Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Možná hloupá otázka
- - Od Franta OK2WF Dne 2014-12-06 12:35
Tak mám doma taky Turrista ale nejsem kovanej v programování ale rád bych využil některé možnosti třeba NAS nebo IP-TV v lokální lan ale moje představa by bylo, že bych si stáhl někde nějaký instalační balíček a ten si nainstaloval a nastavil si to co bych chtěl je taková možnost?
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-12-06 12:42
Existuje oficiální stránka dokumentace k projektu Turris, kde lze nalézt, jak je možno rozšířit svůj Turris o NAS
Nadřazený - - Od Franta OK2WF Dne 2014-12-06 13:33
Díky návod super ale už je tam to zas něco předělávat upravovat případně dopisovat chci vzít disk který koupím v obchodě a připojit ho teď mám dvě možnosti najít něco čím ho přemluvím aby nebyl NTFS nebo druhá varianta něco si ručně musím napsat nakonfigurovat a přitom chci připojit jen disk a povolit ho v síti.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-12-07 06:55
Franto, obávám se, že na Turrisu metoda "plug & play" fungovat nebude. Je v něm OpenWRT (vlastně jakýsi klon LINUXu pro embedded zařízení) a v něm to jako ve Windows moc nechodí. Trochu toho umu při drobné konfiguraci jakékoliv změny je třeba zapojit vždy. Bohužel :sad:
Nadřazený - - Od Franta OK2WF Dne 2014-12-07 09:41
Já vím že to nebude jak okna ale kdyby to bylo trochu uživatelsky dostupnější bylo by to mnohem zajímavější pro širší skupinu uživatelů proto jsem se ptal. V žádném případě nemohu říct nic proti projektu Turris zařízení funguje a jsem jinak spokojený:wink:
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-12-07 10:03
Řešitelé v týmu Turrise z CZ.NIC se snaží dělat uživatelsky příjemnější a jednodušší lecjaké věci (třeba připravovaná správa konfigurace balíčkování pro updater "klikacím" způsobem ve Forisu), ale stále zbude spousta (hlavně pokročilejších a méně davově používaných) funkcí, na které to jinak než ruční úpravou konfiguračních souborů nepůjde.
Nadřazený - Od RadekS Dne 2014-12-08 09:17
Jestli je někde seznam přání, nebo si ho někdo poznamenává, tak za mne a mé známé v okolí co si dělají vlastní sít ve svém domě, je otázka připojování disku na jednom z prvních míst.
Takže jestli řešitelé Turrise mají nějaký ten seznam přání tak prosím o jednodušší správu připojených disku, NASu apod přesunout co nejvíce nahoru na čelnou pozici.
Vždy když se bavíme o routeru, tak první věc co se řeší je jak připojit NAS, nebo jestli nějaký koupit, nebo jestli stačí nějaký disk pro sdílení dat, zálohování a pod.
Chytré nastavení 2 disků (ať už sítových, nebo usb) by bylo velkým trhákem pro Turrise.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2014-12-08 20:31
Našel jsem si chvilku a zkusil napsat jednoduchý shell skriptík, který do značné míry provede konfiguraci připojeného USB disku nebo flashky za uživatele. Není to nic extra, jen taková rychlovka sepsaná za půl hoďky, tak pokud nebude úplně fungovat, tak mne nekamenujte. Sice jsem ho odzkoušel, ale jen narychlo, takže je možné, že jsem mohl něco přehlédnout. Navíc použití tohoto skriptu stále předpokládá alespoň základní znalost práce s příkazovou řádkou.

Skript je umístěn na GitHubu, odkud si jej stáhněte a přeneste do Turrisu (viz sekce Nahrávání souborů v návodu Přístup uživatele root (SSH, LuCI)).

* Poté se pomocí SSH připojte k Turrisu, a povolte spouštění skriptu příkazem chmod a+x turris-nas.sh
* Nyní už jen stačí skript spustit zavoláním ./turris-nas.sh, skript vypíše aktuálně připojené disky a zeptá se, který chcete použít (vepište celé jméno disku, tedy cestu, např /dev/sda1).

Pozor! Vybraný disk bude naformátován na linuxový souborový systém (ext4), dojde tak ke smazání všech dat umístěných na disku.

Poté se skript ještě zeptá, jaké jméno má použít pro sdílení v síti, zde si můžete zadat např. TurrisNAS. Skript už se sám postará o nakonfigurování příslušných souborů /etc/config/fstab, /etc/config/samba a povolení obou služeb. Na závěr doporučuji zkontrolovat provedené nastavení v Luci, a popřípadě si jej ještě poupravit ku obrazu svému, viz návod Domácí NAS

Vím, že to neuspokojí tužby po jednoduchém grafickém klikátku, ale někomu to možná pomůže.
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2014-12-08 21:15
Cením si vaší snahu, ale nenî pro neznalého lepší vytvořit návod
takříkajíc step by step, vysvětlit mu co dělá třeba mkdir,
co umí vypsat blkid, ať se něco naučí a snaží se to pochopit,
než to jen odklikat?
Vím že tazatel chtěl klikátko, ale ať se naučí blkid, cd, mkdir, ls, mkfs
a zbytek může doklikat v LuCI...
Nadřazený - Od jakubskrz Dne 2014-12-09 10:44
Osobně si také myslím, že by bylo lepší, kdyby se lidi pokusili naučit základní příkazy pro práci s příkazovou řádkou, zvlášť pokud si chtějí svépomocí zprovoznit domácí NAS, nebo něco podobného.

Ale na druhou stranu, každý holt není odborník na vše, a nebo nemá čas se učit něco, co využije pouze jednou v životě. A i já raději používám klikátka, než vše řešit v konzoli. Občas je to sice pomocí konzole rychlejší, ale obecně je s klikátky život jednodušší.. :)
Nadřazený - Od RadekS Dne 2014-12-09 17:44
Pro určité lidi ano s Vámi souhlasím, sám mám raději návody kde je to pěkně vysvětleno a jsou tam příklady. Ale to je pro lidi, co na to mají čas a mají toto jako koníček.

Turrisu je přes 1000 to znamená, že to nejsou jen nadšenci a koníčkáři, ale i "normální" lidi, pro které počítač = věc pomocí které jdou na internet a router je krabice přes kterou se k internetu připojí. Netuší nic o příkazové řádce, nevědí co to je mc, ls, ssh, unix, linux, openwrt. Učit tyto lidi tyhle věci je jako kdyby jste jim doporučoval vrátit se do základní školy a začít se učit všechno od začátku. Troufám si tvrdit, že to ani nepotřebují. Oni toto zařízení používají jako vy třeba automobil, nebo kolo, nebo kalhoty, když si je roztrhnete, taky se nechcete učit jak vzít do ruky jehlu a šít, nebo jak vyměnit olej v autě. Prostě to není jejich koníček, ale toto zařízení také potřebují protože internet používají.
A tito lidi si buď koupí nějaký tplink, nebo i něco dražšího, nebo klidně na doporučení toto zařízení, protože je to výkonné a vhodné pro domácí použití.

Sám už taky raději lezu nejdříve do klikacího webu a až když to nejde tak hledám na internetu a jak to udělat v konzoli. Ale upřímně už mě Kristovy léta už mám dávno za sebou a radši než strávením 3 hodin hledáním proč to nefunguje použiji něco co se nakliká a ono prostě bude pracovat.

Proto jsem rád když by se zrovna ohledně NASu dostane do webového ovládání více inteligentního nastavení, aby člověk nemusel do konzole vůbec lézt.
Nadřazený - - Od Franta OK2WF Dne 2014-12-09 10:23 Upraveno 2014-12-09 10:28
Zdravím, díky to by šlo vcelku se to podařilo bez problémů

to commar jasně bylo by lépe se to naučit ale já toto vlákno nezaložil proto že bych se nechtěl učit dělat něco nového ale proto aby i lidé kteří nejsou v programování zdatní ale chtějí něco víc než jen router měli možnost snadno nastavit a tím udělat Openwrt o trošku přístupnější širší komunitě.
Nadřazený - Od commar (>>) Dne 2014-12-09 10:36
Já vím, to plně chápu, ale naučit se např. že mkdir vytvoří adresář by
mělo být nezbytné minimum, nebo si nainstalovat a spustit Midnight Commander
v něm uděláte většinu potřebných úprav, zbytek už naklikáte v LuCI.
To není programování, to je běžná uživatelská činnost. Zabere to třeba hodinu a
budete mít určitě radost z nových vědomostí. Taky tak postupuju.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2014-12-09 10:47
Pokud s tím skriptem byly nějaké trable, klidně je napište a můžeme je zkusit nějak vyřešit a udělat tak onen skriptík o něco lepší ;)

A jen tak bokem, naformátování HDD a nastavení jeho připojení a sdílení opravdu není programování ;)
Nadřazený - - Od czlada Dne 2014-12-09 10:59
Nevím jak ostatní, ale já rozjel nas s ntfs celé přes luci, bez nějakého zásahu v konzoli.
systém>přípojné body
služby>síťová sdílení
:)
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2014-12-09 11:06
Ano, to jde, ale já třeba disk přeformátoval z FAT32 na EXT4, a to už chce SSH.
A pokud někdo zvládne spustit SSH a spustit zdejší skript, je natolik inteligentní
že zvládne vše udělat ručně, při trošce studia.
Nadřazený - - Od czlada Dne 2014-12-09 11:22
No to ssh taky není vyloženě potřeba, při použití live distribuce linuxu na formátování. A pokud někdo není kamarád jako já s editací souborů přes terminál, tak bohatě stačí WinSCP :)
Rady jsou zbytečné, ono stačí chtít. Spíš je škoda turris používat jen jako router, když zájemců je tolik a někteří mají i širší zájem.
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2014-12-09 11:57
WinSCP jsem taky používal, pak jsem si dohrál MC do Turrise, taky neumím vše jen přes terminál.
Já koupil WD 2TB disk, rovnou ho připojil, našel, naformátoval, připojil a zbytek jako sdílení a DLNA dodělal v LuCI.
Ano, je škoda ho nevyužít víc, dokonce mám za to, že tady na fóru je přihlášena jen polovina
uživatelů Turrise, čoz mi připadá žalostně málo.
Buď ta druhá půlka jsou profíci a nechtěl sem lézt, nebo je jim to jedno.
Na druhou stranu, jsou tu fakt zkušený lidi, p. Caletka, jFíla, a další,  který se snažej pomoct i s drobnostma. Díky jim.
Nadřazený - Od czlada Dne 2014-12-09 16:56
Uživatelé:  396
Takže tady není ani polovina. A z těch cca 400 nemusí mít ani všichni turrise a používají to jen jako openwrt forum.
Nad ext4 na hdd jsem taky přemýšlel, jenže po formátu mi disk vždy napsal cca 70 GB obsazeno a na disku nic nebylo, byl jsem z toho zoufalý. Tak šup na ntfs, kde to zabírá jen 30 GB :)
Každopádně je pěkně vidět jak funguje komunitní podpora od uživatelů :)
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2014-12-09 11:23 Hlasů 2
Však ten skript taky není žádný zázrak, v podstatě jen vyplní za uživatele data, která by musel vyklikat do kolonek v Luci :twisted: Jediné, co provede navíc, je zformátování disku :smile:
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2014-12-09 19:22 Hlasů 2
Nesnižoval bych to, každá iniciativa bude po zásluze potrestána. Jen tak dál. :lol:
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Možná hloupá otázka

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill