Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Aktualizace
- - Od vlk Dne 2014-05-20 13:40 Upraveno 2014-05-20 13:54
Tak jsem si říkal, že by nebylo od věci mít jedno vlákno věnující se aktualizacím a jejich dopadům :-)

A hned jedno téma nadhodím - právě jsem zjistil, že v rámci poslední aktualizace se autoři projektu rozhodli přidat spoustu dalších balíčků - pravděpodobně proto, aby byl router co nejlépe "vybaven" i pro méně technicky zdatné uživatele. Což o to, spíše bych se chtěl zeptat, zda takovéto kroky můžeme čekat do budoucna častěji - myslím tím poměrně velké změny v softwarovém vybavení routeru. Jde mi o to, že už teď spousta uživatelů má router v poměrně specifickém nastavení (viz. toto fórum; sám provozuji rozšířenější konfiguraci sítě s několika VLAN, bezdrátové sítě pod různými SSID a WDS, mám přidanou další WiFI kartu, automatické mountování připojených USB HDD apod. a to nemluvě o různých běžících službách) a s tím souvisí různá specifická nastavení a v neposlední řadě uživatelské skripty. Poslední aktualizace u mě (zdá se) nic nerozbila, ale umím si představit situaci, kdy např. přidání mnoha dalších interface do systému nebo přidání nějakého balíčku či funkcionality (i když ve výchozím stavu vypnuté) může způsobit nemalé potíže (např. shaper vs. QoS apod).

Cíl projektu je jasný, všichni kdo router používáme jsme souhlasili s tím, že po určenou dobu budou autoři projektu mít router (co se týká SW vybavení) částečně pod svou kontrolou - jde mi spíše o to, jak se k této problematice postavit - zda mít router pouze jako přístupový bod s tím, že pokud budu router využívat "nad rámec projektu", může se občas něco bez našeho vědomí rozbít a mít to tím pádem spíše jako hračku (s laskavým svolením autorů projektu) než jako nakonfigurované, rock-solid zařízení.

Neberte prosím tento post jako kritiku, spíš jako téma k zamyšlení.
Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2014-05-20 14:01 Hlasů 2
Dobrý den

My jsme se ani tak nerozhodli balíčky přidat, ale vrátit po chybě v minulé aktualizaci. Tento seznam balíčků byl od začátku, jen minule to způsobilo, že router nově uvedený do provozu si je nenainstaloval. Ti, kteří jej již měli delší dobu v provozu, tak měli vše, co jste dostal nyní.

Myšlenka do budoucna se spíše blíží k tomu, že takto velké seznamy balíků si ‒ až k tomu vyrobíme rozhraní ‒ přidáte v rozhraní foris, jednoduchým zaškrtnutím tématického balíku. Snažíme se věci updaty pokud možno nerozbíjet (ani uživatelům, ani nám samotným O:-), i když se občas asi může vloudit chybka.
Nadřazený - Od vlk Dne 2014-05-20 17:25
Díky za rychlou reakci a vysvětlení. To, že tento update vlastně řešil předchozí chybičku, jsem samozřejmě netušil :-(, nicméně odpověď a výhled do budoucna mě spíše potěšily. Díky za reakci a odvedenou práci.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Aktualizace

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill