Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Pomalá wifi
- - Od FilipK Dne 2016-10-21 21:58
Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak zvýšit rychlost wifi. Zkoušel jsem měnit kanál (zkusil jsem i 5ghz tam jsem se dostal na 100Mb/s), WMM mód je aktivní ale přes 45Mb/s se nedostanu. Myslím si, že by ta wifi měla dosáhnout vyšší rychlosti
Wifi

Ethernet


Děkuji za pomoc
Nadřazený - Od Michal Vaner (>>) Dne 2016-10-24 09:15
Dobrý den

Co konkrétně vás vede k takové domněnce?

Rychlost wifi záleží na mnoha faktorech. Síla signálu, síla rušení, použitý standard, natočení antén, počet antén obou zařízení a v neposlední řadě také co za provoz po tom pouštíte.

Je to dané tím, že jsou to nějak interagující vlny ve vzduchu, o které se dělí mnoho zařízení (minimálně ta dvě ‒ AP a klient). Takže tam vznikají kolize, občas dorazí rozbitý paket, a tak podobně. Výsledkem je, že to co uvádí výrobce jakéhokoliv WiFi zařízení jsou teoretické hodnoty, které jde možná naměřit v laboratorních podmínkách a to na neexistujícím provozu (už jen tím, že se stahovaná data potvrzují ACKy způsobí kolize, které to notně zpomalí).

Zatímco u metalického ethernetu tam prostě je drát a každý má svůj oddělený směr a mohou odesílat zároveň. A přestože teoretické rychlosti některý WiFi standardů dosahují vyšších rychlostí než gigabit, tak v praxi uděláte lépe, pokud to prostě připojíte kabelem.

Každopádně, k vašemu dotazu, jak zrychlit spojení přes wifi: Zkuste experimentovat s natočením antén, zkuste zjistit, jestli na vybraném kanálu nebo některém sousedním někdo nevysílá, zkuste zjistit, jestli nemáte poblíž něco, co by signálu bránilo (ať už prostým stíněním, či odrazy, které signál „rozbíjí“).

S pozdravem
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Pomalá wifi

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill