Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / DSL QoS
- - Od vasam Dne 2014-05-01 14:50 Upraveno 2014-05-01 16:00
Zdravím,
chtěl bych se poradit ohledně konfigurace OpenWrt. K WAN jsem připojen standardně přes ADSL (modem jako bridge, PPPoE vytáčím na Turrisu) a vše funguje, jak má.
Problém ale nastává, pokud je vytvořeno více spojení LAN-->WAN (typicky nějaké vícevláknové stahování) a připojení se zahltí (velmi špatná latence, web stránky se nenačítají celé, atd.). Pokud se stahuje jen jako jedno vlákno stejnou (plnou) rychlostí, je vše v pořádku a k zahlcení nedochází.
Problém jsem zkoušel vyřešit jak pomocí wshaper tak i přes qos-services (ponížení max. rychlosti třeba i na polovinu), avšak bezúspěšně. Vždy k zahlcení dojde i při nižších rychlostech.
Tento problém jsem měl i se starým (ač poměrně výkonným) routerem. Tak trochu jsem ale doufal, že díky výkonnému a široce přizpůsobitelnému Turrisu se problém vyřeší.

V čem by mohlo být úzké hrdlo? Předpokládám, že v modemu ne, když na něm se spojení vlastně nevytváří. Nebo to může být něčím u mého ISP?
Nadřazený - - Od hybner Dne 2014-05-01 18:07
Nevim jestli to pomuze, ale uz se tu neco podobneho resilo zde https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?pid=63 Jeste bych k tomu dodal, ze je asi nutne omezovat v rychlosti hlavne uplink a ne downlink.
Nadřazený - - Od vasam Dne 2014-05-02 18:25
Já mám nejspíš trochu jiný problém. U mě k zahlcení nedochází "samovolně", ale jen většinou při vícevláknovém downloadu. Ani shaping v podstatě nezabírá (zkoušel jsem všemožná nastavení omezení uplinku i downlinku).
Možná je to "vlastnost" asymetrických spojení, kdy při velkém rozdílu (u mě 8Mbps vs. 0,5Mbps) prostě upload nestíhá, což asi není ničím řešitelné.
Nadřazený - - Od hybner Dne 2014-05-03 11:31
Pripada mi to jako by neprochazeli potvrzovaci TCP ACK pakety a proto se linka zahlti. Nevim jestli to jde nastavit ale zkusil bych omezit shapingem provoz a jestli to jde tak z toho vyjmout potvrzovaci a male pakety.
Nadřazený - Od vasam Dne 2014-05-03 11:37
Spíš je těch ACK paketů moc, čímž se zahltí uplink, a pak už neprojde vůbec nic (down i up).
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / DSL QoS

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill