Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Průzkum veřejného mínění / Co mi Turris dal a vzal (uzamčeno)
- - Od NONES (>>>) Dne 2014-08-06 05:58
Zdravím všechny majitele routerů. Myslím, že k létu patří i "odlehčenější" témata a tak mne napadlo, že by bylo třeba pro mnohé z nás - uživatele routerů - zajímavé znát názory ostatních na to, v čem jim Turris pomohl a s čím jsou u něj spokojeni více, než byli předtím a naopak, v čem bylo jejich předchozí řešení (nebo třeba původní router) lepší.
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2014-08-06 06:04 Upraveno 2014-08-06 06:07
Já hned navážu s mou odpovědí, když už jsem to téma nadhodil. Mezi přínosy Turrisu v mém případě počítám snadné vyřešení dostupnosti IPv6 v celé své domácí LAN síti a možnost pohrát si s nastavením některých příjemných doplňků a vylepšení (a samozřejmě jejich následné používání) - tím mám na mysli třeba NAS pomocí USB flashky. Mezi mínusy řadím nutnost mít router a jemu předřazený modem neustále zapnuty - nebyl jsem zvyklý to dříve nechávat neustále zapnuté, vadilo mi, že to topí a žere elektřinu i v noci, kdy to nikdo nevyužívá - ale vzal jsem to jako nutnou podmínku, za které jsem do tohoto projektu šel, tak si pomalu zvykám i na toto.
Nadřazený - - Od milanroubal (>) Dne 2014-08-06 11:27
Pomohlo to:
- vykon, predchozi router nezvladal plne uNATovat 100mbit downlink
- na IPv6 a DNSSEC jiz nepotrebuji separatni masinu, IPv6 mi zacala behat i pres WiFi
- umoznilo mi to transparentne nastavit routovani vsech paketu do cech pres ceskou IP adresu
- obsahuje IPv6 firewall s lepe pripravenymi pravidly

Zhorseni:
- asi zalohovani, u puvodniho routeru zalohovani vygenerovalo jeden soubor, ktery dokazal uvest router do presne stejneho stavu po pripadne vymene / resetu do tovarniho nastaveni, tady zatim neni jasne jak delat rucni zmeny / instalaci balicku tak, aby kompletni zalohovani bylo stejne jednoduche.
- v pripade poskozeni / selhani routeru neni mozna jednoducha vymena za stejny model
Nadřazený - - Od Martin Sojka Dne 2014-08-06 13:39
V případě poruchy vám samozřejmě Turris vyměníme...
Nadřazený - Od milanroubal (>) Dne 2014-08-06 14:35
Proto jsem napsal "neni mozna jednoducha vymena", pro me jako zahranicniho ucastnika projektu by byla vymena dost komplikovana a casove narocna zalezitost v porovnani s predchozim routerem, kde by byl novy router doma pravdepodobne do druheho dne.
- Od dejvid1980 Dne 2014-08-15 21:11
Tak mě změna routeru za Turris nic tak zásadního nepřinesla. Rychlost na kabelu se nezměnila ... Wifi v domácnosti už využívají pouze telefony, Tablet a Notebook a ani tam se nic nezměnilo, dosah Wifi v nejdál odlehlé místnosti je stejný jako před tím. Na nějaké ty hračičky s Turrisem nejsem stavěnej, nevrtám se v tom. Ale přiznám se :smile: potřeboval jsem nutně RAM 2GB do notebooku tak jsem ji v Turrisu vyměnil za 4GB :smile: ale Turris stejně vidí jen 2GB tak je to celkem fuk. To že mi Turris běží non-stop mi nevadí, před tím starej Router také běžel pořád. Asi největší zklamání pro mě byla rychlost domácí sítě na NAS tam/zpět. Starej Router nebyl tak papírově výkonný jako Turris , proto mě překvapilo že rychlost v síti je plus mínus stejná,možná o 2-3% lepší!! Možná je chyba u mě v kabelech nebo NAS prostě víc jak 15MB/s nedaj.... Třeba jednou z nudy se trochu poučím a začnu si Turrisem hrát :cool:
- Od David K. Dne 2014-08-29 21:28 Hlasů 1
Uz dlouho sem se chystal sem napsat.... takze co me Turris dal a vzal...

Tak zacnu tim co mi dal:
- urcite moznost zapojit se do tohoto projektu
- moznosti presunuti casti me IT struktury primo na router (ftp, www server aj) bohuzel furt jsou veci ktere tam nemuzu presunout tzn pc stejne bezi furt ale aspon odlehceni
- opraseni znalosti linuxu
- velice aktivni blokaci reklam

Co mi Turris vzal:
- horsi wifi (pocitove pomalejsi, mensi signal apod)
- rychlost linky trosku klesla bohuzel i prupostnost me linky se zmensila
- nejaky ten cas ale kazdopadne asi jsem jeden z tech stastnych ktery to nastavil jednou (zazalohoval) a jede mu to

Prechazel jsem z Mikrotik RB951G-2HnD (aspon myslim). Puvodni reseni bylo dostacujici a do Turrisu jsem sel spis z hecu a chuti po jine technologii, prechodu ale nelituji. Postupem casu jsem sprovoznil vse co jsem chtel, kdyby se vyresila prostupnost tak jsem vlastne neskutecne stastny. Do budoucna planuju z Turrise vyzdimat este kapanek vic bohuzel na to posledni dva mesice nebyl cas.
- Od standus Dne 2015-01-22 21:30 Hlasů 1
Tak me asi jen vzal, protoze drive jsem mel Asus a pak Netgear a co jsem nastavil tak hned bezelo. Vsechni bylo drive intuitivni a bez laborovani.

Co mi to vzalo?
- Dlouho jsem laboroval s pripojenou usb tiskarnou a nasdilenim, nefungovalo, pak jsem to vzdal a po case zkusil znova a fungovalo to. Ted uz to zase nefunguje bez meho zasahu
- drive jednoduche nastaveni Port Forwarding a na OpenWRT se mi to do dnesni chvile nepodarilo.
- nastaveni proxy a definice filtru jsem take musel nejak studovat jak se to spravne na OpenWRT dela.
- podle me nic neni intuitivni

Co mi to dalo?
- myslel jsem ze bezpecnost, ale kdyz vsude pouzivam lokalni antivir a firewall a nic se mi nikdy nestalo, tak nevim co se v tomhle smeru zmenilo.

Sorry za kritiku, ale ackoliv rad veci zkoumam, tak na tohle fakt nemam cas. Zivot bezi sakra rychle a abych utracel cas laborovanim neceho co by melo byt tuk-tuk klik-klik a neresit, ....
- Od honzakrivohlavy Dne 2016-03-08 22:28
Mě Turris dal info o útočnících na můj router a snad lepší ochranu sítě.
Nabídl mi nové možnosti, které (budu li mít čas) rád využiji.
Popostrčil mě o krůček k dalšímu hloubání nad OS Linux a Open WRT.
Dal mi taky falešnou informaci o možnosti sledovat grafy rychlosti připojení, které jsou zmatečně vyznačené a zcela upozaděná, kdesi hluboko pod průměrem bez historie.
Donutil mě přepnout starý ADSL router do Bridge a za něj připojit router nový, takže mi to dnes spapá víc elektřiny (chtěl bych avizovaný nedotažený SMRT ADSL modem, nebo odzkoušet nějaký standardní 4G-LTE pen).
Dal mi naději, že půjde kombinovat sloučit pomalé spolehlivé ADSL připojení s jiným rychlým nepříliš spolehlivým/datově omezeným.
Donutil mě přemýšlet nad možným více-diskovým zálohovacím systémem dat z PC v síti trvale/dočasně připojeným k Turrisu s přírůstkovou zálohou.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Průzkum veřejného mínění / Co mi Turris dal a vzal (uzamčeno)

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill