Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Router už ani nebootuje
- - Od martinsliwka Dne 2016-04-09 11:00
Zdravím všechny na fóru. Rád bych se podělil o dosavadní zkušenosti s projektem potažmo routerem samotným. Offtopic část klidně přeskočte, popis problému z názvu topicu následují za ní.

<ot>
Projekt sleduji už dlouho a po měsících čekání v pořadníku a pak na fyzickou distribuci jsem cca před třemi týdny router konečně připojil. Sice už bylo poměrně pozdě večer, ale chtěl jsem mít druhý den vše připraveno pro "hraní si". Takže jenom základní konfigurace a spát, tady nemůže nastat problém. Chyba lávky, hned v prvním kroku průvodce se mi nedaří zadat MAC adresu. Pokusy končí chybou jakéhosi validátoru. Následují maily od poskytovatele o připojení neregistrovaného zařízení a porušení podmínek. OK. Průvodce jsem musel přeskočit, protože trval na tom, že musí zkontrolovat aktualizace, což vzhledem k absenci připojení nešlo. OK.Nevadí, nejsem žádný BFU, ne? V nastavení jsem zkušeně vlezl do nastavení s MAC adresou a ... stejný problém jako v průvodci. No tak nejsem sice BFU, ale jsem vývojář a začalo mi být jasné, že tady MAC adresu nenastavím. OK. Budu muset rozjet LuCI. Dle všecho by to mělo být v pohodě a skutečně, během pár sekund už běhám v rozhraní LuCI, zadávám MAC adresu a úspěšně se připojuji k Síti všech sítí. Super. Vzhledem k tomu, že jsem přeskočil aktualizaci v průvodci, hledal jsem možnost, jak router aktualizovat ručně. Důkladně jsem všechno prolezl a došel k závěru, že to nejde a router se zaktualizuje někdy nějak sám. OK. Protože mám doma IPTV STB, chtěl jsem nastavit VLANy tak, aby se dostal přímo do WAN. Přes LuCI to asi 3x skončilo nutností resetovat router do továrního nastavení a dalšími emaily od poskytovatele. OK. Na další experimenty jsem vzhledem k pokročilé hodině neměl náladu, tak jsem jenom druhý den manželce oznámil, že už jako máme ten nový router, ale že nebude (snad zatím) fungovat TV. Nevypadala nadšeně. OK. Po návratu z práce jsem si musel vyslechnout, že nejenom, že nejede TV, ale nejede ani internet, že potřebovala dělat do práce, že si vyflákala FUP, že děti neměly večerníčka ani z youtube a že teda ten nový router nic moc. OoouuuKeeej. Prohlížeč hlásil problém s DNS. Po připojením k Turrisu bylo jasné, že se rozhodl zaktualizovat. Sám. Automaticky. A nezvládl to. Ach jo. Naštěstí jsem si vzpomněl, že když jsem předchozího večera hledal ruční aktualizaci, narazil jsem v nastavení na záložku s DNS. Rychlá kontrola a zjišťuji, že nefunguje DNS, pouze DNSSEC. Lezu do LuCIho, záložka DNS a oči mi samy kloužou na políčko čísla portu, kde vidím vyplněno číslo 0. Nulu mažu, na pozadí se jenom o trochu světlejší barvou zobrazuje standardních 53 a internet po restartu ožívá. Super, nebudu ukřižován. Pokračuji v pokusech o konfiguraci VLAN pro IPTV přes LuCI. Je to na dlouho a po několika dalších obnovení do továrního nastavení kapituluji a přihlašuji se přes SSH. Ruční úprava /etc/config/network přináší okamžité ovoce v podobě funkčního routeru i TV. Heureka, příště nebudu líny a udělám to tak rovnou. Ještě nastavení WIFI a vše je v valí jak má. Porodní bolesti jsou za námi a já se v práci síťařům chlubím, že už mám ten Turris, že jsem zvládl konfiguraci VLAN a že jako super a pohoda.
</ot>

Po týdnu a něco přicházím domů a vidím výrazy, které už znám - internet nejede, TV nejede, router vyjede a já to mám s podmínkou. Po kontrole všeho kolem docházím k závěru, že router se neustále dokola restartuje. Router odpojuji, montuji zpět původní Asus a hledám na internetu nějaké rady. Zbytečně, stejně většina pokusů o nápravu konči obnovením továrního nastavení. Už zcela rutinně router obnovuji, blikají bílé ledky, pak všechny zeleně, pak červeně a pak restart. Moment, neměl svítit ještě modře? Znova obnovení továrního nastavení a nedojdu ani k červené. Sakra. Po pár dalších pokusech se mi obnova továrního nastavení podaří a router najíždí. Znova do komory na štafle vyměnit starý Asus za nový Turris. Znova maily od poskytovatele a peripetie s konfigurací MAC a VLAN. Díky tréninku je ale za 5 minut vše ready a já jsem opatrně spokojen, oznamuji rodině, že jsem to (zase) opravil, když v tom restart ... a další ... a další ... štafle ... Turris do pryč ... Asus zpět ... internet funguje ... TV funguje.

Kdysi jsem bastlil AVR a nějaké jednoduché ARMy (před Arduinem, pěkně v asm a c, včetně DPS) a tak router rozebírám a pohledem kontroluji. Pro jistotu vyndávám a vracím zpět paměti, co kdyby. Ale bohužel žádná změna, router je definitivně nemocný. Jedinou novou informací tak je postupně se prodlužující čas mezi restarty. Když je studený, restartuje se v intervalu několika sekund. Pak se interval prodlužuje až do stavu, kdy nejspíše nabootuje, ale chcípne ve chvíli, kdy nahodí WIFI. Prodlužování intervalu se mi celkem pěkně podařilo zaznamenat na video https://youtu.be/0eiAHtcOvtc

A teď baby raďte!
Nadřazený - Od Baadvo Dne 2016-04-10 14:21 Upraveno 2016-04-10 14:35 Hlasů 1
Dobrý den.
Pokusím se vám pomoci z pozice pouhého uživatele. Tak prosím omluvte případné nepřesnosti.

Co se týče vašeho <ot>.
-To, že po prvním spuštění, nebo resetu do továrního nastavení nejde v průvodci editovat MAC je známá chyba (viz: https://goo.gl/inb1o1). Osobně doporučuji aktualizovat NAND paměť (podle: https://goo.gl/nONr3Y). Když tak uděláte získáte aktuální (opravenou) verzi OWRT v záchranné NAND paměti.  A tím pádem při dalším restartu do továrního nastavení nenastane problém při editaci MAC a navíc ušetříte nemalý čas při při aktualizacích. Ale to vše samozřejmě až se zjistíme příčinu restartů.
-Nastavování v záložce DNS v rozhraní LuCI nemá na funkci vliv. (viz. https://goo.gl/C9zInm)

Turris disponuje sériovou linkou. Je potřeba demontovat kryt a propojit pomocí běžného USB kabelu (microUSB<->USB) do počítače. V počítači se na tuto sériovou linku připojit pomocí nějakého terminálu a router zapnout. (vše potřebné popsáno zde: https://goo.gl/sWipp5). Po zapnutí routeru by měl jít vidět výpis logu hned po startu. Mělo by snad jít vyčíst co způsobuje restart.
- Od jarkad Dne 2016-04-20 15:46
Jen bych se rád zeptal jak to dopadlo s problémem restartování routeru. :confused:
- - Od martinsliwka Dne 2016-04-26 08:35
Tak jsem se konečně dostal k desktopu a možnosti připojit router přes USB. Bohužel po připojení USB kabelu router normálně funguje. Alespoň těch pár minut, kdy jsem vydržel čekat. Nabootoval jsem snad 50x a vždy úspěšně. Ještě podivnější je, že normálně bootuje i po odpojení USB kabelu. Přitom než jsem dnes kabel připojil, router se restartoval přesně tak, jak jsem popisoval výše.

Dnes ho tedy nechám celý den připojený a večer kouknu, co bude v logu z USB, snad to pomůže.

Jinak se přimlouvám za to, aby na https://goo.gl/XKTVCW byly zmíněny parametry sériové linky. Já experimentálně došel na následující:
Baudrate: 115200
Parity: none
Data bits: 8 bits
Stop bits: 1 bit
Hardware flow control: none

Tip na nějaký slušný terminál pro Windows by se taky hodil. Já použil RealTerm a přestože fungoval, není to nic moc.
Nadřazený - - Od martinsliwka Dne 2016-05-09 18:52
Dnes router nenabootoval vůbec - opakované restarty po cca 2 sekundách. Na sériové lince jsem zachytil následující, neustále se opakující výpis (na konci jsou ještě dva nulové znaky):
U-Boot 2015.04-04654-gbcfb33e-dirty (Jun 26 2015 - 12:50:49)

CPU0:  P2020E, Version: 2.1, (0x80ea0021)
Core:  e500, Version: 5.1, (0x80211051)
Clock Configuration:
       CPU0:1200 MHz, CPU1:1200 MHz, 
       CCB:600  MHz,
       DDR:400  MHz (800 MT/s data rate) (Asynchronous), LBC:37.500 MHz
L1:    D-cache 32 KiB enabled
       I-cache 32 KiB enabled
wdt status 00000005 reset
       Watchdog enabled
Board: TURRIS CPLD: V4.1 PCBA: V4.0
Error, wrong i2c adapter 2 max 2 possible
in: 56
out: 0
io_config: 255
rom_loc: nor upper bank
SD/MMC : 4-bit Mode
eSPI : Enabled
I2C:   Error, wrong i2c adapter 2 max 2 possible
ready
SPI:   ready
DRAM:  Error, wrong i2c adapter 2 max 2 possible
Detected UDIMM 9905594-009.A00LF 
2 GiB (DDR3, 64-bit, CL=6, ECC off)
  
Nadřazený - Od miska Dne 2016-05-09 22:36 Upraveno 2016-05-09 22:38
Pokud se tam neobjevi nic vic, tak bych rek ze to vypada bud na seriozne nakopnuty U-Boot nebo HW chybu, cili jedina vec co me napada je zkusit preflashovat NOR z karty, ale asi nejjednoduzsi a nejjistejsi bude nechat si ho vymenit - napsat na podporu a dohodnout se (rek bych ze HW zavada bude pravdepodobnejsi).
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Router už ani nebootuje

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill