dobrý odborník ve své oblasti (což p. Strbačka bezesporu je), nutně to neznamená, že bude mít i managerské schopnosti a že bude i dobrým šéfem projektu a projektového týmu (tedy lidí).

Je to stejné, jako když bych spoléhal na to, že každý odborník je zároveň i vysokoškolský profesor. Stejná chyba a také se často stává. Je něco jiného být v nějaké oblasti odborník, specialista a respektovaný fachman a umět o této odbornosti přednášet, vyučovat ji a předávat své zkušenosti ostatním.

Šéf projektu má být především manager, umět pracovat s lidmi, mít charisma vůdce a umět svůj projekt a svůj tým prodat. Odborník v oblasti Linuxu a programování je většinou zmatkař a chaotik, oplývající v lepším případě dobrými nápady. Ten ale vést lidi nemůže.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2016-06-03 18:48
A co se týče video záznamu z Večera, ten ještě nikde zveřejněný není. Ale není o co stát, opravdu se tam o ničem důležitém nemluvilo a po 45 minutách padla výzva, že se jde do hospody na neformální pokec. Tak jste nejspíš hledal dobře, ale zatím zbytečně.
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2016-06-03 19:37
No já tam byl, bylo to dost stručný, do hospody jsem nešel, protože auto.
Připadalo mi to takový nepřipravený.
Nadřazený - - Od Martin Strbačka Dne 2016-06-04 10:40
Dobrý den, dovolte abych přispěl trochou do vaší diskuze.
Předně budu rád za jakékoliv výtky a konstruktivní kritiku a budu se snažit abyste nepociťovali snížení kvality služby. Máte pravdu, že s Omnií a zvoleným způsobem jejího prodeje je enormní množství práce, ale nechci tento fakt používat jako výmluvu. Turris OS 3.0 se v porovnání s ostatními velkými aktualizacemi připravoval opravdu o něco déle. Mohlo za to jednak množstvím změn, které se odehrály v samotném OpenWrt, tak další práce které jsme na tento release naplánovali (namátkou - čistka v repozitářích). Prodlení mezi Večerem s Turrisem a vydáním aktualizace způsobila zejména chyba objevená v kernelu a ppp, která způsobovala nestabilitu DSL připojení. Vzhledem k tomu, že DSL přípojka je stále jedno z nejčastějších připojení k Internetu v domácnostech, brali jsme tuto chybu jako kritickou a blokující vydání. Odhalení příčiny a její oprava a testování nám vzalo hodně času, chyba se objevovala po 3 - 5 dnech provozu, takže jsme měli pouze jeden až dva pokusy na týden.
K Večeru s Turrisem - mrzí mne, že jste si jej neužili stejně jako jeho předchozí konání. Uznávám, že byl z velké části jen rekapitulací už řečeného, ale přesto zaznělo několik nových faktů, o kterých jsem doufal, že podnítí další diskuzi. Soudě dle několika pozitivních ohlasů, které jsem dostal, myslím, že se to alespoň částečně povedlo. Doufám, že jste na Večery s Turrisem nezanevřeli a rád se s vámi setkám na některém z příštích konání.
Změn v Turris OS 3.0 bylo hodně a tím byla velká i plocha pro výskyt chyb, což potvrzuje i množství diskuzních vláken na tomto fóru. Rád bych připomenul, že primárním kanálem pro hlášení chyb jsou emailové adresy uvedené zde https://www.turris.cz/cs/contacts a problémům hlášeným tímto způsobem se věnujeme přednostně. Nově tento kanál spravují dvě kolegyně, ale i přes tuto posilu, nás muselo k technické podpoře v těchto dnech zasednout více. Věřím, že hlavní vlna už je za námi a začneme se věnovat i dotazům na fóru, kde mimochodem už nějakou chvíli můžete vídat našeho nového kolegu - miska.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2016-06-04 11:07 Hlasů 2
Díky za Vaší reakci. Konstruktivní kritikou rád přispěji, protože vím, že pouhé kritizování k ničemu nevede.

1) mrzí mne, že sekce Novinky na oficiálním webu Turrisu zela po 5 měsíců prázdnotou a i předchozí příspěvky od konce října 2015 nejsou o ničem jiném, než o distribuci nové verze Turris OS
Z mého pohledu se dá říci, že celých 7 měsíců nebylo o čem psát. Zaplnění této rubriky je podle mne především úkolem šéfa projektu. V době distribuce routerů Turris 1.0 vycházely celkem pravidelně statistiky distribuce routerů a jejich aktivace, to se již v případě distribuce Turrisů 1.1 nestalo a tak, protože nic jiného zajímavého nebylo, nebylo také dlouho o čem psát.

2) dlouhodobě je nedořešeno slíbený přístup k datům, které odesíláme v rámci aktivovaného Minipotu - tj. Telnetu. Vždycky jsem bral, že tým Turrisu těm, kteří byli ochotni poskytnout k výzkumu data nad rámec smlouvy, nabídli i adekvátní odplatu (třeba možností přístupu k získaným datům). Chápal jsem, že to nemůže být hned, že jsou jiné a důležitější věci k řešení ...... ale od doby slibů, že to bude a že se dočkáme, uběhl více než rok. Osobně jsem nedávno odesílání těchto dat z Telnetu vypnul.

3) Co se týká rozbitých věcí po upgrade na Turris OS 3.0 - z mého pohledu by bylo velice dobré, když by bylo jasně stanoveno, které funkce routeru jsou prioritní a jejichž funkčnost je nezbytná - tedy takové funkce, kterým se tým bude věnovat přednostně (např. funkčnost WAN konektivity, funkčnost odesílání dat pro výzkum dle smlouvy, funkčnost LAN konektivity, funkčnost WiFi konektivity ......). Potom funkce, jejichž fungování se podporuje, je-li čas a nakonec funkce, o jejichž fungování se stará sám uživatel a které tým oficiálně nepodporuje. Věřím, že interně toto rozdělení máte, ale pro zvýšení transparentnosti by bylo dobré ho zveřejnit a s přibývajícími funkcemi ho aktualizovat.

Na závěr bych ještě rád vyjádřil poděkování, že jste se do diskuze zapojil a uvedl, že jsem stále pyšný na to, že mohu být účastníkem tohoto světově unikátního projektu.
Ať se daří!
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2016-06-05 09:28 Hlasů 2
Zdravím všechny diskutující a koukám, že se jedná o známé firmy (v dobrém smyslu slova) :-). Já bych se naopak za členy Turris vývojáře postavil, obdivuji jejich práci. Sám jsem také vývojář a mám tedy alespoň trochu představu, jak je to někdy složité. Připouštím ale, že jako "zákazník" už netrpělivě očekávám, že další tučňák do hejna "přiletí" (mám to z dokumentu BBC :-)) co nejdříve. Uznávám, že zde je ještě jistý prostor vysvětlit uživatelům, že OpenWRT je spíše pro pokročilé uživatele. Ale zase na druhou stranu si moc dobře pamatuji, jak jsem již laboroval s Oleg FW pro Asus 500gP. Někdo říkal, že mladí dnes vůbec nebastlí, protože vše je již hotové a nebo za tak nízkou cenu, že to nemá smysl doma vyrábět. Lidé potom bohužel uvažují binárně, buď to nefunguje (nejde to) nebo to funguje (já si to koupil, jistě, že prostě musí fungovat).
Souhlasím ale s NONESem, bylo by možné občas zveřejnit nějakou tu zajímavost? Kolik má třeba zdroják pro Turris řádků apod.? Kdo je největší producent příspěvků na zdejším fŕu. :-) Také by mě zajímalo, kolik uživatelů pravidelně kontroluje data z jejich routerů (já se k tomu doufám dostanu alespoň jednou za dva týdny). Dokonce už jsem si psal s několika správci serverů a většinou se podařilo nekorektní provoz odstranit. Honey pot(y) jsem rozhodně nevypínal, zajímalo by mě, co se Vám podařilo zjistit. Občas do toho mrknu, je to samá Čína ale jen málokdy z mého pohledu něco zajímavého.

$ service iptables stop
$ uname
$ free -m
$ ps x
$ cat /proc/cpuinfo
$ free -m
$ history -n
$ export HISTFILESIZE=0
$ export HISTSIZE=0
$ export HISTFILE=/dev/null
$ unset HISTORY HISTFILE HISTSAVE HISTZONE HISTORY HISTLOG WATCH
$ help
- - Od NONES (>>>) Dne 2016-10-08 17:41
Zdá se, že se ohledně projektu Turris začíná opět blýskat na lepší časy ... hledá se nový vedoucí projektu Turris
Kdyby se uměl pan Košata naklonovat, o dobrém kandidátovi na tuto pozici bych věděl hned!
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-10-08 20:02
Koukal jsem na to, ale nevím, jestli to zrovna teď pomůže :twisted:
Co jsem koukal moc lidí krom nového člena Turris teamu - miska- neodpovídá ohledně Omnie na dotazy ve fóru.
Spíše potřebují více rukou? :grin:
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2016-10-09 06:04
Více rukou určitě potřebují, ale i to je do určitých mezí v kompetenci šéfa projektu ... prosadit a obhájit si do týmu patřičný počet lidí a optimálně mezi ně dělit úkoly a práci.
Já jsem přesvědčen, že tato změna zcela určitě pomůže, pokud na tento post seženou "správného" člověka. Otřepané přísloví říká, že: "Ryba smrdí vždycky od hlavy"
Nahoru Téma Majitelé routerů / Průzkum veřejného mínění / Nářky uživatelů (Turris OS 3.0 & related) (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill