Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / IPv6 konektivita a selhávajíctest dostupnosti brány ve Foris
- - Od rzajic Dne 2014-08-17 20:25
Při testu konektivity ve Foris rozhraní se v některých případech neotestuje správně dostupnost výchozí brány. Vypadá to pak nějak takto:

Test připojení
Zde si můžete otestovat funkčnost internetového připojení. Tento test je užitečný také v případě, kdy chcete otestovat, zda správně funguje nastavení DNS. Nezapomeňte stisknout tlačítko Uložit, pokud jste změnili nastavení forwardování výše.
Typ testu   Stav
Konektivita IPv4  OK
Dostupnost IPv4 brány  OK
Konektivita IPv6  OK
Dostupnost IPv6 brány  Chyba
DNS  OK
DNSSEC  OK


Zatím jsem narazil na dva případy:
- české xDSL na síti Telefóniky, kdy BRASy neodpovídají na ping6 na link-local adresu (případ je zmíněn i na https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?tid=33)
- 6in4 tunel (například SIXXS), kdy OpenWRT nastavuje výchozí bránu jako "default dev 6in4-wan6" a tedy nejde přímo zjistit, jakou adresu výchozí brána má)

Nabízí se ovšem následující řešení (nebo workaround, jak je libo):
- v případě selhání testu konektivity pomocí pingu na bránu (není-li známá nebo neodpovídá-li), dá se zjistit unicastová adresa brány (zasláním paketu s Hop Limit 1; v plnohodnotném linuxu by to šlo naskriptovat např. pomocí ping6 -c 2 -n -t 1 nix.cz|grep "Time exceeded" | head -n 1 | awk '{print $2}')
- následně by proběhl ping6 test na tuto unicastovou adresu brány

V obou výše zmíněných případech by pak výsledkem testu dostupnosti bylo OK. :-)
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-08-18 18:14 Upraveno 2014-08-18 18:21
Je to nějaký problém, pokud ve Forisím testu IPv6 brána vykazuje chybu? Používám 6in4 tunel od SixxSu, ale vše mi chodí bez problému, takže mě nějaká chyba Foris testu vůbec nezajímá. Teď jste mne zviklal, jestli by mne třeba zajímat měla!?
Nadřazený - - Od rzajic Dne 2014-08-18 18:40
Pokud funguje konektivita, neni to problem. Jen to uzivatele muze mast.
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2014-08-18 18:47
Jasně, to chápu. Mne to ale nemate a tak zůstávám i nadále v klidu a v pohodě :lol:
Nadřazený - Od Michal Vaner (>>) Dne 2014-08-19 07:52
Díky za tip. Nápad je to asi dobrý, takže si to píšu jako úkol ‒ ale bohužel někam na neurčito, prioritu to určitě nemá vysokou. Případný patch může urychlit 😇. https://gitlab.labs.nic.cz/turris/nuci
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / IPv6 konektivita a selhávajíctest dostupnosti brány ve Foris

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill