Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Problémy s WiFi - nelze připojit tiskárnu přes WiFi
- - Od iguana Dne 2014-04-10 09:32
Dobrý den,
již od začátku co jsem si domů donesl Turris se potýkám s problémy u WiFi. Nejdříve se mi nedařilo WiFi rozchodit vůbec a to tím způsobem, že zařízení WiFi viděla, ale i přes správná nastavení zabezpečení v zařízeních mi všechna hlásila, že se na WiFi nedá připojit (z důvodu špatné autentikace/hesla).
Včera jsem už nevěděl kudy kam, tak jsem Turris uvedl do továrního nastavení a začal úplně znovu.

Nyní se mi povedlo rozchodit WiFi tak, že se mi připojí alespoň telefony a notebook, ale problém je stále s tiskárnou (HP Photosmart 5510), kterou připojuji také přes WiFi.
Včera jsem s tím zápasil asi 4 hodiny, ale nepovedlo se mi to rozchodit.

Tiskárna stále hlásí, že není připojená a v LuCi rozhraní vidím na stránce "WiFi" u vypsaných zařízení připojených přes WiFi i tu tiskárnu (poznám ji podle MAC adresy), ale není tam stále, chvíli v listingu je a chvíli zase ne. A když na seznamu je, tak není u ní vyplněná IP adresa, ale ostatní záznamy v listingu se zadjí být ok (signál, rx, tx atd.).

Když Turris vypnu a místo něj do sítě zapojím původní router ASUS RT-N66U, kde mám WiFi a zabezpečení nastaveno stejně jako u Turrisu, tak se tiskárna připojí okamžitě bez jakýchkoli problémů. Zkoušel jsem i ještě jeden router co mám doma ASUS RT-N16 a k němu se taky tiskárna připojí okamžitě.

Jako zabezpečení používám (i na původních routerech) WPA2-Personal, šifrování mám nastaveno na Auto.

Zkoušel jsem i zabezpečení měnit na WPA, měnit typy šifrování (Auto, AES, TKIP...), ovšem vždy bez výsledků. Tiskárna vždy při nastavování sítě moje SSID vidí, tak vyberu mou síť, zadám heslo, kliknu na tiskárně na připojit a ta mi pokaždé po chvíli nahlásí, že mám špatné heslo a odmítne se připojit do sítě.

Samozřejmě jsem i hledal na Google problém ze strany tiskárny, ale nic konkrétního/podobného jsem nedohledal. A jelikož mi připojení s dalšími dvěma routery funguje správně, tak bych tipoval, že mám něco špatně nastavené v Turrisu.

Nevíte prosím někdo čím by to mohlo být, resp. jak toto řešit?

Děkuji za jakoukoli radu.
Nadřazený - - Od SYSMAN Dne 2014-04-10 09:36 Hlasů 1
Úplně stejný problém jsem měl taky s WIFI tiskárnou EPSON 720. Po 2 hodinách bádání a 2 restartech turrisu do továrního nastavení, jsem vzal UTP kabel a tiskárnu připojil drátem. Starý router D-Link bez problému-tiskárna se připojila hned.
Nadřazený - - Od iguana Dne 2014-04-10 09:38
Kdybych mohl, tak to udělám taky, ale jednak moje tiskárna nemá RJ-45 konektor a za druhé i kdyby měla, tak to stejně potřebuji přes bezdrát, protože mám tiskárnu na úplně druhé straně baráku v jiném patře a nerad bych kvůli toho natahoval jakékoli kabely.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2014-04-10 15:41 Hlasů 1
Mám úplně stejný problém. WiFi tiskárna CANON, která mi před Turrisem úplně normálně fungovala a dokonce vydýchala i změnu modemu, nyní na Turrisovi nerozchoditelná. V Luci rozhraní sice vidím v DHCP její adresu, místo názvu zařízení je otazník, ale ze zařízení v Turiss LAN síti je tato adresa nedostupná i nepingnutelná. Vypadá to, že to bude nějaký obecný problém. Prosím někoho z řešitelů Turris o vyjádření, názor či pomoc. Díky
Nadřazený - - Od DracoAn Dne 2014-04-10 16:49 Hlasů 1
Přiřadil jsem svému HP photosmart statiskou adresu. Vyjel jsem si pro ověření, že je tiskárna připojená stránku, kde se mi to potvrdilo a nainstalováno bez problému. Řekl bych, že to jede lépe než na ciscu RV180, kde mi to neustále hlásilo, že je blokována firewallem i když nebyla.
Nadřazený - Od iguana Dne 2014-04-10 20:29
Můžete to zkusit popsat nějak jinak? Asi nechápu, kde se co potvrdilo a kam se co instalovalo? Děkuji
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2014-04-12 16:37
Moje tiskárna už funguje. Pomohlo mi přenastavit šifrování WiFi na WPA2/TKIP, poté to samé na tiskárně, rázem byla síťově dostupná, pingala. Poté vrácení šifry v Turiisu zpět na WPA2/AES, to samé v tiskárně a i poté zůstala síťově dostupná. Tak to snad tak vydrží.
Nadřazený - Od sakulisko Dne 2014-04-12 09:21
Zdravím, možná střílím od boku, ale kdysi jsem zažill problém způsobený heslem na wifi. Zkuste nějaké čistě číselné heslo nebo čistě alfanumerické. Jednou jsem se setkal se sítí, která měla klíč "abcdef" jenže wpa_supplicant to reprezentoval jako šestnáckové číslo a router to reprezentoval jako řetězec. Jinak já mám doma připojenou HP LaserJet 1102w bez problémů.

Další možnost, která mě napadla, ale asi jste jí zkoušel zkusit tu tiskárnu připojit jakoby od znova. Vymazat z ní informace o existující síti a připojit jí "nově" jako po vybalení z krabice.
- - Od Jan Čermák (>>) Dne 2014-04-10 16:56 Hlasů 1
Dobrý den,

jakmile se nám podaří sehnat nějaké problémové zařízení, pokusíme se zjistit, co se děje, zatím se nám však žádné takové zařízení do ruky nedostalo. Rozhodně ale o problému víme a chceme ho řešit.
Nadřazený - - Od iguana Dne 2014-04-10 20:14
Dobrý den, rád bych Vám mou tiskárnu propůjčil, aby se chyba mohla odladit, ale ještě než tak učiním bych se rád zeptal, na jak dlouho by jste ji cca potřebovali? Taky občas něco potřebuji vytisknout, tak abych nebyl měsíc bez tiskárny :lol:
Nadřazený - Od Martin Sojka Dne 2014-04-11 14:11 Hlasů 1
Děkujeme za ochotu, ještě počkejme, jestli se nepovede najít nějaké řešení. Pokud to ale bude nutné u nás otestovat, budeme moc rádi, když nám ji půjčíte. Jak dlouho bude zjišťování příčiny trvat se dá těžko odhadnout, ale myslím, že bychom byli schopni ji vrátit max. do týdne.
- - Od Bedřich Košata Dne 2014-04-11 08:09 Hlasů 1
Wifi je v Turrisu nastavená na 802.11gn kombinaci. U starších zařízení by tam mohl být problém se zpětnou kompatibilitou např. s 802.11b. Můžete prosím vyzkoušet v LuCi přenastavit Wifi na 802.11b popř. čisté 802.11g a otestovat, zda se situace s tiskárnami zlepší?
Nadřazený - Od iguana Dne 2014-04-11 10:48 Hlasů 1
Router mám nyní odpojen ze sítě, protože aktuálně potřebuji mít tiskárnu "online", ale jak se vrátím dnes večer z práce, tak to hned zkusím.

K tomuto bych se ale chtěl ještě zeptat ... pokud by toto řešilo problém, tak bych byl nucen kvůli tiskárně běžet 802.11g či 802.11b? Nebo by bylo možné vytvořit nějakou WiFi subsíť, kterou by využívala pouze tiskárna a zbytek zařízení by mohl dále běžet na 802.11gn?
- Od iguana Dne 2014-04-14 06:27 Hlasů 1
Tak jsem si s tím o víkendu hrál a moc moudrý z toho nejsem, celkově se ta WiFi chová podivně.
Tiskárnu se mi podařilo připojit, když jsem změnil režim na 802.11g, v ten moment se tiskárna okamžitě připojila, ale není připojená stále, občas se na chvíli odpojí a pak sama připojí. Což ale podle mne není řešením, protože bych nerad používal WiFi pouze v 802.11g režimu, už třeba kvůli sledování filmů via WiFi.
Ovšem teď se mi vůbec nechce přihlásit mobilní telefon (HTC One), který mi neustále hlásí při připojování chybu Authentication problem a to už nevím jak řešit :(
- - Od karel.janek Dne 2014-04-25 21:21
Musím konstatovat stejný problém - mám tiskárnu HP 3520 series a nedaří se mi připojit k WiFi. U starého routeru (Edimax) nebyl problém žádný (musím sice provozovat v zabezpečení "jen" WPA, protože tiskárna zjevně WPA2 nežere, ale i tak to předtím spolehlivě fungovalo a teď si to ani neškrtne). Máte už nějaké info o tomto problému. Je to pro mne vcelku "stresující" protože musím pokaždé připojovat noťas k tiskárně přes USB. Dík za případné info co s tím.
Nadřazený - - Od karel.janek Dne 2014-04-26 09:44
Tak beru zpět - po nočním vypětí se mi podařilo tiskárnu zprovoznit. Problém je v instalačním SW od HP (něco asi dělá špatně a nenastaví vše tak, aby to správně fungovalo). Nakonec jsem našel postup (velmi dobře skrytý na netu), který řeší problém - takže pokud by měl někdo problém s HP přes Wifi, tak řešení je:
- nastavit na routeru Wifi bez zabezpečení (na chvíli se to vydrží)
- projít připojení tiskárny standardním postupem dle HP (pokud není zabezpečená Wifi, tak vše projde bez problémů)
- následně přes přistup na rozhraní tiskárny přes browser (má zabudovaný web server - HP tomu říká EWS) přenastavit parametry WiFi připojení na tiskárně - šifrování, passphrase (dokonce funguje i WPA2, což HP v návodu ani nezmiňuje)
- znovu zabezpečit WiFi na routeru

A vše šlape jak hodinky - ale stálo mě to 4 hodiny laborování :-)
Nadřazený - - Od jro Dne 2014-04-26 12:28
alternativa, ktera pro stejnou tiskarnu fungovala mi byla, ze jsem v Turrisovi nastavil stejne SSID i heslo jako na drivejsim routeru a tiskarna se bez problemu pripojila, takze jsem se dostal na jeji vestaveny web server a mohl nastavit co jsem chtel.
Nadřazený - Od karel.janek Dne 2014-04-26 13:39
Toto jsem na začátku udělal, ale nezafungovalo to. Tak jsem po laborování ze zoufalství všechno poslal do továrního nastavení, a potom už následovala anabáze s opakovaným nastavováním. Nakonec zafungoval až ten postup co jsem psal.
- - Od McHa Dne 2014-05-11 08:50
Také jsem včera prvně tiskl na wi-fi tiskárně - resp. chtěl tisknout :wink: a zjistil, že přechodem
na Turris je něco špatně.  Tiskárna HP LaserJet Professional M1217nfw MFP.

Po přečtení tohoto vlákna jsem udělal jediné na wifi přepl 811.2g+n na 811.2.g
a tiskárna se chytila okamžitě.

Nastavení wifi mám teď:
811.2g
WPA2 PSK (TKIP, CCMP)


tedy
hwmode '11g'
mode 'ap'
encryption 'psk2+tkip+ccmp'


Snad to pomůže v identifikaci problému, nerad bych zkončil bez 811.2n :neutral:
Nadřazený - - Od Lada Dne 2014-05-17 15:04
Uplne stejne, s 811.2g je tiskarna pripoji k zabezpecene wifi ale g+n proste nejede.
HP LaserJet Professional P 1102w tiskarna. g+n se nepripoji ani k nezabezcene.
Nadřazený - - Od Marek Dne 2014-05-18 21:58
Mám úplně stejný problém na jednom ze svých telefonů (Sony Xperia Active), s nastavením g+n na Turrisu se telefon připojí, ale nefunguje žádná další komunikace. Při přepnutí na g vše funguje výborně.
Přitom telefon bez problému podporuje g+n a s jiným routerem funguje. Turris potřebuji na g+n kvůli dalším zařízením, takže jsem to dočasně vyřešil tak, že jsem prostě zapojil za Turris další AP s g+n čistě pro tento mobil.
Nadřazený - Od Yarda_cz Dne 2014-05-18 22:58
Stejný problém se stejným mobilem. Chvilku jede, pomalu, pak se tváří, že je stále připojen, ale data nejdou.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Problémy s WiFi - nelze připojit tiskárnu přes WiFi

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill