Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Poskozeni Turrisu
- - Od kafcha Dne 2014-05-26 09:57
Dobry den,
chci se zeptat jak je osetreno pokud pude router znicen napr. prepetim v siti, bleskem a podobne?
Ve smlouve jsem nic takoveho reseneho nenasel/nepochopil
dekuji
mk
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2014-05-26 11:51
Jak to máte ošetřeno u dalších elektro zařízení? Pokud Vám za podobná poškození neručí dodavatel elektřiny a nekryje pojistka, tak za Turris určitě ručíte. Pokud Vám ale do elektroinstalace vlítne blesk, tak Turris asi nebude to první co budete řešit.
Nadřazený - - Od kafcha Dne 2014-05-26 12:04
u dalsich elektro zarizeni to nemam resene nijak .]
je ovsem rozdil kdyz mi blesk odpali nejaky soho router za 400,- ci turris za 12000,-
a musim rict co se tyce ruceni od dodavatele elektriny, tak tam budu muset popatrat, vubec jsem netusil ze neco takoveho je
mk
Nadřazený - Od Eskymák (>) Dne 2014-05-26 12:39
Doma určitě nemáte v zásuvce jen Turris, minimálně tam máte jeden počítač.

Co se týče dodavatele elektřiny, podobné krytí škod se domácích uživatelů asi týkat nebude. U individuálních smluv pro velkoodběratele to určitě možné je.

Pokud ale máte strach, že podobná situace může nastat, jako že může nastat kdykoliv a kdekoliv, tak bych Vám určitě doporučil pořízení přepěťové ochrany. Před bleskem Vás neochrání a v případě přepětí bude záležet jak moc velké bude. Pokud si myslíte, že riziko je větší, asi bych zvážil i pojištění majetku. Ono jak v případě zásahu bleskem, tak v případě přepětí nehrozí jen poškození elektroniky, ale i následný požár. Proto říkám, že Turris je pouze jedna z mnoha starostí.
Nadřazený - Od Martin Sojka Dne 2014-07-30 14:18
Asi jediným řešením je zařídit si u pojišťovny pojištění s pokrytím rizika nepřímého úderu blesku a přepětí...
- - Od lzita (>) Dne 2014-05-31 12:26
Já jsem pro klid duše pořídil toto : http://interlink.tsbohemia.cz/eaton-68582_d126021.html
Píšou, že na připojená zařízení se vztahuje pojištění až do 20000 EUR. Tak snad to k něčemu bude.
Nadřazený - - Od Mitch Dne 2014-05-31 13:18
Tato přepěťová ochrana by mi moc klidu nepřidala. Netěsnost a mezera mezi tepelnými pojistkami a samotnými varistory. Vyrobeno z PP - polypropylen, který báječně hoří. Poohlédl bych se raději po přep.ochranách na bázi ABS UL94 V-0 ( samozhášivý, špatně zápalný materiál ). Dražší a doporučované varianty jsou ty, kdy se lepí tepelné pojistky k varistorům tepelně vodivými lepidly a je tak zaručena kratší časová odezva, aniž by se varistor rozpálil do zápalné teploty plastu.
Co se týká proklamovaného pojištění, těžko budete prokazovat, že právě poslední 3. st. přepěťové ochrany nevydržel. Při větších škodách ( což případ PC/Turris jistě je ) se zjišťuje nadimenzování 1. a 2. stupně, které mají spravně být před 3. stupněm ochrany...
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2014-06-02 15:26
Nevím jak se správná přepěťová ochrana dělá, nicméně v těch jejich pojistných podmínkách je, že prodlužka musí být zapojena přímo do zásuvky (ne tedy na nějaký další prodlužovák) a že elektroinstalace musí odpovídat platným normám v té které zemi. Můžu tomu věřit nebo nemusím, ale určitě je to lepší než nic. BTW nevím nic o tom, že by podle norem musela být zásuvce předřazena jakákoliv přepěťová ochrana.
Nadřazený - - Od Mitch Dne 2014-06-18 13:55
První A stupeň= musíte mít ochranu na vstupu do domu. Druhý B stupeň= musíte mít ochranu na vstupu do bytu.
do cca 1000 Joulů- pro kávovary, mixéry, mikrovlnky
do cca 2000 Joulů- pro TV, DVD SAT
nad cca 2000 Joulů- pro PC, citlivá (choulostivá) elektronika, apod.
Čili, aby Vám výrobce ručil za případné škody, musíte mít zapojený první A a druhý B stupeň ochrany (C + B + A) - potažmo s ČSN to v tomto případě nesouvisí.
Přepěťovou ( kvalitní a odpovídající ) ochranu určitě ano, ale u většiny případů odpovědnosti za škody bude výrobce z obliga ...
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2014-06-18 17:14
Možná máte pravdu, ale vzhledem k tomu, že říkáte že "..potažmo s ČSN to v tomto případě nesouvisí.." tak možná bude mít smolíka výrobce, protože učinil veřejné prohlášení, že plnění podmiňuje pouze zapojením do podle normy zapojené zásuvky - což splňuji.
Já se nebavím o obecné zodpovědnosti, za škodu, která by samozřejmě byl podmíněna tím co Vy říkáte, ale o pojištění, které deklaruje výrobce. Aneb bude to tak, že výrobce je na to nejspíše někde pojištěn.
Nadřazený - - Od DracoAn Dne 2014-07-10 09:06
řekl bych, že pán má pravdu, že nic nedostanete. Je v tom tolik kliček, které Vás odradí už i při vyřizování.
Nadřazený - Od lzita (>) Dne 2014-07-10 09:56
Ano..například poměrně komplikovaně to musíte nahlásit do 5 dnů od události... takže kdo si jako já nenechá od dodavatele poslat kompletní pojistné podmínky (k výrobku nebyly přiloženy) ten bude mít na 99% smolíka......
Ovšem stejně doufám, že to nebudu muset nikdy ozkoušet v praxi....
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Poskozeni Turrisu

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill