Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / RIPE Atlas sonda za Turrisem
- - Od saky (>) Dne 2016-01-11 14:26 Upraveno 2016-01-11 14:31
Dobrý den,

sonda Atlas od Ripe NCC nějak špatně monituruje, resp odpojuje se od serverů.

Sondu mám připojenou na jeden z LAN portů a původně napájenou z USB Turrise. Sonda se však neustále (alespoň podle webu projektu Atlas) připojuje/odpojuje. K Turrisu mám ale připojen ještě disk, 2 USB dongly Jablotronu, kameru, tak jsem myslel že pouze nezvládá napájet, ale ani při přepojení na jiný napájený USB hub (3A zdroj), ani při připojení na originální dodávaný zdroj se situace nezměnila.

Nemůže Turris provoz nějak fitrovat? Nemá k němu někdo tuto sondu připojenou? Na sondě nic neobvyklého vidět nejde, ale když obnovuji přehled na /my, mění se stav na připojeno/odpojeno. I pokud na zařízení nesahám, je povětšinou offline, ale zpravidla ne více než 10 minut, takže určitě alespoň občas z ní něco odteče..

Díky z jakýkoliv tip ;)

EDIT: Network mám nastaveno na automaticky (DHCP) a ASN ISP to v pořádku načetlo. Ještě přikládám connection LOG:

Nadřazený - Od rene.kliment (>) Dne 2016-01-11 15:05
Ahoj.

Bohužel neporadím, jen konstatuji, že Atlas mám za Turrisem a asi celkem bez problému [link]. Napájím ho z ATX zdroje a ethernet mám připojený do switchportu, který je přiřazený VLANě pro hosty a jiné nestandardní věci kromě IPv6 tunelu nemám.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-11 15:09
Může se jednat o poškozenou USB paměť v sondě. Máte-li nějakou volnou 4GB flashku, zastrčte ji do sondy zapnuté bez flashky. Ona ji zformátuje a nainstaluje na ni nejnovější firmware.
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-11 16:26
Díky za tip, vyzkoušel jsem, ale nepomohlo.

Nastartoval jsem sondu bez flash, na webu se zobrazovala verze FW 3.8.0. Zasunul vlastní flashku, po chvíli se FW updatoval na 4720, ale do minuty opět odpojeno. LEDky se chovají takto:

1-on
2-off
3-slow blink
4-fast blink
5-off

Přiloženou flash (8GB Verbatim) jsem ještě v PC zkontroloval a zdá se v pořádku, nicméně jsem u ní odstranil všechny partition a provedl totéž co s pokusnou vlastní flash, FW se v pořádku upgradnul a za 20s byla zase offline. Divné je, že se vždy jednou za čas připne, offline je vždy max 10minut a online vydrží max minutu :/

Zkoumal někdo, co vše se pokouší testovat? Pokud ne Turris, je možné že něco blokuje ISP?
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-12 15:19 Hlasů 1
Sonda používá pro spojení SSH, kde server u RIPE NCC běží na portu tcp/443. Takže jedině, že by ISP používal nějaký firewall s Deep Packet Inspection a odřezával dlouho trvající spojení na portu 443 (protože normální HTTPS spojení většinou dlouho netrvají). Setkal jsem se s jedním korporátním firewallem, který se takto choval, ale tam se sonda nespojila vůbec.

V Turrisu to téměř jistě problém není.
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2016-01-12 17:49
Díky, tak už se to rozběhlo, i když nevím přesně proč.

Problém byl nakonec s DNS. Sonda se podle nějakého testo rozhoduje, jestli použije nastavení network v detailu sondy, nebo výchozí DHCP. V mém případě však přes DNS z DHCP docházelo k selhání některých měření. V nastavení sondy postačilo jako DNS resolver nastavit IP Turrise což jsem zkoušel již dříve, ale to nastavení díky nějaké špatné komunikaci nestáhla. Nakonec zabralo nastavení IP, poté formát karty a opětovné stažení FW.

Divné je, že připojený notebook dostal z DHCP tutéž adresu, kterou jsem musel sondě nastavit ručně, ale tak hlavně že to běží. Online už 2.5 hodiny, to se ještě nepovedlo.

Rovněž kontrolky se chovjí jinak a kromě dvojky vše svítí :-)

Díky moc za tip se startem bez karty, bez toho bych ji asi nepřinutil vyzobnout nastavení.
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2016-01-11 22:55
Také mám sondu od Atlasu připojenou za Turrisem a jede bez výpadků. Nejsložitější pro mne bylo se k té sondě dostat.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / RIPE Atlas sonda za Turrisem

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill