Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / mSATA - partišny, filesystem a zavedení LXC
- - Od serych Dne 2016-11-04 19:12
Zdravím!
Nainstaloval jsem si do Omnie mSATA SSDčko (a vidím ho v fdisku). Chci si na něj nainstalovat do LXC debiana a na něm provozovat malý web server a případně nějaké další služby. Do zbytku prostoru asi narvu nějaká data používaná na domácí síti.
Mám k tomu 3 otázky:
1) Je na SSDčko vhodné použít nějaký speciální filesystem nebo klasické ext4 nebo ext3?
2) Jak disk (60GB) rozpartišnovat? Pouze jedna partišna na vše nebo debian + data zvlášť nebo debian ve více partišnách + data zvlášť?
3) Jak nainstalovat LXC na ten nový disk? Doposud v LCX manageru pod LuCI nevidím možnost říct kam s kontejnerem (ale disk zatím není namontovaný, třeba se to tam pak někde objeví).

Díky za pomoc

Jakub Šerých
Nadřazený - Od Filip Vyskočil Dne 2016-11-06 09:49
1. záleží na vztahu k dobrodružství. Mám btrfs, ale už jsem ale už to montoval s -o recovery,ro (na jiné architektuře). Většina lidí asi doporučí ext4 kvůli stabilitě, optimalizacím pro SSD a žurnálu.
2. mám vše najednou, ani partition nepoužívám (mkfs.btrfs /dev/sda). Spíš proto, že využití nedokážu předem odhadnout. Ale také by mně zajímalo, jestli nedělám chybu.
3. na starý turris jsem kontejner ručně instaloval na ssd a pak udělal symlink tam, kde to luci chtělo, aby ho vidělo.
Nadřazený - Od ODra Dne 2016-11-06 10:07
Ad 1) Používám zaběnutý ext4 s mount options: discard,noatime,nodev,nosuid,data=writeback, nicméně Btrfs nemusí být vůbec špatná volba chceteli využívat snapshoty kontejnerů.
2) Viz. Filipův příspěvek, také používám pouze jednu partišnu.
3) Instalaci na nový disk jsem také prováděl pouze manuálně.
Nadřazený - - Od serych Dne 2016-11-06 11:58
Tak já jsem nakonec po delším projíždění Internetu taky zvolil ext4. Disk jsem rozdělil na dvě partišny (8GB a zbytek) a tu 8GB jsem namountoval na /srv/lxc, kam Turrisovo LXC standardně ukládá kontejnery. Tím je vyřešeno a kontejnery se dají pohodlně ovládat z LuCI.

Jakub Šerých
Nadřazený - Od ODra Dne 2016-11-06 12:21
Namountovat partišnu pod daný adresář není vůbec špatný nápad. Díky za něj :smile:
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / mSATA - partišny, filesystem a zavedení LXC

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill