Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Backup / restore v Luci po ugrade na verzi 1.1
- - Od jirig Dne 2014-04-26 11:26 Hlasů 1
Není to úplně priorita, ale mohl bych se zeptat, proč byla tato funkce v nové verzi zakomentována? Oproti obdobné funkci v rozhraní Forris je mnohem užitečnější, protože nezálohuje jen obsah adresáře /etc/config ale i celé nastavení (openvpn, cron, založené uživatele atd). Zkušenější uživatelé si asi zálohu dokáží vytvořit sami nebo si dohledají, že potřený příkaz je sysupgrade --create-backup turris-config.tar.gz, ale pro lidi používající webové rozhraní může úplnější záloha znamenat významné ušetření práce po resetu do továrního nastavení.
Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2014-04-28 15:58 Hlasů 1
Dobrý den

Důvod je ten, že utilita sysupgrade předpokládá rozdělení flash paměti na read-only a zapisovatelnou část. Ale Turris se v tomto od „normálního“ OpenWRT liší a tudíž ta funkcionalita nefungovala ‒ nebo jsme ji zatím neviděli fungovat.
Nadřazený - - Od jirig Dne 2014-05-12 11:30 Hlasů 1
Protože jsem tento způsob obnovení ze zálohy opět použil :wink: tak pro odvážné doplním stručně postup, jak si usnadnit práci.

V editoru je potřeba otevřít soubor /usr/lib/lua/luci/controller/admin/system.lua a odkomentovat příslušnou položku v menu. Ve verzi 1.1 to znamená přesunout znaky ]] z řádku 46 o tři řádky nahoru. Potom je ještě potřeba smazat Luci keš: rm /tmp/luci-indexcache a rm /tmp/luci-modulecache/*

Kromě cest vyjmenovaných v konfiguračních souborech v adresáři /lib/upgrade/keep.d/ (sem například openvpn při instalaci sama zadá, aby se archivoval její konfigurační adresář) a konfiguračních souborů z /etc/config/ se zálohuje ještě všechno, co je vyjmenované v souboru /etc/sysupgrade.conf, takže sem lze doplnit vše, o co člověk při resetu přijde. Já tam například mám:
/root/turris.key
/root/.ssh/
/usr/bin/unison


Po resetu do továrního nastavení pak stačí aktualizovat balíčky ve Forrisu (adresa /wizard/step/5), povolit tuto položku menu v Luci a nahrát jeden soubor. Nicméně, je to celé bez záruky, protože ne každému tento postup funguje.
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2014-09-11 18:54 Upraveno 2015-02-21 09:14
Chybějící zálohu a obnovení jsem Turrisu v LUCI také postrádal. Žil jsem ale v domnění, že se jedná jen o tar, kterému se předhodí /etc/config/* a seznam souborů definovaných /etc/sysupgrade.conf. Zrovna dnes jsem sysupgrade -b <jmeno_souboru> prováděl a obsah archivu vypadá správně.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Backup / restore v Luci po ugrade na verzi 1.1

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill