Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Wondershaper
- - Od cyberbob.mojeid Dne 2014-05-06 10:30
Zdravím Vás. Máte někdo zkušenosti s nastavením Wondershaper v Turrisu? Pokud nastavím Up i Down na 0, wondershaper není aktivní (stahuji rychlostí cca. 35 Mbps). Jakmile ovšem nastavím jakoukoli hodnotu, down spadne na cca. 4 Mbps. Chtěl bych jej nastavit, aby přiškrtil linku buď pouze v případě, že je požadavek na linku od jiného procesu (portu) nebo napevno, ovšem ne tolik.
Předem díky za radu.
Nadřazený - - Od JF Dne 2014-05-23 22:41 Upraveno 2014-05-23 22:59
Dnes som sa práve s týmto hral. Vytváral som WiFi pre návštevníkov aby bola oddelená od bežnej siete - podarilo sa. Následne som hľadal niečo čo by obmedzilo rýchlosť návštevníkom a narazil som na Wondershaper a funguje dokonale. Pre rozhranie Guest som nastavil rýchlosť 1500 kbit/s oboma smermi a toto mi potvrdili aj speedtesty.

Pri ukladaní to ukladá vami aktuálnu konfiguráciu, tj ak obmedzíte LAN, a následne WAN, tak obe budú obmedzené zvlášť podľa vami definovaných parametrov. Tj príklad ak LAN obmedzíte na 5000 kbit/s a WAN na 2500 kbit/s tak v sieti LAN bežíte 5000 ale do netu vám to už ide iba 2500 ;o) resetovacie tlačítko to nemá, musíte pre lan i wan uložiť hodnoty 0 kbit/s čo znamená bez obmedzenia.

Jediná nevýhoda: po reštarte turrisu sa nastavenia neprejavia, je nutné ich znovu uložiť ;o(
Nadřazený - - Od vlk Dne 2014-05-24 10:47 Upraveno 2014-05-24 11:03
Vámi naklikaná pravidla zůstávají i po restartu uložena v konfiguračních souborech v pořádku, ale pokud jste nenastavil automatické spouštění služby wondershaper (v menu system/startup zaklikněte 'enabled') tak se shaper po restartu routeru nespustí. Tím že nastavení shaperu opět uložíte se provede restart služby (s uloženými parametry), což se vám jeví jako její spuštění.

Každopádně GUI klikátko na wondershaper je opravdu hodně minimalistické, o něco lépe je na tom QoS (kde se dá rovněž nastavit omezení provozu, ovšem pracuje s trochu jinými algoritmy, takže pozor). Na jednoduché omezení provozu GUI stačí (jak wondershaper tak QoS), na trošku složitější pravidla bude nutné obojí konfigurovat přímo z konzole.
Nadřazený - - Od JF Dne 2014-05-24 13:26
Tak som to skúsil a v časti menu system/startup som vedľa wshaper dal povoliť. Následne asi pól hodinu na to som reštartoval router a vuala, wondershaper sa po reštarte nezapol a neosekal rýchlosť podľa nastavenia. Máte iné nápady ako toto vyriešiť aby to naštartovalo i po reštarte? Nie som moc skúsený a už sa v tom hrabem celý deň a len toto jediné mi robí problém aby som Guest WiFi pustil plne do prevádzky.
Nadřazený - - Od vlk Dne 2014-05-24 20:22 Upraveno 2014-05-24 20:38
Hmm... na turrisu používám QoS, na jiném openwrt (tp-link) jsem teď zkušebně na chvíli vyzkoušel wondershaper a po naklikání přes LuCI se zdá, že vše funguje jak má, i po restartu. Jediné, co mě napadá, je že a) shaper (tc) skripty se buďto po restartu routeru nespustí, nebo b) nejsou korektně zapsány vaše změny v /etc/config/wshaper nebo c) pravidla pro shaper a firewall startují ve špatném pořadí.

ad a+c) můžete sem poslat výpis pravidel vašeho firewallu (iptables) po restartu routeru? (samozřejmě jen těch částí týkajících se kontroly provozu)
ad b) zkuste se podívat, zda se vaše nastavení po uložení opravdu zapíše do /etc/config/wshaper

Pokud by se jednalo o variantu a) nebo c), tak zkuste po restartu pustit z konzole příkaz '/etc/init.d/wshaper restart' a pokud to zafunguje, tak tento příkaz zapište do souboru /etc/rc.local na předposlední řádek před 'exit 0', čímž zajistíte jeho provedení při každém startu routeru.
Nadřazený - Od solfern Dne 2015-04-30 22:23
[SOLUTION]

Zdravim,

vim ze je to velmi stary thread, nicmene narazil jsem na stejny problem jako tady kamarad JF a bohuzel rada od vlka, ac nepochybuji ze moc dobre vi o cem mluvi, nepomohla. Teprve po par desitkach minut elaborovani a restartu jsem na to prisel.

Pripsat do "/etc/rc.local" pred "exit 0" prikaz "/etc/init.d/wshaper restart" nepomohlo, byt rucni spusteni tohoto prikazu na jiz nabehnutem Turrisu problem jednorazove odstranilo.

Teprve rozdeleni prikazu na stop a start + mala pauza, ma kyzeny efekt - viz. nize. (((Interesting fact: Kdyz jsem dal sleep na vic jak 15 vterin, tak mi nenabehl sdileny disk pres SMB :eek: )))

---

/etc/init.d/wshaper stop
sleep 10
/etc/init.d/wshaper start
exit 0

---

Mejte se fajn a diky vlkovi za nasmerovani ke spravnemu reseni.

Dan
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Wondershaper

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill