Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Využití RAM a CPU
- - Od m-dv.mojeid.cz/ Dne 2016-07-08 09:21
Ahoj, díky Spectator jsem se podíval na využití RAM a CPU na mém turrisu. Co mě trochu zarazilo je, že CPU běží pořád v rozmezí 0,8 - 1,4 a RAM je využita 1631MB, cache 78MB a volných 310MB. Vím, že linux pracuje s RAM jinak, než jak jsem zvyklý na Windows, ale i tak mi přijdou tyto hodnoty divné, když v daném čase nevyužívám žádnou "speciální" funkci routeru (mám připojen HDD, zapnuto miniDLNA, OpenVPN, transmission, ale nic nestahuji, nikdo není připojen a nikdo nic nepřehrává, disk spí). Na wifi je připojen jeden PC, jinak je vše vypnuté (PC na drátě, xbox a smart tv přes wifi).

Je nějaká možnost podívat se, co využívá prostředky a co je v RAM? Jsou tyto hodnoty normální? Díky za rady, názory.
Nadřazený - Od linker Dne 2016-07-08 10:02 Upraveno 2016-07-08 10:05
Ako spravne predpokladate vyuzitie RAM sa na linuxe zobrazuje naozaj inak. Ak mate pripojeny disk, pokial je volna RAM tak sa vyuziva na cache pre disk. Teda free = total - cache/buff - used. V podstate akonahle nastane tlak na RAM, cache/buff je okamzite uvolnena do vysky potreby. Nezalezi na tom ci nieco stahujete alebo ci je niekto pripojeny, proste posledne tahane data z disku su v RAM oznacene ako "dirty" pages a mozu byt uvolnene ak je treba.
Pozrite sa na vystup prikazov top alebo free.
Pripadne pekne pojednanie tu: https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Linux_Page_Cache_Basics
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Využití RAM a CPU

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill