Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Distribuce do zahraničí a legislativa
- - Od saky (>) Dne 2015-12-31 11:27 Hlasů 1
Dobrý den,
snad mi odpustíte dotaz, který nesouvisí přímo s Turrisem a nejde ani o technický problém, přesto se zkusím zeptat zde :-)

Připravuji výrobu prozatím 2 periferií IoT které bude možné velmi snadno využít s Turrískem, ale stejně tak bez něj a momentálně řeším legislativní otázky a věci ohledně distribuce.

První věcí je prodej do států s jinou síťovou koncovkou. Mé zařízení je napájené spínaným zdrojem s vstupním napětím 100-250V, 50-60Hz, dokáže tedy zkousnout 110V rozvod. Zajímá mě ale, zda u Turrise řešíte vhodné koncovky pro daný region kupujícícho? Tedy když si Turris objedná kupující z ČR, UK a USA, dostane každý napaječ s "jeho" koncovkou, nebo to necháváte čistě na zákazníkovi s tím, že si je vědom že pochází zařízení z ČR a musí si zajistit vhodnou redukci?

Druhá věc je otázkou certifikací, předpokládám že prohlášení o shodě si vydáváte sami jako výrobce bez oznámené osoby, je problém s certifikací rádiové části? Mám z komunikace s ČTÚ a ÚNMZ trošku rozporuplné pocity. Mé zařízení je vybaveno také WiFi modulem který má CE, FCC avšak dle čtú jeho použitím uvnitř zařízení vznikl nový produkt, tudíž musí certifikace proběhnout znovu. Nevím jak napaječe, nechávali jste si dělat testy průraznosti atd?

Pokud to tedy není tajemstvím ani know-how CZ.NIC, dokázali byste se podělit o tu legislativní stránku výroby routerů? Tedy co jste absolvovali, případně co Vás ještě čeká?

Já se zabýval vždy prakticky pouze vývojem SW a to i do zahraničí a s výrobou HW nemám prakticky žádné zkušenosti. Momentálně bych chtěl na trh dostat 2 produkty a to WiFi radiátorové hlavice a WiFi spínače do isntalačních krabiček pod vypínače/zásuvky. Oboje bude komunikovat přímo pomocí MQTT a vestavěný webserver zajistí i jednoduché HTTP API, takže půjde o velmi snadnou integraci, prakticky postačí třeba v mobilním browseru <IP ADRESA>:<PORT>/setState/[0/1], pro začlenění do jiných sytému bude ono MQTT. Hlavice budou ve 2 verzích, bez LCD a s LCD a tlačítky pro zvýšení/snížení teploty a krátkodobý "BOOST".

Díky a omlouvám se pokud to sem nepatří :wink:
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2016-01-01 09:02
Mně osobně se Vaše popisované aktivity líbí a myslím, že tato diskuze sem patří. Zároveň bych Vás chtěl požádat, zda-li by jste mne mohl (a klidně i všechny ostatní, které by to zajímalo) třeba prostřednictvím tohoto fóra informovat, až budou připravované periférie dostupné - určitě bych pro ně našel uplatnění. Díky a ať se vám daří!
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-01 13:24
Díky, určitě se rád podělím ;)
Nadřazený - - Od Pospa Dne 2016-01-01 13:44
Rozhodně zajímavý počin. Nedokážu sice poradit, ale zajímalo by mě, jak jsou na tom vaše zařízení s životností (předpokládám, že na baterie) a proč WiFi a né něco úspornějšího a méně náročného? Díky
Nadřazený - Od machfilip Dne 2016-01-02 22:12
Tak záleží na elektroinstalaci, ale dokážu si na TN-C/TN-S představit permanentně napájený mechanický spínač s možností připojení do sítě (např. s Espressif). Shodou okolností sem se na to dneska díval a úspěšně se na tohle využívá nelicencované rf pásmo. Při propojení s např. RPi a univerzálním rf rx/tx modulem by se tím dalo to světlo zapínat/vypínat. Ty hlavice na topení s baterií nic moc výdrž (v kombinaci s wifi), ale viděl sem hlavice permanentně napájené, kde už si realizaci přes zvýšenou spotřebu dokážu představit.
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-03 15:47
Hlavice nejsou na baterie, kvůli typu pohonu jsou napájené ze sítě podobně, jako běžné termostatické. To má několik důvodů. Jednak díky plánovanému využití v automatizaci je předpokládáno podstatně častější cyklování, na což nemá běžný motorický pohon dostatečnou životnost, navíc by to bylo rušivé (ložnice atd). Elektronika je však schována uvnitř.

U spínačů pod zásuvku/vypínač je asi síťové napájení jasné :-). WiFi je tam záměrně kvůli snadné integraci.

Na trhu jsou stovky, možná tisíce dálkové řízených periferií, ale na různých frekvencích a když už najdete na stejné, používá jiný komunikační protokol. Můžete tak mít zásuvky z lídlu a zásuvky z Baumaxu, nebudete je ale moci ovládat stejnými ovladači/vysílačem z centrální jednotky. Nemluvě o přímém přístupu třeba z mobilu.

Mé řešení i přes trošku žravější provoz, který by byl v případě baterií znatelný, umožňuje snadnou integraci. Periferie (hlavice i spínače) umí běžet v režimu AP (nastavení z výroby), tak po nastavení údajů pro připojení k Vaší WiFi v režimu klienta. V periferii je jednoduché webové rozhranní a mají HTTP API (request třeba přes cURL) s autorizací pomocí tokenu, ten je uživatelsky nastavitelný a daále MQTT klienta.

Díky MQTT mám trvalé spojení se serverem a můžu reagovat i na přerušení spojení, díky webovému rozhranní můžu naopak snadno zapnout/vypnut zásuvku přímo z browseru mobilu z lokální sítě.

První verze spínačů bude pouze on/off, v druhé fázi v případě zájmu bude i verze se stmívačem a časovačem (zpožděné zapnutí/vypnutí). Hlavice pak mají rozhranní/API pouze na otevření/zavření případně na úroveň otevření v režimu PWM (0-100%), nebo nastavení teploty kterou sami udržují (snímá teplotu tělesa z ventilu i teplotu v místnosti).

U obou periferií lze nastavit jak se mají zachovat v případě výpadku spojení se serverem, nebo výpadku napájení. Veškerou další logiku nechávám na fantazii ostatních. Stavy periferií se pomocí MQTT odesílají při změně, případně je o stav možné pomocí MQTT, či API požádat :-)
Nadřazený - - Od Milosh Dne 2016-01-02 12:30 Hlasů 1
Zdravím, vývojem výrobou a prodejem elektroniky se zabývám (já osobně jen vývojem a trochu certifikacema). První co je potřeba si ujasnit, kam chcete prodávat. Jestli jen EU, nebo i jinam.
EU
Je to jednoducé i složité. To že má určitý modul fcc, ce či cokoliv jiného, je úplně jedno, protože když vezmete dvě zařízení, které jsou certifikované, zavřete je do krabičky a prodáváte jako nový výrobek, stáváte se výrobcem nového výrobku a ten musí splňovat všechny příslušné normy. To jestli je splňuje prohlásíte vy jako výrobce. To jestli to máte podložené nějkým měřením je relativně jedno, ale když někdo přijde s tím, že to normy nesplňuje, tak máte velký a drahý problém (prakticky likvidační). V případě rádiových zařízení, měření radiových parametrů, myslím, dokonce mít musíte. Měření provádí certifikovaná laboratoř, v republice jich je několik (např. EZÚ, Testcom, Vojenský výzkumný ústav na Moravě...)
PRoblém s montováním komponent dohromady, obchází např. "výrobci" počítačů tak, že prodají jednotlivé komponenty a službu složení dohromady. JInak by museli výsledný počítač certifikovat.
FCC (USA)
Tam je to trochu jiné. Měření musíte mít vždy a za všech okolností, nestačí jen něco prohlásit. Nicméně v případě použití certifikovaného modulu je možné použít modulární certifikaci, kde za splnění určitých podmínek (modul je plně stíněn, má oddělené napájení....), kdy se pak nějaké měření nemusí provádět. Měření musí provádět certifikovaná měřicí laboratoř, nejbližší je v Německu.
Kanada
Je jednoduchá, probíhá podobně jako FCC. Když máte měření FCC, které není starší než rok, tak požádáte o akceptaci a máte hotovo (samozřejmě po zaplacení :-)). Pozor, v Kanadě je důležitý tzv. "Model Number", což je prostě číslo (alfanumerické), které musí být na tom zařízení někde napsané a k němu se vztahuje certifikace. Když ho změníte a i když by zařízení bylo stejné, tak musíte certifikovat znovu!
Rusko
V podstatě se neřeší skoro nic, jen ke každému zařízení kupujete "bumážku"
Zbytek světa
Každá země je pak jiná, normy ale v podstatě vychází z FCC či CE, takže když projdete oběma, máte skoro jistotu že projdete i jinde (někde bují byrokracie, úplatky...)

K dotazu ohledně odaptérů. Já osobně bych to řešil tak, že bych na faktuře, či v eshopu nabízel tyto věci odděleně. Zařízení bych certifikoval Jako že je napájené z např. 12V. Ušetříte za certifikace. Prootže když budete certifikovat v laboratoři, která umí jak FCC, tak CE, tak to budou prostě napájet z 12V a měření bude platit jak pro FCC, tak pro CE. Kdyby to bylo napájené ze sítě, tak se provádí dvě stejná měření, ale s různým napájením (230V50Hz/120V60Hz). Navíc, když byste změnil dodavatele adapteru, tak nemusíte nic řešit (sice se to většinou neřeší, ale čert a konkurence nikdy nespí).

Další věcí jsou případné modifikace již certifikovaného zařízení. EU a FCC k tomu přistupují různě.
CE
Teoreticky nesmíte udělat naprosto žádnou změnu, ale zařízení se fotí pouze jako celek a ne moc podrobně
FCC
Smíte udělat nevýznamnou změnu, která nezhorší změřené parametry. Nikde není řečeno, o je nevýznamná změna. Kosmetické změny projdou, výměna procesoru už asi ne. Zařízení laboratoř velmi podrobně nafotí, i vnitřek. Rozeberou to na jednotlivé desky. Když to explicitně nezakážete, tak je veškerá fotodokumentace i papíry volně dohledatelná podle FCCID na webu.

Uff, snad je to vše. Nejsou to jen plně oficiální informace, jsou to i věci z praxe. Nejlepší je, najít si svojí "dvorní" laboratoř, která zvládne i jiné než EU normy ale hlavně bude umět poradit. Dost laboratoří vám to změří, ale musíte říct, které normy potřebujete. Někde se setkáte s tím, že jen řeknou "nevyhovuje", někde pomůžou s hledáním kde je problém (ale zadarmo ani kuře nehrabe). Ohledně ce, tak měření na CEčko je relativně levné, to je pár desítek tisíc korun, FCC už je dražší, tam jsou to tisíce EUR/USD.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-03 16:04
Super, děkuji za vyčerpávající reakci.

Pokud to dovře chápu, certifikaci potřebuji pouze pro trh, na kterém chci zařízení nabízet. Tzn pokud si koncový zákazník z Kanady objedná zboží na mém eshopu a já nemám pro kanadu certifikaci, je to jeho věc. Je to tak?

V tom případě bych asi prvně šel po CE abych mohl zařízení distribuovat zde a v případě zájmu bych jej rozšířil o FCC pro US trh.. Trošku mě mate, že většina zařízení musí mít označení certifikace přímo na výrobku, ale třeba i Iphone má na zádech jen CE a FCC. Znamená to, že jej přímo v kanadě nenabízejí? Nebo si pouze tato certifikace viditelné označní nevymaňuje? FCC již prý tedy nově také postačí elektronicky, například v menu zařízení.

Trošku jste mě zarazil s těmi nezávislými měřeními na 230/110V zvlášť.. V případě zařízení do instalační krabice o rozměrech 50x50x22mm samozřejmě nemůžu zdroj nějak umisťovat zvlášť, na 1 DPS je kromě elektroniky a relé také spínaný zdroj, který akceptuje 90-260V, 45-65Hz a je tedy i pro 110V rozvod... No snad to nebude 2x desítky tisíc :D

Poslední věcí co mě zaujala jsou ty změny, které mohu provést aniž bych musel absolvovat novou certifikaci. Současný spínač jsem osadil "necvakacím" elektronickým SSR relé do 8A od SHARP, ale plánuji také alternativu s běžným relé, které ale pojede do 16A. Vzhledem ale k nutné certifikaci by se však možná více vyplatilo, narvat tam rovnou obě (pár mm rezervu tam mám) a raději udělat režim přepínání a nabízet to jako jeden výrobek :razz:
Nadřazený - Od Milosh Dne 2016-01-03 16:43 Hlasů 1
Tzn pokud si koncový zákazník z Kanady objedná zboží na mém eshopu a já nemám pro kanadu certifikaci, je to jeho věc.
Asito tak je, my prodáváme trochu jiným způsobem, takže to musíme řešit. Je otázkou, zda to, že to pošlete do kanady se stáváte či nestáváte dovozcem.

Označování pro Kanadu
Bohužel to nevím, aktuálně u sebe nemám žádný náš štítek, ale tohle se stále vyvíjí. Dříve u FCC musel být poměrně dlouhý text, pak snad stačilo FCCID, a teď možná stačí jen značka FCC. Tohle mají na starosti jiní kolegové a nejlepší bude, když si přečtete normu. Což v případě FCC je dost náročné čtení. Je to dloouhý, nesrozumitelný dokument. Naštěstí je volně ke stažení. Narozdíl od EN norem, které je nutné kupovat.

Trošku jste mě zarazil s těmi nezávislými měřeními na 230/110V zvlášť..
Bohužel to tak je. Musí se měřit 2x, proto je lepší to nechat měřit rovnou v laboratoři, která umí oboje, máte šanci vyjednat lepší cenu.

Současný spínač jsem osadil "necvakacím" elektronickým SSR relé do 8A od SHARP, ale plánuji také alternativu s běžným relé, které ale pojede do 16A.
Ano, buď 2 certifikace, nebo nacpat toho co nejvíc do jednoho a řešit to třeba jako SW option. Nečestné, nesportovní, ošklivé, ale často používané.

na 1 DPS je kromě elektroniky a relé také spínaný zdroj
V tom případě v EU počítejte s bezpečností, kteá je tuším povinná. Vyzařování a odolnost je věcí prohlášení o shodě, ale u zařízeních napájených rovnou ze sítě je to tuším trochu jinak. Ale tohle nevím jistě, my používáme externí zdroj.
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2016-01-04 11:57
Ja sice nemam zadne zkusenosti s certifikaci, ale zase jsem si posledni mesic montoval domu automatizaci na bazi Loxone. Pouzivam jak toto, tak toto. Coz si myslim, ze jsou produkty na stejnem principu.

Zkusenosti - to rele se montuje pod vypinac, ale pod klasicky vypinac se nevejde, na to neni dost velka ta krabice. Takze je potreba pouzit nejake ploche tlacitko, ja pouzil to multifunkcni primo od vyrobce. Coz ma ale tu nevyhodu, ze zase nepasuje do ramecku, pokud je tech zarizeni najednou vice a v tomto dome byla pod kazdym vypinacem spolu zasuvka. Naopak tedy to, ze byla pod kazdym vypinacem zasuvka ma tu vyhodu, ze je k dispozici i nula, ne jen faze pro napajeni, coz u vypinacu, zvlaste schodistovych, nebyva pravidlem. Montaz do tech instalacnich krabic je take zazitek, pokud je ta krabicka drobne praskla jak to nekdo zazdival, tak se to tam nacpat neda. Take namotat kabely do krabice je casto problem, jakmile je napriklad za vypinacem spojka pro pokracovani kabelu. Takze bych ocenil mensi rozmery, jako je napriklad toto.

K te hlavici - privezt napajeni ke kazde hlavici neni uplne snadne a jsem rad, ze tyto hlavice umoznuji jak provoz na vnejsi napajeni, tak na baterie. Takze napajeni nemusim privezt ke kazde hlavici, ale jen v ramci rekonstrukce tam, kde se zrovna neco boura/buduje. Zvlaste pro mista jako je koupelna je moznost provozu na baterie k nezaplaceni. K vlastnimu provozu - ja mam nastavenou povolenou zmenu maximalne jednou za 20 minut a teplotni rozmezi od - do. Baterie by mely vydrzet 2 roky, coz zatim nedokazu posoudit. Tlacitko boost jsem jeste nepouzil, vhodne nastavene casy a teploty delaji svoji praci za me.

Ja jsem se po zkusenostech se sadou Turris Gadgets rozhodl jit do separatniho systemu urceneho pouze pro domaci automatizaci a Turris Gadgets pouzit pro mene kriticke veci (Terarium, etc)
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-04 12:23 Upraveno 2016-01-04 12:36
Díky za podnět ;)

Pokud jde o spínací prvek, na Vámi zmiňovaný jsem při průzkumu trhu také narazil, takže pokud bych měl srovnat, u mého je k dispozici pouze 1 spínací okruh, ale za to necvakacím SSR relátkem. PIN na elektronické tlačítko je rovněž k dispozici, v plánu je i verze s touch senzorem pouze pod krytku instalační krabice etc... Spínací proud je však až 8A a SSR spíná v nule. Výhody WiFi oproti 433/868 jsem již zmínil, primárně pak ovládání přímo z browseru, jako u routerů atd. Chtěl jsem vyrobit něco, co nebude potřebovat protikus na řídící straně. U Rodinného domu je to asi jedno, ale jestliže chci třeba pouze 1 dálkově řízené světlo někde na chatě, je pro mne cena řídícího modulu již znatelná a často převyšuje i cenu 1-2 vlastních periferií.

S rozměry jsem dlouho bojoval, primárně kvůli spínanému zdroji, nakonec se dostávám na výšku cca 21mm, což by dle mých testů mělo vlézt do klasické (hluboké) instalační krabice s běžným vypínačem. S CE certifikací počítám.

Nemám ještě vše dořešené s testovací laboratoří a vyřešenu technickou dokumentaci, ale troufnu si tvrdit, že cena bude oproti Vámi odkazovanému úplně někde jinde ;)

EDIT: Ještě k těm hlavicím..
Já si samozřejmě uvědomuji nevýhodu napájení a rovněž souhlasím s tím, že někdy je prostě potřeba bateriového provozu. Těch je na trhu dostatek a prozatím je neplánuji řešit, i když nevylučuji nic. Každý si pak musí zvážit, zda je pro něj levnější/snazší vyřešit napájení, nebo použít baterivou verzi na 868MHz která je energeticky méně náročná a vyřešit si vysílací část na straně serveru.
Nadřazený - Od linker Dne 2016-01-04 13:51
Taktiez sa pridam so skusenostami. Vsadil som na Z-wave technologiu. Odpada akakolvek maturacia s kablami, certifikacia a pod.

Switch, dimmer - vojde sa do krabice vypinaca: http://www.fibaro.com/manuals/en/FGD-212/FGD-212-EN-T-v1.0.pdf
termostaticka hlavica, na baterky: http://www.vesternet.com/z-wave-danfoss-lc-13-living-connect-radiator-thermostat
multisenzor - http://aeotec.com/z-wave-sensor
(2)3-fazovy merac prudu, napatia (prikonu a spotreby v kWh) - http://aeotec.com/z-wave-home-energy-measure

Existuje mnozstvo dalsieho HW od roznych vyrobcov.

So zivotnostou baterii by to malo byt omnoho lepsie ako s porovnatelnymi systemami na baze ZigBee. ZigBee ma taktiez velky problem s kompatibilitou medzi roznymi vyrobcami, co som pri Z-wave nepozoroval.
Cidla dokazu zaznamenavat udaje trebars kazdych 10 sekund, data ukladaju do lokalnej pamate. Nasledne kazdych 15 minut zapnu bezdratovu cast a odoslu udaje. Vsetky casy su ulozene v senzore a daju sa konfigurovat. Z-wave funguje na principe MESH siete (868MHz), takze dosah je dostatocny.

Podpora v domoticz je pritomna, treba iba prekompilovat novy balicek pre turris, kedze ten od cznic openzwave podporu nema. Najdete niekde tu na fore, kde som ho dal na stiahnutie.
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2016-01-04 14:16
ja jsem je zatim namontoval prevazne na ovladace zaluzii, tam jsou 2 spinane okruhy nezbytne. Cvakani relatka jsem se dost bal, ale nakonec se ukazalo, ze je to (zatim) mnohem mensi problem, nez jsem si myslel. Ono jak je to zabudovane ve stene, tak to ten hluk dost utlumi a hlavne jak tim zatim ovladam prevazne zaluzie, tak ty nadelaji pri vytahovani / spousteni tolik hluku, ze nejake cvaknuti relatka v tom vubec neni poznat. A zvlaste pri pouziti dotykovych tlacitek je to vlastne zvukovy feedback, ze se neco aktivovalo :)

Pokud se to ma montovat primo pod regulerni vypinac, tak by se spise hodily nesymetricke rozmery (priklad 60x40), aby se to dalo nejak natocit vuci tomu privodnimu kabelu, ktery dost casto precniva dovnitr do krabice. Ja to musim davat do te krabice rovne kvuli tomu tlacitku a bohuzel obcas je privod sikmo v rohu.

Jak se chova ta wifi, kdyz je zabudovana do steny a schovana pod vypinacem? Ja jsem mel docela problem se signalem na 868 Mhz od serveru k periferiim, protoze jsem nejdrive namontoval ty hlavice na baterie. Vyresila to az instalace tech krabicek pro ovladani zaluzii, ktere funguji zaroven jako opakovace.

Jaka je ocekavana provozni teplota? Hledam nejaka dalkove ovladana rele, ktera mohu umistnit ven. Ta moje maji ve specifikacich 0 - 35 stupnu celsia.

Cenove i pouzitim je to samozrejme uplne nekde jinde, jen jsem chtel poukazat na nektera uskali, na ktera jsem narazil pri montazi. Obcas si rikam, jestli to byl dobry napad davat nejakou krabicku pod ci misto vypinace, narazil jsem take na vypinac, ktery mel pod sebou namotano tolik spojek a kabelu, ze uz druhy den premyslim o tom, jak to vubec vratim do te steny zpatky.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-04 18:44
Díky, nesymetrický rozměr opravdu stojí za zamyšlení, pravdou je, že u téměř čtvercového zařízení v kulaté krabici zůstanou pouze rohy, které nemusí na další případné kabely postačovat.

Signál WiFi myslím problém nebude, nemám zatím žádná měření, ale testoval jsem modul za vypínačem s klasickou kovovou přeskou na zádech a v rámci bytu mi signál nekolísal. Byla by možnost vytáhnout pigtail na externí anténu, ale otázka kdo by to využil.. Testy provozních podmínek mě teprve čekají, "papírově" by neměl být problém cca -15-55°C samozřejmě se samezením kondenzace vody při přesunu. Určitě dám brzy vědět.

Tento modul nemusí přijít pouze do instalační krabice vypínače, můžete jej dát také do jističové skříně na celý okruh pokud je jištěn 6A, nebo implementovat do konkrétního zařízení, třeba lampičky, či jiného spotřebiče. Primárním cílem jsou co nejmenší rozměry, přímé ovládání bez dalších prvků a co nejnižší cena.

Každopádně děkuji za zkušenosti s montáží Loxone, plocha zařízení je víceméně daná, ale tvar za zvážení stojí ;)
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-01-08 17:49
Pěkné, chválím Vám tuto iniciativu. Ale jsem poněkud skeptický, bude to drahé oproti „masovkám“ z Číny. Většinový uživatel si radši koupí v akci levný „smějd“. Je to založené na ESP8266, že? Ještě k normám, studoval jste třeba WMBus, je to celkem exaktně navržený protokol a například nejen na letošním European Utility Week to každý skloňoval. Není to na přenos velkých dat ale zaměřené na nízký příkon a sdílení pásma, což je dle popisu ideální. Jen se k tomu musí dodat například USB Dongle, tak jako to dělali kolegové v Jablotronu v případě Turris Gadgets.

A ještě k certifikacím, to je skutečně běh na dlouhou trať. Jako zařízení pro předvedení se většinou certifikace opomíjejí. Ale jinak třeba to vyřešit, což může třeba představit ještě polovinu cesty k hotovému výrobku. Prohlášení o shodě je dost nebezpečné, podepisujete, že vše vyhovuje všemu (zjednodušeně), jak píše Milosh. A pokud někdo, třeba konkurence, zjistí, že tomu tak není. Tak platíte veškeré následky a nemusí se jednat jen o rušení meteoradarů. A každý to nemá tak na háku jako VW. :lol:

Máte k zařízením nějakou veřejnou dokumentaci, rád bych si ji prostudoval.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-08 19:00 Hlasů 1
Zdravím, díky, pokusím se alespoň v rychlosti reagovat. WMBus myslíte Wireless M-Bus od TI? Moc hluboce jsem to nestudoval, je to opět na nelicencovaném pásmu 868MHz, což je úplně odlišný přístup než preferuji. Já původně samozřejmě oslovil Jablotron a doufal, že bysme to vyrobili tak nějak "spolu" :-) Nicméně oni možná z historických důvodů (jejich současné periferie) preferují také 868, proto jsem se rozhodl udělat to sám pro sebe, ale protože i 50ks je doma s pájkou náročných, nechávám toho vyrobit víc pokud by se to někomu hodilo.

Ale k věci. Zrovná před pár dny jsem dalšímu ze zdejších uživatelů popisoval funkci mého systému, tak to rovnou napíši asi i tady a snad z toho bude zřejmé, proč tak trvám na WiFi i přes její nedostatky.

V mém chápání je IoT změtí jednoúčelových zařízení schopných komunikovat navzájem a přesně dle tohoto vzoru stojí také má aplikace. Není zde žádné centrální místo, jako nějaký obrovský IF/ELSE blok kde se rozhoduje o chování periferií. Vše je event-based, kdy každé čidlo emituje událost, každý spínací apod prvek je nabindován na nějaký event a tak to funguje v celé app. Když uvedu příklad, tak senzor dveří emituje event "door_open" v MQTT (secure-mqtt). Je zde nějaký subscriber nabindovaný na tento event, třeba EZS. EZS zjistí, zda je alarm aktivní a pokud ano, emituje event "alarm_continuously", na který je nabindována siréna od Jablo. Nezávisle na tom ale na eventu "door_open" naslouchá subscriber osvětlení chodby. A tak stále dokola. Subscribeři naslouchají obvykle na více eventech. Je to velmi zjednodušené, ten rozhodovací proces je trošku složitější, ale princip stejný :-)

A to je právě ta decentralizace o kterou se snažím. V síti se mi objeví nějaký event a každé zařízení si na něj zareaguje dle svého nastavení, nebo jej ignoruje. Prostě systém, jakým se dělají třeba velké backend aplikace, zde jsem si to také oblíbil :-). Nehci používat žádné RF na 433/868 a rozhodovat na jednom místě, kde mám zrovna zastrčen nějaký dongle. Stejně tak chci, aby byla ta komunikace s patřičným tokenem čitelná pro jakékoliv zařízení.

Úplně stejně je totiž řešeno třeba webové ovládání, stisknutí buttonu mi emitne zprávu a zpracují ji všichni navěšení subscribeři, při jakékoliv změně tak vůbec nehrabu do kódu, pouze nastavuji subscribery. Je to samozřejmě ještě rozděleno do několika MQTT toppiců, ale to je nepodstatné.

Pokud jde o certifikace, chci LVD a CE testy primárně proto, že těch zařízení potřebuji více než 50 a nerad bych potíže při revizích atd. Na doporučení od Milosh jsem si jako "dvorní" laboratoř vybral TÜV SÜD se kterými se má celý proces komunikovat a konzultovat. Spoustu jsme toho zvládli i po telefonu.

K té ceně, uvědomuji si čínskou konkurenci a popravdě na davy ani necílím. V masovém množství bych to stejně nedokázal vyrábět a expedovat, z mého pohledu je to určeno spíše lidem jako já, co si chtějí postavit vlastní systém, chtějí čistou komunikaci v JSONu po MQTT díky čemuž to budou moci velmi snadno integrovat a ti ostatní budou mít webové rozhranní. Z důvodu rozprostření ceny certifikací je však pro mne výhodné zařízení nabídnout. Ono moc spínačů s webovým rozhranním, HTTP API a MQTT kolem pětistovky nenajdete ani v číně.

Na dokumentaci se pracuje, protože stále není finální a slouží jako podklad pro certifikaci, nicméně připravuje se i produktový web s eshopem a dokumentace k MQTT a HTTP API bude ofiko na Githubu. Zatím je na to ale ještě brzy :-)
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-01-08 20:02 Upraveno 2016-01-08 20:05
Konkrétně se jedná o normu EN 13757-4, Ti "jen", stejně jako ostatní výrobci, vyrábí RF rádia + dodává k nim základní příklady kódů. Většinou se využívá pásmo 868 MHz ale jsou tam definované i jiné frekvenční rozsahy (433, 2,4 G atd.). Je to vlastně drátový MBus určený pro rádiový přenos s minimální spotřebou. Například vodoměr musí z baterie žít spoustu let. V podstatě se také může jednat o systém, kdy není jeden striktně master a druhý slave. To co popisujete je dle mého názoru možné také realizovat. Je možné vysílat data mezi zařízením x a y nebo je možné poslat multicast. Pokud zařízení - tlačítko, pošle zprávu akčnímu členu, tak ten může být nakonfigurován, tak aby něco udělal. Někde v Německu jsem dokonce našel zásuvky, které zároveň měří spotřebu a jsou dálkově ovládatelné. USB dongle jsem navrhoval jako možnost, aby bylo možné protokol „sledovat“. Zařízení si mohou mezi sebou povídat, AMBer je prostřednictvím rádia konfigurovatelný. Viz například zde, je zde i popis jednoduchého rámce. Nebo v nových normách je definováno používání opakovačů ale s větší sítí jsem se zatím nesetkal. Rád bych se o Vašem návrhu dozvěděl víc a třeba zůstal v kontaktu. Pokud máte zájem, tak moje místnímu uživatelské jméno použijte jako parametr, printf("%s@%s.cz", param, param);.
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-08 20:14 Hlasů 2
Díky, určitě to ještě prostuduji. Zkusím nějak dát dohromady srozumitelný koncept, pošlu mailem a třeba přijdeme ještě na lepší řešení, nebráním se prakticky ničemu :-) Btw, hezká ochrana před spambotama, kam se hrabe captcha :D
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Distribuce do zahraničí a legislativa

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill