Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Dotaz k novému příspěvku v dokumentaci - Boot po síti
- - Od NONES (>>>) Dne 2015-01-10 15:46
Dobrý den, měl bych dotaz k nově uveřejněnému návodu v dokumentaci projektu Turris, který se týká bootování po síti.
V sekci instalace_a_konfigurace_potřebných_nástrojů je uvedeno, že: "... budeme potřebovat NFS server. Nainstalujte ho prostřednictvím aktivace balíku NAS v rozhraní Foris. Alternativně z příkazového řádku (pozor, pak se nebude balík automaticky aktualizovat)".
Rád bych si NFS server nainstaloval tak, aby se mi tento balíček v budoucnu automaticky aktualizoval, leč nenašel jsem ve výše zmiňovaném rozhraní FORIS sekci, kde bych mohl aktivaci instalace balíku NAS provést. Můžete mi, prosím, poradit a navést mne, kde tuto volbu ve FORISu najdu?
Nadřazený - - Od Michal Dne 2015-01-10 16:09
Dobrý den, taky jsem to nenašel a hledal jsem dlouho.
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2015-01-10 20:36
Autor se asi malinko upsal, chtěl napsat LuCI a vy z toho hned naděláte...
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-01-10 20:51
Autor se neupsal, autor chtěl napsat Foris, měl na mysli ovšem Foris 2.0, který bohužel zatím není nainstalován u většiny uživatelů. V každém případě jde o editaci skupin balíčků pro nástroj updater, takže daný krok můžete realizovat i ručně připsáním položky nas do /etc/config/updater a spuštěním updater.sh -n. Případně pomocí UCI CLI:


# uci add_list updater.pkglists.lists=nas
# uci commit
# updater.sh -n
Nadřazený - Od commar (>>) Dne 2015-01-10 23:32
Aha, tak už to chàpu..,
Já jsem každopádně za boot po síti moc vděčný, zrovna minulý týden jsem tu měl pár vykopávek bez mechaniky DVD.
O startu z USB jsem si mohl nechat zdát. Nakonec jsem startoval z FDD...
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2015-01-13 19:26
Víte někdo, kdy se plánuje instalovat Foris 2.0 routery všech uživatelů?
Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2015-01-14 00:15
Předpokládám že je součástí Turris OS 2.0 a soudě dle toho jak se instaluje stále něco na router to nemůže trvat dlouho než dojde k nasazení. Hodila by se parafráze z Pelíšku dávam bolševikovi tejden maximálně dva :twisted:
Nadřazený - - Od Jan Čermák (>>) Dne 2015-01-14 10:44
Kolega digiman má pravdu, Foris 2.0 je součástí Turris OS 2.0. Ten týden je ale hodně optimistický, pokud se ale už neobjeví další problémy, během těch následujících dvou týdnů by se mohlo začít něco dít (posunutí na Release Candidate) a o chvíli později pak nasazení na routery uživatelů.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2015-01-14 11:33
Aha, rozumím. Děkuji za vysvětlení. Z tohoto pohledu se mi zdá vydání nového postupu v dokumentaci (tj. odkaz na něco, co bude fungovat až v buildu, který vyjde za 3 týdny) trochu předčasné. Ale už se nenechávám otrávit. Jak se zdá, komunikace mezi uživateli a vývojovým týmem (v otázce vývoje novinek) stále vázne a nic tomu nepomohl ani příslib pana Košaty (viz. zde), že se to zlepší.
Nadřazený - - Od Jan Čermák (>>) Dne 2015-01-15 13:12 Hlasů 1
Ono to není zase tak jednoduché. Původně jsme chtěli vydávat Turris OS 2.0 ještě v prosinci. Po nasazení na širší množství routerů jsme ale zjistili, že je dětských nemocí víc, než jsme předpokládali. A nemůžeme vyloučit, že ke stejné situaci nedojde, až nasadíme novou verzi do RC. Proto jsme nechtěli uvádět žádné termíny - a možná jsem to neměl dělat ani nyní.

To, že je v dokumentaci zašitá zmínka o aktivaci balíku NAS přes rozhraní Foris, je sice chyba, ale nevidím to jako kardinální problém. Robin Obůrka, který návod psal, si to zkrátka neuvědomil, stejně tak jsme si to neuvědomili my při kontrole článku. Není to nic, kvůli čemu by návod byl nepoužitelný - jak tu psal Ondra Caletka, balík NAS se dá nainstalovat jednoduše ruční úpravou seznamu balíků pro updater.
Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2015-01-16 10:18
Myslím že každému kdo se v branži pohybuje je jasné, že jsou často zveřejněné termíny cílem ovšem nezřídka se stane že se objeví nějaká chyba viz např. Unity a chybějící tváře.

Měl bych jeden dotaz: nebylo by možno OWFS zkompilovat včetně modulu OwPython případně OwPHP abych mohl vytvořit nějak elagantně Webové rozhraní (a nemusel kvůli tomu mít další krabičku vedle když by to Turris zvládal jinak bez problémů sám)
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Dotaz k novému příspěvku v dokumentaci - Boot po síti

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill