Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Propojení dvou routerů přes wifi
- - Od uzivatel1 (>>) Dne 2014-05-31 21:25 Upraveno 2014-05-31 23:16
Zdravím,
chtěl bych poprosit o radu s nastavením sítě.

Turris(R1), 10.0.10.1, DHCP, LAN PC 1,2,3, WIFI, WAN ISP
K němu chci připojit druhý router(R2@Openwrt) přes wifi (jinak není možno - komplikace)tak, abych se na něj dostal(administrace,SCP,SMB HDDs) z R1, resp. z PC 1,2,3.
K R2 nebude připojeno žádné PC na LANu ani WIFI.
Nadřazený - - Od vlk Dne 2014-06-01 12:21
Pokud jsem to správně pochopil, chcete druhý router (R2) připojit jako klienta k WIFI turrisu. R2 nakonfigurujte jako klienta sítě WIFI (úplně stejně jako máte WIFI nakonfigurovanou na turrisu, jen v režimu klient), IP adresu (ať už IPv4 nebo IPv6) bych volil statickou, nebo alespoň pevně přidělovanou přes DHCP, z rozsahu 10.0.10.0/24 (na turrisu nastavení v menu DHCP/DHCP6).
Pokud k R2 nebudou připojena žádná další zařízení jak píšete (a má sloužit např jako NAS s připojeným HDD), přednastavený WAN interface na R2 smažte a WIFI radio a LAN nakonfigurujte do stejné VLAN. Nezapomeňte nastavit firewall - pravděpodobně bude příchozí provoz na LAN interface již povolen ve výchozím nastavení, případně omezte adresy/porty dle potřeby.
Nadřazený - - Od uzivatel1 (>>) Dne 2014-06-01 16:58
Zdravím, tuhle variantu jsem zkoušel. Někde ale dělám chybu, protože je R2 po nastavení nedostupné jak z lan tak z wifi a reset z nějakého důvodu nefachá, takže reflash. Po třech pokusech kdy zůstane síťově "mrtvý" mě nenapadá kde je pes zakopaný. A jelikož se po save&apply do něj nedostanu, nemůžu poskytnout konfiguráky ze SCP.
Google říká, že varianta Client WDS je problémová v kombinaci  Atheros & Broadcom chipset. Naopak Batman adv mesh prý funguje spolehlivě, jeho nastavení jde ale naprosto mimo mně.
Nadřazený - - Od vlk Dne 2014-06-01 19:47 Upraveno 2014-06-01 20:43
Pokud chcete zkusit WDS, změnte na turrisu mód na 'Access Point (WDS)' a na R2 analogicky na 'Client (WDS)', zbytek zůstává stejný jako v případě běžného WIFI klienta. Pokud to však nefungovalo, obávám se, že prostá změna na WDS nepomůže. Zkontrolujte si, že na obou routerech R1 i R2 máte shodně nastaven kanál (popř. i šířku pásma), typ autorizace, šifrování atd. Pro jistotu bych doporučoval toto vše nastavit "natvrdo" místo ponechání volby "Auto". Opravdu máte správně nastaven firewall na R2? Nevím jaká je u vás situace, ideální je, pokud máte možnost postavit routery vedle sebe, k oběma připojit PC přes LAN kabelem a otestovat. Pokud se umíte připojit na konzoli routeru, pomohl by výpis např. z tcpdump. (z R1 nechejte pingat na R2 a spusťte 'tcpdump -i br-lan -p icmp' postupně na R1 i na R2 a měl byste vidět příchozí/odchozí ICMP pakety)
Nadřazený - Od uzivatel1 (>>) Dne 2014-06-06 07:41
Zdravím, trochu odmlka - nebyl čas. Spojení mezi R1 a R2 se mi nakonec podařilo nastavit. R2 je připojen jako zařízení. Chyba byla ve firewallu, který ve verzi 12.09 nedokázal pochopit zdejší situaci připojení. Řešení bylo triviální, smazal jsem celé jeho nastavení a web rozhraní přesunul na "unspecifed" (volba lan, wifi i současně nefunguje), který se po restartu nastaví(přejmenuje) na AP Turrisu. Při pokusu o manuální nastavení jména rozhraní taktéž přístup do web GUI nefungoval. Nicméně, děkuji za rady, snad někomu nastavení (v mé konfiguraci) pomůže a zkrátí čas :grin:.
Nahoru Téma Veřejnost / Všeobecná diskuse / Propojení dvou routerů přes wifi

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill