Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Turris RACK - alternativní case by Václav Pávek
1 2 3 Předchozí Následující  
Nadřazený - - Od pavkadox Dne 2016-02-09 20:43 Upraveno 2016-02-09 20:47
Takže kopírováno přes Sambu.
Odkaz na kartu opraven.
Nadřazený - - Od Lukáš Snášel Dne 2016-02-10 17:30
Ano, přes Sambu.
Bylo by to přes něco jiného rychlejší ?
Případně nějaká spec. nastavení té Samby v Turrisu která tu rychlost třeba zvednou ?
Jinak filesystem na HDD je ext4.
Ten se mi jevil jako nejrozumnejsi volba.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2016-02-10 18:02
NFS je údajně rychlejší než Samba.

Osobně nezkoušeno, ačkoli používám právě NFS, ale zase disk mám připojený jen přes USB2, takže já nějaký rozdíl v rychlostech nemám šanci poznat.
Nadřazený - Od Lukáš Snášel Dne 2016-02-10 19:58
Pokud mne trochu nasměrujete, klidně i to NFS odzkouším.
Mám pocit že to ale pod Windows moc ideální nebude :-(
Nadřazený - Od pavkadox Dne 2016-02-10 20:50
Také to mohu otestovat.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2016-02-10 21:55
Jak je to s podporou ve Windows netuším, ale když na ms technetu existuje tahle sekce, tak nějaká podpora asi existuje.

A co tak koukám, zprovoznění na Turrisu se značně zjednodušilo, stačí jen ve Forisu povolit balíčky pro NAS server, to je pěkné :smile: A samozřejmě ještě nastavit co se má vlastně sdílet v souboru /etc/exports

Dokonce ani pro návod nemusíme chodit nikam daleko, dá se vyzobnout z návodu pro nastavení bootování po síti. Konkrétně vás zajímá pouze nastavení v souboru /etc/exports a povolení služeb nfsd a portmap. Dnsmasq není potřeba, ten je využit pro ono bootování.

Tolik tedy jako malé nasměrování, když tak můžu sepsat trošku podrobnější návod a otestovat připojení z Windows 10, ale ne dřív než o víkendu (a nejlíp k tomu založit i nové téma, tohle je už dost OT).
Nadřazený - Od Lukáš Snášel Dne 2016-02-11 10:35
Děkuji moc, na toto ale zatím asi mé znalosti nestačí.
NFS podporu ve windows 10 sem podle toho odkazu hledal, ale nenašel.
Vůbec se tam taková služba nenacházela.

Pokud by vám zbyl čas a chtělo se vám, jistě by ten návod ocenilo více lidí, tím sem si jist.
Nadřazený - - Od pavkadox Dne 2016-02-11 16:13 Upraveno 2016-02-11 16:21
Tak máme na Windows smůlu. NFS client je k dispozici jen na Enterprise verzích ( win 8, win 10 ). Takže NFS se týká Linuxu. ( neznám Mac )
Nadřazený - Od Pepe (>) Dne 2016-02-11 16:50
NFS client je také k dispozici ve Windows 10 Education - https://ctrlv.cz/shots/2016/02/11/eh5i.png
Vše, co je k dispozici ve Vaší verzi Windows 10 lze najít zde: http://www.blackviper.com/service-configurations/black-vipers-windows-10-service-configurations/
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-02-14 15:03 Upraveno 2016-02-14 15:08 Hlasů 1
V tomto příspěvku se pokusím reagovat na vaše poznámky uvedené v předobjednávce. Poptávka je po 94ks - dáme 100? Průměrná cena je 1433Kč což je dle mě OK, ale není to přesné (jsou zde započítány částky jako -1, 0, 5000 se specifickými požadavky nebo i 10000) nebo některé požadavky nebude možné splnit a tudíž tato částka zkresluje průměr.

Na všechny poznámky jsem neodpověděl poněvadž si myslím, že vše na co se ptáte najdete zde na fóru. Trošku mě mrzí přístup některých lidí, kteří mají velké požadavky a dají malou cenu a nebo si "nadiktují" podmínky za jaké to berou, ale už neřeknou jak to řešit a už ne reálnou cenu. Nemluvě o tom, že ne všichni "tazatelé" pročítali diskuzi :sad:

Situace se u mě změnila a peníze půjdou jinam - RACK si nepořídím poněvadž ani nebudu mít na SATA kartu a disky (zatím jedu na 2.5" hdd v USB3). Přemýšlel jsem, že bych projekt někomu přenechal, ale takovou poptávku jsem nečekal a je pro mě výzva tento projekt pro vás všechny dotáhnout do konce. A taky jsme zvědavý na EMKO Case a výrobu.

Rychlé shrnutí
- RACK neřeší žádné SW věci
- RACK bude mít vpředu otvor na 12cm ventilátor
- RACK i Turris bude oddělitelný, Turris bude mít sundávací horní kryt; RACK bude stejný, case pro Turris bude specifický dle verze routeru
- RACK - rozměry jsou dány šířkou Turrisu + 3cm na každé straně kvůli kabeláži, délka vychází z šířky ventilátoru + délka hdd coolerů + rezerva na kabely
- RAID si vyřešte dle potřeb
- chlazení a odhlučnění disků lze provést jakýmkoli chladičem do 5.25" pozice
- barva - bude se hlasovat o jedné, ale zkusím dotaz vznést na EMKO Case
- zdroj - snažím se řešit (cenově jsem stále někde kolem 1500+, navíc bude nutné pořešit napájení Turrisu a případně Raspberry Pi - řešil jsem to tady dříve), ale skoro nikdo se nezapojil a ani nenapsal orientační cenu :sad:
- zadní panel by měl být snadno nahraditelný bez zásahu do konstrukce - např. si budete chtít udělat vlastní vývody nebo zakončení kabelů pro snadné připojení periférií jako jsou čidla apod.

Pokud si přejete změnit objednávku tak mi napište na email, která naleznete na mém webu http://www.vaclavpavek.cz. Jinak budu velmi rád vaše nápady a náměty na zlepšení které odprezentuji 25.2. v EMKO Case.

Vladan Laxa
- pokud by se vešlo na výšku do 2U
- pokud by mělo přípravu na konverzi (uši) do 19" rack rozvaděče (chápu ale že takových exotů co by doma takto provozovali bude ještě mnohem méně než je cílová skupina)

re: Racková verze se dělat nebude - jsem ochoten pomoci při výrobě další varianty

Josef Chmelík
- Jelikož mám Turris 1.1 ocenil bych možnost vyvedení interních 2x USB 3.0 pomocí USB bracketu (možno vykuchat nějaký vyráběný).
re: počítá se lehce upravitelným zadním krytem (bez zásahu do hlavní konstrukce) - na bracketem stále přemýšlím

Jan Doricak
- Potreboval bych aby byl case fakturovan na firmu meho zamestnavatele bylo by to mozne?
re: je to komunitní projekt a záleží jak se dohodnu s EMKO Case - třeba vše půjde přes jejich eshop

Emil Hašl
- Uvažuji pouze o jednom max. o dvou discích 5.25" v NASu. Samozřejmě se musí vejít i zdroj a malý ventilátor.
re: řešení zdroje je stále otevřené, bohužel se moc lidí do diskuse nezapojilo, jinak zatím počítám se zdrojem http://www.emko.cz/produkty/spinane-zdroje/ac-dc/zdroj-fsp100-50ncab-6911

Pavel Kosina
- stačí case plastový, stačí na 2 pozice. Router v tom se plánuje jen jako deska (preferuji) nebo i s krabičkou (turris v origo plechovém krytu)? Díky.
re: case bude kovový (na plast se musí dělat forma a vývoj by byl dražší), do RACKu se bude dávat pouze deska

peter
- ako budete riesit raid?
re: nebudu řešit, je to na každém uživateli (já osobně to budu řešit softwarově)

Martin
- Bez zdroje to neberu, to je totiz polovicate reseni a za to neminim platit. Musi to byt all in one a s NEHLUCNYM chlazenim. To je mozna vice PODSTATNE nez zdroj uvnitr.
re: jelikož jste uvedl cenu -1Kč tak je mi líto, ale RACK není asi určen pro vás - mohl jste se zapojit na fóru nebo do poznámky napsat nápady.

Pavel Augusta
- hlavně ať to má manuál jak propojit s routrem a kabely
re: myslím, že to zvládnete i bez manuálu

Michal Landsman
- Úplně nejhezčí by bylo, kdyby se samotný router nějakým způsobem vkládal dovnitř krabičky, aby nebylo vidno žádné "přilepení", tzn jen vlastně výřez pro přední stranu.
re: bude se vkládat pouze deska (bude nutná demontáž), nejsem grafik a toto bylo pouze ilustrativní řešení

Michel
- Mám zájem jen v případě, že půjde o provedení s 2x 5.25. Pro mě je verze s 4x zbytečně moc velká.
re: bude jen jedna verze, pro mě je také veliká, ale do budoucna je zde hodně možností.

Michal Švec
- Ještě by stálo za zvážení udělat ten rack nezávislý na Turrisu, myšleno neintegrovat router do racku. Tím pádem by mohl být rack menší a mohl by se dát např. vedle routeru, místo na sebe, a tak se vejít do nižšího prostoru.
re: RACK i Turris půjdou oddělit, ale vždy bude Turris na RACKU. Je to i kvůli kabelům aby nedošlo k vytržení. Navíc větší šířka znamená více zabraného prostoru.
Nadřazený - - Od ODra Dne 2016-02-15 22:07 Hlasů 1
Dobrý den,

děkuji za souhrn situace. Několikrát jsem totiž minulý týden koukal do emailu, jestli tam náhodou nenajdu odpověď. Některé informace se nachází v 1. příspěvku, jiné jste aktualizoval na 2. straně fóra a teď tady. Byl v tom trochu guláš.. :smile:
Mohl byste případně poslat email s tímto příspěvku všem zájemcům, aby byl jasnější jaký je skutečný zájem?

Jinak líbí se mi vychytávka s USB bracketem! (Vyvedení USB portů na stěnu racku, jistě všichni ocení)

Cenově jsme tedy někde na 3000+ za (rack + zdroj)?
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-02-16 00:24
Dobrý den, děkuji za komentář. Email rozešlu jakmile bude trošku času. Cenově to vidím kolem 3000 za vše, ale nevím jak se dohodnu s EMKO Case. Zajímavé to bude spíše pro Turris Omnia ;-)
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-02-20 11:37 Upraveno 2016-02-20 11:55
Aby jste měli jasno jsou jsou plánované pozice pro umístění disků. Pozice visí v prostoru - musí být ze silnějšího plechu a také počítám, že prostor pod nimi (4mm) bude vyplněn odhlučňovacím materiálem a díky vypodložení zde nebudou tak velké vibrace.

Nadřazený - - Od pavkadox Dne 2016-02-22 15:26
Uvedené pozice budou součástí Case ( v jakém počtu ) a nebo jako díly ke Case ? Asi by bylo vhodnější jako doplňkové části.
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-02-22 15:27
v základu by byly asi 2, ale záleží na cenové politice
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-02-25 17:18 Hlasů 1
Tak jsem si dnes udělal pěkný výlet do Brna abych se podíval jak v EMKO Case dělají pořádné skříně na různé routery, počítače, rozvaděče a jiná elektronická zařízení. Abych řekl pravdu tak jsem z této firmy nadšený, mám rád malé firmy kde se nebojí dělat věci jinak, inovovat a hlavně je tam cítit, že je to i svým způsobem srdcovka.

Schůzku jsem měl s panem Bajgarem, se kterým jsem prošel naše "komunitní" představy a potřeby. Doufám, že jsem vše přetlumočil správně a máme přislíbeno, že se v EMKO Case pokusí navrhnout model RACKU a v případě, že se vám bude líbit tak je vysoká pravděpodobnost, že spatří světlo světa. Na schůzce jsme se také dohodli, že návrh RACKU bude počítat s vestavěným zdrojem a ventilátorem, který jsme přesunuly do zadní části (z důvodu snazší a čistější konstrukce).

Ačkoli se bude zdát, že projekt může několik dní spát tak věřím, že opak je pravdou. Pokud máte jakékoli dotazy tak klidně piště.

PS: předběžně také můžete nakupovat disky a chladící boxy - kdo naplní RACK nejvíce tak bude mít možnost jako první otestovat prototyp RACKU. Platí za předpokladu, že vznikne prototyp tj. bude dohodnuta spolupráce (věřím že bude).
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-03-17 21:49
Je nějaké nové info? :lol:
Nadřazený - - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-03-17 21:57
Dobrý den, čeká se na návrh z EMKO Case. Snad do konce měsíce. Příští týden je budu kontaktovat - jsem zaneprázdněn prací.
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-04-03 08:45 Hlasů 1
Tak se opět připomínám :razz:
Nadřazený - - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-03 09:57
Ahoj, bohužel nemám žádnou odpověď do EMKO Case což mě mrzí, poněvadž schůzka byla suprová a měl jsem z toho velmi dobrý pocit. Zkusím v týdnu zaurgovat.
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-04-03 10:30
Asi má CZ NIC přednost :yell:
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-03 11:05
A nebo dostaneme to nejlepší ;-)
Nadřazený - - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-06 05:45
Zdravím, tak by se konstruktér k modelu měl dostat příští týden. Jsou vytíženi zakázkami od CZ.NIC a jiných zákazníků. Když jsem tam byl, tak je to opravdu malá firma, ale mě sympatická.
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-04-18 12:42
Nějaké novinky? :grin:
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-18 13:07
Stále čekám, asi musím naléhat jako CZ.NIC. Bohužel jsem teď dost zaneprázdněn a navíc RACK už nepotřebuji, ale chci projekt dotáhnout do konce. Jestli máš zájem tak rád předám kontakt ;-)
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-19 23:05
Tak je to venku, Omnia má officiální NAS krabičku - https://www.indiegogo.com/projects/turris-omnia-hi-performance-open-source-router#/updates.

Jelikož nemám čas se Racku věnovat a také již nepotřebuji takovéto velké řešení tak mám následující otázky/návrhy:

* majitelé Omnie by si zakoupili officiální case - Omnia bude mít napájecí vývody na desce a jedná se kompletní řešení
* majitelé Turrisu 1.1 a 1.0 - zkusil bych zjistit kolik by stála úprava case pro Turris 1.1 (Turris 1.0 by měl pouze "díru" na neexistující čelní USB3)
* majitelé Turrisu 1.1 - řeším pro sebe 1x3.5" a 1x2.5", šířka 250mm x výška 2U x hloubka stejná, perforace po stranách, možnost 80mm ventilátoru, napájení disků řešeno pomocí malého trafíčka ze kterého je pomocí propojky napájen i Turris - musíme spočítat zda to utáhne dodávaný zdroj (elektroniku mi udělá kamarád)

Případně pokud má zájem se někdo dotažení projektu věnovat tak budu rád. Celkem máme "zatím" nějakých 80 předobjednávek. U EMKA nejsme prioritou - máme slíbený model od konstruktéra jako příspěvěk EMKA, asi by byla jiná situace kdybychom měli vybrané "love" nebo sponzora.

Napsal jsem do EMKA a do konce týdne zde napíšu finální stav ať zbytečně nečekáte. Děkuji všem co mojí iniciativu podporovali - takovou poptávku jsem nečekal.
Nadřazený - - Od Filip Vyskočil Dne 2016-04-20 09:57
Koupil jsem si Omnii - desku, tak půjdu do toho jejich Case.
Takže -1 prosím a děkuji za pochopení.
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-20 10:16
smazáno :-)
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-21 10:19
Tímto bych chtěl poděkovat všem co mě podporovali a hnali dopředu díky projektu Turris RACK. Poslední dobou jsem se projektu nevěnoval poněvadž jsem dost vytížen a navíc se změnili mé potřeby.

Projekt jsem chtěl, ale dotáhnout do konce a proto jsem jel do EMKO Case kde mi bylo přislíbena podpora a vytvoření modelu abychom se finálně dohodli na výrobě. Vytvoření modelu a prototypu by šlo na vrub EMKO Case.
Jelikož EMKO je kapacitně vytížené novými projekty tak i vývojem/výrobou krabiček pro Omnii. Po dohodě s panem Bajgarem jsme se dohodli projekt ukončit.

Možná by byla jiná situace kdy bychom přišli s vybranými financemi podobně jako to udělalo CZ.NIC pro Turris Omnia v kampani na Indiegogo.

Pro vlastníky Omnie doporučuji zakoupení oficiální NAS Case - https://www.indiegogo.com/projects/turris-omnia-hi-performance-open-source-router#/updates.
Největší výhodou jsou integrované napájecí konektory na desce Omnie (3.3V, 5V a 12V) a tudíž se jedná o All-in one řešení.

Pro vlastníky Turrisu 1.1 je možná ještě naděje pokud bude stačit možnost umístění 1x 3.5" disku a případně dalšího 1x 2.5" - o napájecí část mi možná udělá kamarád. Toto řeším primárně pro sebe.
Pro vlastníky Turrisu 1.0 je také naděje (viz. v1.1), ale nebude se dělat nový přední panel - bude zde volný otvor pro USB3.

Všem zúčastněným patří velké díky. Byla to pro mě obrovská zkušenost.
Nadřazený - - Od Pepe (>) Dne 2016-04-22 17:05 Upraveno 2016-04-22 17:09
Tak to je zvlášť velká škoda, když jste jel i do Brna. O T-rack jsem měl i s kamarádem velký zájem a evidentně i hodně lidí mělo.
Vybírat peníze pro rack, když se nezná cena, to nemá smysl - pak vracet přeplatek, apod.
Pro 2x 3.5" disku jak je Omnia case za nějakých 89-99$, nevím. Raději bych něco s možností odhlučnění a zároveň pro více disků. Normální PC case by se za tu cenu dal najít.
Je škoda, že EMKO alespoň nezůstalo u toho T-racku i s pozdějším dodáním.. Co teď :fat:
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-22 17:57
EMKO by T-rack vyrobilo, jen jsou kapacitně vytížení a otázkou by bylo kolik lidí by si finální produkt objednalo apod. Také se nenašel nikdo kdo by s projektem pomohl a zkusil připravit konkrétní výkresovou dokumentaci na které by se dalo stavět.
Také se už začali rušit předobjednávky z důvodu, že Omnia má originální case a nebo to již dlouho trvá. Jestli máš zájem tak to můžeš převzít.

Pro mě je zajímavé už jen řešení s jedním diskem, max. 2 což bych byl schopen nějak zajistit. Jen je potřeba dořešit napájení. Ale už to nebudu řešit komunitně.
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-25 14:35
Toho výletu nelituji - rád jsem se do EMKA podíval a pohovořil s panem Bajgarem. EMKO je malá a sympatická firma, ale když nejsou lidi nebo je moc práce tak takovéto projektu jdou stranou což je pochopitelné. Za mě výborná zkušenost.
Nadřazený - Od vladacr Dne 2016-04-25 14:15
Děkuji za čas a práci, kterou jste tomuto projektu věnoval. Škoda, že nedopadne.
- - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-25 17:10
Poněvadž mi to nedá spát tak se optám jak používáte NAS. Jaká data na něj dáváte a v jakém objemu. Jak řešíte zálohu - druhý disk (RAID, rsync) nebo jiná lokalita. Ptám se protože, někteří chtěli v T-racku mít 4 disky (nějakých 8-12TB celkové kapacity) což je už za docela pěkný peníz.

Na stole mám externí disk 500GB a bohatě mi stačí. Pokud bych dala dohromady data z disku a obou notebooku tak jsem na hranici max. 1TB z čehož data o která bych nerad přišel jsou do 30GB.
Jedinou výhodu NASu vidím v tom, že mám data na jednom místě a přístupná odkudkoli. Zálohovat filmy a hudbu na NAS mi přijde zbytečné a drahé - navíc nemáme televizi abychom NAS využili jako videotéku, ale to zastoupí jakýkoli NTB nebo Raspberry s USB diskem.

Příští měsíc proto bude mít Turris 1 disk (3TB), kdy se jeden adresář bude kopírovat do jiné lokality. Ostatní nebudu asi řešit.

Předem děkuji za vaše odpovědi a názory.
Nadřazený - - Od Buritos Dne 2016-04-26 18:36
Já momentálně na zálohu používám NAS box D-Link DNS-323 a v něm mám dva 3 TB disky, které se zrcadlí (RAID 1). Bohužel díky tomu, že už se neaktualizuje firmware, tak box dokáže používat jen 2TB.
A tak jsem ho chtěl nahradit a využívat plnou kapacitu + mít možnost přidat další disky.
Zálohuji fotky a pohádky, bitové kopie čistých instalací (PC, notebook), a data, co se nakumulují na desktopu a notebooku, případně telefonech.
NAS box je stále vypnutý a odpojený vypínačem od sítě. Zapojuji jen, když potřebuji něco nahrát či stáhnout.
Bohužel zrušení projektu T-racku, jsem musel vyřešit nákupem použité skříně Node 304 (za celkem dobrou cenu) a v blízké budoucnosti ještě nákupem mini-ITX desky (zdroj se mi tu někde válí). A vše bude běžet na FREENASu.
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2016-04-26 20:37
Děkuji. Zkuste mrknout na http://xpenology.me/ - je to systém od Synology :-)
Nadřazený - Od Filip Vyskočil Dne 2016-04-27 12:39
Momentálně mám 1TB 2,5' disk v esata rámečku, napájený externě (5V a nízká spotřeba). Na zálohy dva 500GB 2,5' offline. No je na nich bordel. Fotky a dokumenty, na kterých mi záleží, jsou v zařízeních a pravidelně synchronizované s 1TB diskem  u Turrise. A jednou za čas je přesunu i na offline. Nejvíc zálohy jsou na dalších starých diskách, ale mám pocit, že některé jsou i IDE :-)
Do budoucna nějaký NAS nebo green 3.5' 2TB + 2x 500GB v raidu 0 v Omnia NAS Case. Plus 1TB offline.
Nadřazený - Od vladacr Dne 2016-04-27 14:58
Já používám asi dost netradiční řešení. Jako centrální uložiště doma používáme linuxový satelitní přijímač Xtrend 9500, v němž je 1 TB disk. Protože FW settopboxu je založen na Linuxu, dá se perfektně připojit do sítě (Samba nebo NFS). Výkonu má na rozdávání a je stále k dispozici. Takže část HDD je nasdílena jako NAS pomocí Samby, slouží 4 uživatelům, každý má svůj účet. Tito čtyři uživatelé používají celkem 4 notebooky a jeden desktop (vše Linux), 4 telefony s Androidem, jeden tablet s Androidem a jeden tablet s Blacberry OS. Jako zálohovací centrum celou sestavu doplňuje archaický IBM desktop s P4 a 1 GB RAM se třemi disky (headless Ubuntu server), ten se startuje přes WoL jen v případě potřeby. Celou síť završuje Raspberry Pi bootované ze sítě a sloužící k nejrůznějším pokusům. Doufal jsem, že díky Turrisu a RACK nástavbě se budu moci zbavit zálohovacího IBM a zároveň navýšit kapacitu HDD, protože zálohovat potřebuji primárně fotky a negativy, momentálně cca 300 GB uložených na externím 1 TB HDD Verbatim a v Amazon Cloud. K tomu všemu je ještě jeden 1 TB externí s vlastnoručně vytvořenými obrazy BlueRay disků s oblíbenými filmy. Muzika je na LP a CD, seriály na Sosáči :-)
Nadřazený - Od Pepe (>) Dne 2016-04-28 09:14
Do Turrisu mam zapojený WD My Cloud 3TB a protože mi chybí jeden port, tak přepojuju  nějaké zařízení, které nepoužívám a dávám tam dost hlučný ZyXEL NSA320S a v něm 2x2TB (podpora výrobce nulová - zastará verze pyLoadu a nejde to nijak aktualizovat, protože výrobce nepřemýšlel a je to vyvinuté pouze pro jejich closed-systém a jakýkoliv upgrade není možný, je nutné kontaktovat výrobce, teda kdyby se k tomu měl, takže jediný řešení je přejít asi na ArchLinuxArm a ztratit záruku)
A to mi tu ještě leží 2x2TB, protože už jsem byl připravenej na T-rack :grin:
- Od palikv.mojeid.c (>) Dne 2016-04-28 08:03
Taky se přidám se svou troškou do mlýna. Jak už jsem tady jednou někde psal, nejsem příznivcem řešení all in one. Proto provozuji turris jen jak router, vedle mám synology NAS 214+ 2x4 TB, kde má uložené fotky, videa, hudbu, dokumenty a další bordel. A jak už vzpomínal Václav Pávek, taky jsem objevil projekt XPEnology, takže hned vedle mi ještě stojí jeden NAS, podle softu je to synology DS3615xs. Běží na naprosté šunce, co jsem doma poskládal, jen jsem mu přidal 4GB ram a jeden 2TB disk - zatím. Běží na něm DSM 5.2 a už netrpělivě čekám až komunita pustí DSM 6. Naštěstí mám kolem sebe dost místa, tak nemusím řešit kam co dám.
Co se týká routeru, ještě bych nejraději místo switche v turrisu nasadil nějaký samostatný chytrý switch, abych oddělil router úplně od domácí sítě. Když potom chci něco provést na routeru, neshodím celou síť.
A i když má turris wifi, raději jsem použil jako AP mikrotik RB95, který je umístěný zhruba uprostřed baráku, takže mi pokrývá všechny místnosti.
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Turris RACK - alternativní case by Václav Pávek
1 2 3 Předchozí Následující  

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill