Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / IPv6 a Android
- - Od Nabla128k Dne 2016-02-22 06:33
Ahoj, jsem s Turrisem nováček a mám nějaké drobné dotazy, aktuálně asi hlavně tento - nastavil jsem si IPv6 přes sixxs. Funguje to dobře, PC s win dostávají IPv6, dostanou se do IPv6 v internetu, pohoda.
Akorát Androidy co mám doma - zejména zdá se Nexus 5 - normální Android 6 bez úprav - s tím mají nějaký problém. Někdy (docela často) vezmete telefon a internet dělá že nic, strašně dlouho to trvá než se to chytne (tedy, wifi je připojené, jen to čeká na NĚCO - asi DNS nebo tak). Je to podle mě po tom co jsem začal používat sixxs. Přitom vlastní tunel šlape velmi rychle, ping 3 ms apod.
Podobný problém jsem měl už se sixxs na Asus WL routeru a tam se mi to nějak nepodařilo dořešit, ani vlastně přijít na to co se děje.
Neví někdo něco?
Btw - kdo může přispívat do fóra Technická podpora?
Nadřazený - - Od Elty (>) Dne 2016-02-22 07:35
Všichni majitelé Turrise. Vyplnil si při registraci zde stejnou emailovou adresu?
Nadřazený - Od Nabla128k Dne 2016-02-22 07:38
Řekl bych že ano, jsem i ve skupině Majitelé routerů... Na turris.cz jsem ale přihlášený přes MojeID.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-02-22 15:33
Zajímavé, tenhle problém už mi byl jednou reportován také majitelem Nexuse 5. Sám mám přitom Nexus 5 také a problém jsem nepozoroval. Domnívám se, že na vině je jakási úsporná funkce, filtrující multicastové Wi-Fi rámce při spánku telefonu. V tomto případě je tak zřejmě odfiltrována MLD výzva, kterou bridge v Turrisu pravidelně zjišťuje, kdo poslouchá kterou multicastovou skupinu. Tím dojde po čase k vyčištění adresy vyzývaného uzlu z MDB tabulky bridge, a pokud zároveň dojde k vyčištění MAC adresy z tabulky sousedů, skončí komunikace daného zařízení na tom, že router není schopen zjistit MAC adresu mobilu (pošle výzvu sousedovi na adresu skupiny vyzývaného uzlu, ale tato zpráva je zahozena MLD snoopingem v bridgi).

Nejspíš to není nic, co by se dalo opravit jinde než na straně mobilu. Na straně routeru se to dá obcházet vypnutím MLD snoopingu v bridge, tedy pokud nepoužíváte nějakou multicastovou službu typu IPTV. Dočasně tak můžete učinit zapsáním nuly do /sys/devices/virtual/net/br-lan/bridge/multicast_snooping, perzistentně pak přidáním volby option 'igmp_snooping' 0 k definici rozhraní lan v souboru /etc/config/network.
Nadřazený - - Od Nabla128k Dne 2016-02-23 09:02
To zní velmi zajímavě (čti složitě), díky za podrobný popis. Mohu mít doplňující dotaz? Dá se nějak detekovat/ověřit, že jde o tento problém?
Mimochodem, dělal mi to ještě Nexus 7 a pak nějaká Motorola, ale tyhle zařízení nemám už k dispozici. Na verzi Androidu asi moc nezáleží (resp. dělalo to už na 5.x a na 6.x to dělá dál).
Takže tedy ale pocit že to souvisí s IPv6 je mylný...
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-02-23 09:13
Nedá, celé je to hypotéza. V každém případě když jsem vypnul MLD snooping, stížnosti přestaly. Sám to nejsem schopen detekovat, protože můj mobil se z nějakého důvodu chová příčetně pořád.

S IPv6 to souvisí okrajově – v IPv4 se používá ke zjišťování MAC adresy souseda všesměrové vysílání, které se šíří vždy a všem sousedům, takže se tam podobný problém neprojevuje.
Nadřazený - - Od Nabla128k Dne 2016-02-26 08:49
Zdá se, že by to mohlo být ono, protože po vypnutí MLD snoopingu jsem to už teď nepozoroval.
Nadřazený - Od kosi123 Dne 2016-02-26 13:42
Nexus 5 nemám, ale měl jsem asi podobný (možná stejný) problém na Huawei P7. Nakonec pomohlo, že jsem vypnul úsporný režim a v rozšířeném nastavení WiFi jsem nastavil, aby byla WiFi aktivní i v režimu spánku. Nemám možnost již otestovat, Huawei P7 už nemám.
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / IPv6 a Android

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill