Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Zprovoznění IPv6
- - Od Lukáš Snášel Dne 2015-02-20 09:50
Dobrý den vážení přátelé,

     rád bych vás zkušenější poprosil o "malou" radu ohledně IPv6.
Rád bych docílil stavu, kdy bych na svém Turrisu měl přístup i na IPv6 weby.
Bohužel můj provider IPv6 nepodporuje a v nejbližší době ani nebude.
Představoval bych si, že běžný provoz by šel jako dosud přes IPv4 a pouze
vznikl by-li požadavek na IPv6 byl by tento poslán nějakým asi "tunelem"
na IPv6 poskytovatele a došlo by k jeho zobrazení.
Rád bych, aby toto IPv6 šlo automaticky přiřazovat všech PC v lokální síti.
Důležitá informace je že veřejnou IPv4 mám, ale pouze formou NATu 1:1.
Je tedy vůbec možné takovou záležitost nějak zrealizovat ?

Zdejší forum sem již pročetl, u Hurricane Electric mam zrizenu registraci, zkousel sem pouzit jejich automaticky
generované konfigurační příkazy, bohužel nefungovalo.

Byl by někdo schopen a ochoten mě poradit ?

Případně APEL na CZ.NIC, jestli by takovou službu nezvážili v rámci Turrisu nabízet a začlenit přímo podobně jako DNSSEC které využívám.
Nadřazený - Od palikv.mojeid.c (>) Dne 2015-02-20 11:34 Hlasů 1
Nejsem v tom nějak kovaný. Mám tunel u HE i SIXXS a funguje mi jen od SIXXS, protože mám taky veřejnou, nat 1:1. Takže používám aiccu s ayiya a funguje.
Zkus se podívat sem https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?tid=672
Pokud by NIC.CZ poskytovalo takovou službu, bylo by to bezva a připojuji se k prosbě.
Nadřazený - - Od d1n Dne 2015-02-20 11:48
6to4 by nestacilo?:)
Nadřazený - Od Lukáš Snášel Dne 2015-02-20 14:46
No možná stačilo, ale přiznám se že bych to potřeboval trochu vysvětlit, ten obrázek mě sám o sobě nic neřekne.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-02-22 09:35
Vyzkoušejte nový návod na nastavení IPv6 tunelu. Tunel typu AYIYA bude fungovat určitě, ten veřejnou adresu nepotřebuje. Pokud jste ale skutečně za plnohodnotným NATem 1:1, neměl by být problém ani s 6in4 tunelem, není to ale vyzkoušené.
Nadřazený - - Od palikv.mojeid.c (>) Dne 2015-02-22 10:40 Upraveno 2015-02-22 10:47
Od HE mám tunel taky, ale zřejmě HE neposkytuje tunel ayiya. 6in4 jsem zkoušel, ale nepovedlo se. Kolegovi asi nezbývá než to zkusit u SIXXS. Co kdyby CZ.NIC taky umožňovalo vytvoření ipv6 tunelu? Bylo by to príma :grin:

EDIT:
Se svým poskytovatelem internetu mám docela dobré vztahy, beru od něj net domů i do organizace. Ale už půl roku se z něj snažím dostat nějakou závaznou informaci ohledně nativního ipv6 připojení. Jenže oni pořád tvrdí, že výhledově, je to ve stádiu zkoumání, bude to stát moc peněz, až bude někdo první.... Zkrátka a dobře, moc se jim do toho nechce. Možná by mohlo sdružení CZ.NIC trošku přitlačit na pilu, tedy poskytovatele netu, aby byli aktivnější v zavádění ipv6 konektivity.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-02-22 18:12 Hlasů 1
V dnešní době je k dispozici nativní IPv6 konektivita u téměř všech xDSL přípojek (je jich kolem milionu). Argument „až bude někdo první,“ tedy už dávno neplatí. CZ.NIC podle mě dělá pro zavádění IPv6 maximum, je ale potřeba si uvědomit, že na běžné ISP nemá téměř žádné páky. Naopak si myslím, že zřizování dalších tunelovacích serverů může tempo zavádění IPv6 zbytečně zbrzdit.
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2015-02-22 21:16
Ondřeji, teď jste mne fakt pobavil. Říkat postupu zavádění IPv6 u nás "tempo" je opravdu odvážné. Pro mne je vždycky poučné poslechnout si panelovou diskuzi z konference IT12 a poté se podívat na reálný stav (třeba u Seznamu, UPC a jiných). Sranda
- - Od jro Dne 2015-02-24 16:21
s T2.0 jsem zase konecne zprovoznil ipv6 tunel (SixXS, AYIYA) - ale webu Turrisu mi ukazuje, ze moje ipv6 jsou 'nativni' ipv6 a ne tunel + jsem si skoro jisty, ze se mi data pocitaji 2x: jednou v ipv4 a jeste jednou jako ipv6. Dukaz nemam, ale nocni komunikace Turrise je zobrazena jako skoro stejne velky datovy tok v ip4 a ipv6 + totez v hodinach, kdy se nekdo intenzivne diva na youtube: ipv6 nikdy neprekroci ipv4, max se mu skoro vyrovna.
(ani jedno neni zavada, ktera by mi nejak zasadne vadila)
Nadřazený - Od Michal Vaner (>>) Dne 2015-02-25 10:31
Dobrý den

Tohle chování je sice nežádoucí, ale očekávané. U některých tunelů umí ucollect vidět „skrz“ tu obálku ‒ jako například u 6in4. U tohoto to, bohužel, nejde tak jednoduše, protože je k tomu třeba znát kontext spojení, který by byl potřeba předtím nějak odchytit v době dohadování. To se neděje.

Takže ucollect zkoumá jak pakety, co vylezou z toho tunelu (tedy už vybalené IPv6 pakety, ty jsou pro něj zajímavé), tak ty nosné, zabalené po IPv4 (protože je neumí rozumě rozlišit od těch zajímavých IPv4 paketů).

Tedy, oprava se, bohužel, zatím nechystá.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Zprovoznění IPv6

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill