Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Další zásuvky k sadě
- - Od machfilip Dne 2015-11-02 08:01
Omlouvám se za zavádějící nadpis, ale třeba to někomu pomůže - na letošních Linux Days mluvil Petr Stehlík o ovládání Arduina a dalších komponent přes 433MHz (viz přednáška na YouTube). Arduino + patřičný modul dokáže s těmito periferiemi poměrně úspěšně komunikovat (článek např. na Root.cz).

Pokud byste byli limitování stávajícím počtem zásuvek (což nás pár je), tak dnešní nabídka v Lídlu se zdá být docela zajímavá na domácí bastlení. Dokonce sem našel už pár jedinců, kteří tuto komunikaci navázali.

Sada by tím šla rozšířit (Arduino + 433MHz vysílač + příp. ESP8266) a máme počet zásuvek +4 a desetitlačítkový ovladač jako bonus.
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-11-02 09:18
Já bych jen dodal, že obdobnou sadu lze zakoupit v OBI, Kauflandu a v plno jiných obchodech. Uvnitř by nemusely být tolik rozdílné. Ale nápad je to pěkný :-)
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-11-02 09:46
I když se jedná o fajn rozšíření sady tak předpokládám, že k tomu sadu Gadgets nepotřebujete (používáte jiný vysílač). Dobré pro ty, na které s Gadgets nedostalo.

Btw, ví někdo, kolik zásuvek se dá najednou obsluhovat?
Nadřazený - - Od machfilip Dne 2015-11-02 10:03
Gadgets k tomu nepotřebujete, 433MHz je nelicencované pásmo využívané spoustou přístrojů (meteostanice, ovládání garáží, zásuvky, světla, teploměry, ...) . Záleží jak se na Gadgets koukáte - jestli jako na středobod domácí automatizace nebo jako součást domácí automatizace, která může být složena z různých propojených systémů... Ty zásuvky se dají ovládat Arduinem s vysílačem na 433MHz. Do LAN si je zapojíte ESP8266kou, ethernet shieldem či něčím podobným. Jejich ovládání je pak jednoduché ať primitivním POST/GET requestem, MQTT apod.

Kolik zásuvek jde ovládat - nemám ozkoušené, zda 4 zásuvky = 4 fixní adresy (tzn. jestli s nákupem 2 krabic získám 2x 4 shodné adresy), nebo jestli se adresy mění. Podle toho odkazu na Arduino fórum to ovšem vypadá, že těch zásuvek může být více a adresy se liší (s jakou entropií ovšem nevím). Jako limitující zatím spatřuji dosah 40m volný prostor (ale vypadá to, že je to v důsledku 2x AAA v ovladači, které nemají dostatek energie na vzdálené vysílaní (resp. údajně vyšší napájecí napětí = vyšší dosah (samozřejmě v rozumných mezích - na 230V to asi fakt shoří) ).

Už mám objednaný 433MHz vysílač, tak za měsíc začnu pořádně laborovat... :) (nebo jestli ho nemáte někdo doma, za rozumný peníz ho přijmu Českou poštou :) ).
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-11-03 08:43
Tak 40 m není tak málo. Velká část jablotronních periferií, které s Gadgets používáte, je napájeno ze dvou tužkových nebo z 3V knoflíkové baterie. Záleží na HW provedení receiveru a transceiveru a přizpůsobení jejich antén.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2015-11-03 10:31
V návodu se píše, že je třeba zásuvky na dálkový ovladač naučit. Předpokládám tedy, že když koupíte více balení, narazíte maximálně na stejné kanály dálkových ovladačů, ale z arduina/esp budete schopen generovat pro každou zásuvku unikátní kód, na kerý se naučí. Jak zde uvádí p. Toušek, já už také na tyto sady narazil tuším v Hornbachu a v jejich případě to bylo jinak, v zásuvkách i ovladačích jsou malé jumpery, kterými se nastavil totožný kód. Nepamatuji přesně, ale bylo tam několik desítek kombinací.

Pokud jde o dosah, já osobně nemám problém ani s prvky Jablotronu a jejich dosah je myslím dostatečný, ale pokud by šlo o velký dům, dá se za cenu pod 20 usd pořídit 433Mhz repeater, případně pak kolem $25 kombo 433/868Mhz. Totéž by šlo asi levněji udělat s ESPčkem s patřičnými moduly v půlce cesty, kdy by prostě ty signály opakovalo.
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-11-03 11:24 Hlasů 1
Kombo by mohlo být užitečné, rozšířilo by dosah i u dongle.
Nadřazený - Od machfilip Dne 2015-11-03 12:34 Upraveno 2015-11-03 20:05
Včera sem měl zásuvky rozdělané, bohužel sem neudělal fotky, abych je poslal (pošlu večer) a koukli sme na HW. Co se přizpůsobení antén týče, tak dálkové ovládání vypadá, že anténu na sobě ani nemá, resp. sem našel jen rezonátor, ale cívku si teď po paměti nevybavím (nejspíš jako provizorní anténa slouží samotné PCB). Je tam ještě jeden čip bez označení :( + pár diskrétních součástek... Co se týče zásuvky, ta na sobě měla silovou část  a nejspíš Graetzův můstek s usměrněním na napájení logiky + vysílač, který sem našel kdesi na internetu (má dokonce kódové označení, večer napíšu) a je to +- to samé co se prodává v Číně.

Těch 40m si nedělám iluze, že dám ovladačem bez přizpůsobení antén, ale uvidíme kam až se dostaneme. V domácnosti těch 40m by nemusel být problém u menšího bytu. U většího panelového bytu přes pár zdí vyztužených armovací ocelí o nevhodné tloušťce by mohlo na signálu nadělat paseku, ale 20m by snad mohlo být OK.
Co se týče toho repeateru, zní to skvěle, netušil sem o nich, díky za tip. Dosud sem spíš v případě problémů s dosahem přemýšlel právě o nějaké formě překladu 433/868MHz na LAN/WLAN (Arduino+LAN Shield/RPi/ESP)

EDIT: Slíbené fotografie:

Přijímač je KT-JSMK-7B
Nadřazený - Od Michal Dne 2015-11-02 13:22
Už pár let mám sadu zásuvek Intertechno, mám k tomu programovatelný ovladač ITZ-500 http://www.intertechno.at/medien/katalog/folder_CZ.pdf
Teď uvažuju to připojit k Turrisu.
Nadřazený - Od rene.kliment (>) Dne 2015-11-27 17:23 Upraveno 2015-12-11 20:42
Tyto zásuvky jsem také zakoupil a pro případ, že by to někomu ušetřilo práci: Lze je už také používat s Arduino knihovnou rc-switch.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Další zásuvky k sadě

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill