Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / ubuntu/debian na turrisu v chrootu?
- - Od fanoush Dne 2014-05-23 14:36
Ahoj, vzdycky kdyz se zaloguju do turrisu a vidim v htopu kolik je vyuzite RAMky tak si rikam jestli openwrt/uclibc je setreni na spravne miste :-)
V powerPC architekture jsme vcelku novacek, ale vypada to ze debian i ubuntu pro powerpc existuje https://wiki.ubuntu.com/PowerPCFAQ https://www.debian.org/ports/powerpc/ takze bud by to slo rozjet v chrootu a nebo dokonce i naopak, openwrt v chrootu. Nezkousel to nekdo? prvni moznost je samozrejme mnohem jednodussi.

v openwrt mi chybi hlavne gcc a nativni kompilace vubec, openwrt na to asi neni uplne stavene a cross-compiling je otrava
Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2014-05-23 14:45
Ohýbat debian na router by bylo peklo. Nejde ani tak o množství RAM, ale o to, že systém žije na flash paměti, takže dost softwaru je opatchovaných tak, aby tam moc nezapisoval, aby se používalo /tmp, které je v paměti a tak. A taky, už jste někdy nastavoval WiFi AP na debianu? Vsadím se, že pro to určitě nemá žádné klikací webové udělátko ;-).

Ano, GCC a podobné věci trochu chybí. Ale pořád je to openwrt IMO lepší volba.
Nadřazený - - Od fanoush Dne 2014-05-23 15:15 Upraveno 2014-05-23 15:18
vsak ja myslim v chrootu vedle toho, jako lidi treba jedou debian na androidu, klikatka by jela dal, jenom ta RAM by se konecne poradne obsadila :-)
A vlastne by sel i v chrootu zbuildit i cross compiler pro openwrt :-)

Kazdopadne koukam ze s tim portem to neni uplne powerpc mainstream, je specialni pro tu e500v2 architekturu https://wiki.debian.org/PowerPCSPEPort
Nadřazený - Od fanoush Dne 2015-10-08 14:19
Tak si po delsi dobe odpovim sam. nejsem sam koho to napadlo, viz clanek http://www.root.cz/clanky/spusteni-openhab-serveru-na-routeru-turris/
Diky moc autorovi :-)

Vysel jsem z autorovy 800MB image kterou zverejnil v diskuzi, orezal tuny balastu a mam 250MB tgz se zakladem debianu, ktery rozbaleny v ramdisku zabira cca 600MB (konecne poradne vyuziti pameti :-) a vicemene funguje.

Bohuzel jak je i v clanku zmineno aktualni libc6 verze 2.19 pada s hodne vecma na illegal instruction takze je treba ji drzet na fungujici 2.17 coz znamena ze novejsi balicky zavisle na >=2.18 nejdou nainstalovat. Al i tak to neni vubec spatne. Zkusim s touhle verzi zbuildit openwrt cross compiler aby slo buildit balicky primo na turrisu.
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / ubuntu/debian na turrisu v chrootu?

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill