Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Dotaz - zprovoznění tiskárny Minolta PagePro 1250W
- - Od jabi Dne 2014-05-14 13:49
Zdravím, mám takový dotaz na zkušené uživatele UNIXu. Pro laserovou tiskárnu Minolta PagePro 1250W výrobce neudělal ovladače pro novější Windows (zejména 64-bitové). Jde o "GDI" tiskárnu, tedy bez podpory Postscriptu či PCL. Ale existuje komunitní projekt pro Linux (a zřejmě i jiné UNIX based OS) vytvořený na základě odposlechnutí komunikace přes USB. Komunikační protokol je naštěstí vcelku jednoduchý.

http://www.hinterbergen.de/mala/min12xxw/

Otázka je, zda lze nějak z Turrisu udělat prostředníka, do kterého se připojí přes USB tiskárna a pomocí kterého půjde nějak tisknout z počítače s Windows. Případně prosím o nějaké naťuknutí, jak na to.
Nadřazený - - Od Jan Čermák (>>) Dne 2014-05-15 12:27 Upraveno 2014-05-19 12:19
Dobrý den, pouze ve stručnosti:

- bude nutné udělat cross-compilovanou verzi driveru pro Turris - nejjednodušší je asi vytvořit pro to balíček a o zbytek se postará build systém OpenWrt.
- tiskárnu sdílet přes p910nd (neplatí - viz níže)

Druhý bod je poměrně triviální a nejeden uživatel Turrisu to již řešil, p910nd je ve standardní instalaci. První bod bude chtít asi trochu vlastní iniciativy, ale zkušenější uživatel Linuxu by to mohl zvládnout - odpíchnout se dá z již hotových makefiles pro balíčky, něco se dá dohledat i na webu OpenWrt. Rady ke konkrétním situacím tady pak asi najdete, ale vytvořit ucelený návod pro laiky, jak vytvářet balíčky, bohužel není v našich silách...
Nadřazený - - Od jabi Dne 2014-05-18 03:07
Dobrý den, děkuji za alespoň navedení na směr, kterým se vydat. Řekněme, že se mi podaří přeložit ovladač pro Turris. Pořád mi ale není jasné, jakým způsobem pak bude Windows komunikovat s Turrisem. Tedy v jakém formátu se budou tisková data (popis stránky) přenášet mezi Windows a Turrisem a jaký ovladač si nainstaluji do Windows. Ten proprietární formát, který přijímá tiskárna, bude generovat až ten driver v Turrisu, protože pro (nový) Windows ovladač neexistuje. Windows, pokud se nepletu, generuje jako první EMF (Enhanced Metafile) a následně z něj ovladač překládá data např. do PCL, PS nebo třeba nějakého specifického formátu pro konkrétní tiskárnu. V jakém formátu bude přijímat data Turris?
Nadřazený - Od Jan Čermák (>>) Dne 2014-05-19 12:17 Upraveno 2014-05-19 12:25
Dobrý den, máte pravdu, trochu jsem to nedomyslel ;)

V případě, že bude driver na routeru, bude potřeba na něm rozjet CUPS server a ve Windows pak přidat síťovou tiskárnu (tedy ne "lokální" na síti, jako tomu je v případě p910nd). Návody pro instalaci CUPS jsou na wiki OpenWrt, v repozitáři Turrisu bychom měli všechny balíky mít: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/cups.server

Doplnění: Pro CUPS ještě budete potřebovat PPD soubor, ten by mělo být možné získat třeba tady: http://www.openprinting.org/driver/min12xxw/
- Od fanoush Dne 2014-05-19 15:07
tady diskutujou podobnou vec https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?tid=162
pokud je to "hloupa" GDI tiskarna tak tam resi nahravani firmware po zapnuti ale mozna to v tomhle pripade nebude nutne
kazdopadne bych sel nejdriv cestou p910nd  coz zadny driver na routeru nepotrebuje (max ten firmware tiskarny nahrat pres hotplug)
a taky bych sel cestou nejdriv to rozjet primo pres USB v pocitaci a pak prehodit tiskarnu na router a zmenit v pocitaci umisteni uz nainstalovane tiskarny z USB portu na TCP/IP port (vlastnosti tiskarny, zalozka ports)
a s kazdym dalsim pocitacem ktery potrebuje tisknout to lze takhle zbabele udelat - nejdriv pichnout tiskarnu primo do neho, nechal nainstalovat ovladace a pak, az to tiskne pres USB, jenom prekonfigurovat ten port na TCP/IP
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Dotaz - zprovoznění tiskárny Minolta PagePro 1250W

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill