Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / První experimenty
- - Od Radomír Polách Dne 2015-07-25 01:11 Upraveno 2015-07-26 01:02
Dojmy:

1. Relé cvakají, doporučuji nahradit nějakými SSR (Omron - http://eu.mouser.com/search/refine.aspx?Ntk=P_MarCom&Ntt=101519238).
2. Co se týče událostí, protokol je docela v pohodě, není problém ho zparsovat a reagovat na události, ale co se týče změny stavu, tak co to proboha tohle: TX ENROLL:E PGX:X PGY:Y ALARM:A BEEP:BBBB ? Proč se musí vždy nastavovat stav všech věcí, jsem omezen na dvě relé a nemohu vyčíst aktuální stav? To je tedy úžasný návrh, nebo něco míjím?
3. Ovladače mi přijdou pro ovládání gadgets docela k ničemu, se čtyřmi tlačítky se nedá nic moc navrhnout, pro začátek by to mohlo umět aspoň dlouhé/krátké stisky a zrušil bych ty obrázky. Do budoucna bych navrhoval něco takového: http://img.archiexpo.com/images_ae/photo-g/home-automation-system-remote-control-53868-2133185.jpg
4. Bylo by dobré mít modul ovladače jako malou komponentu připojitelnou přes GPIO například k Arduinu/Raspberry PI, aby lidé mohli konstruovat vlastní ovladače, dovedu si pak přestavit vzít nějaký off-the-shelf ovladač a ten modifikovat. Celkově by bylo asi dobré mít OASIS komponentu, dala by se pak integrovat do různých domácích řešení.
5. Chce to otevření firmware minimálně pro Turris Dongle.

Testování:
Napsal jsem si parser událostí a mohu teď reagovat na událost a stisky tlačítek na ovladačích, ovládat jimi relé, LIFX žárovku atd.

Dotazy:
1. Jak silný má zvuk ta siréna? Nechci to pustit, abych neohluchl.
2. Jak přinutit termostat, aby informoval o změně teploty?
3. Má jablotron nějaký bezdrátový zvonek (ne sirénu)?

Co jsem zatím využil:
2 x AC-88 na spínání lamp
2 x RC-86K na ovládání spínání lamp, LIFX žárovek
JA-83M na detekci otevření dveří
TP-82N

Co bych rád využil:
Rád bych využil AC-82 na ovládání světel, ale dokud dongle neumí ovládat více relé, tak je to k ničemu, ideálně bych potřeboval ovládat tak 8 relé aspoň.
Plánuji umístit JA-83P do místností pro detekci pohybu.

Jak to ovládám?
Na Turrisu mi běží ser2net, tím zprostředkovávám rozhraní Turris Dongle do sítě.
Na domácím serveru mám v NodeJS napsaný server, ktery se přes telnet připojuje k Turrisu, reaguje na eventy a umí odesílat stavový příkaz.
Nadřazený - Od rene.kliment (>) Dne 2015-07-25 08:01
k 2: Nad tím zůstává rozum stát asi nám všem, už se to řešilo v jiném vlákně.

k siréně: V dokumentaci píšou "zvuk sirény alarmu 95 dB / 1 m". Subjektivní pocit je, že bych fakt někoho chtěl vidět, kdo by to přeslechl, ať už je kdekoliv v bytě. Rozhodně bych to nepoužíval jako např. zvonek. :lol: Ale dá se to pustit na chvíli na testování, toho se nebojte :wink:
Nadřazený - - Od Milhauszn Dne 2015-07-25 13:53
ad dotaz 2:
v popisu dema je pro termostat napsano ze vysila kazdych 9 minut sam, ale po otoceni ovladace a stisknuti, vysle nove nastavenou teplotu a take aktualni merenou.
ad dotaz 1: doopravdy se to da vydrzet, prvni me zkouseni bylo se sirenou, u toho nemusim poslouchat relatka a nepreslechnes ji. Nicmene urcite to neni druh sireny, ktera by nutila nejakeho cloveka mistnost opustit.
Nadřazený - Od Radomír Polách Dne 2015-07-27 11:27
Díky za info, asi jsem nečetl ten manual důkladně.
Nadřazený - - Od jabi Dne 2015-07-25 14:17 Upraveno 2015-07-25 19:18
1. k bodu 1: Někdy to nevadí, někdy vadí. Určitě by bylo lepší, kdyby to nebylo hlučné.

2. k bodu 2: Ano, tohle je zvěrstvo. Vzhledem k tomu, že zásuvka je napájená ze sítě a je to přijímač a vysílač, tak nevidím k tomuto podivnému návrhu důvod. Pokud by to bylo možné změnit ve firmware, bylo by to velké plus. Se dvěma zásuvkami a dvěma relátky ovládanými kontakty AC-82 se toho moc udělat nedá. Dokud bude tohle omezení, tak to bude víceméně jen hračka.

3. Z mého pohledu bych volil jiný koncept fungování těch zařízení (univerzální, programovatelné). A také bych využil spíše jiné typy "krabiček". Např. pro řízení vytápění bych potřeboval mnoho jednoduchých dálkových teploměrů (do každé místnosti, ven), dálkově ovládané uzávěry na radiátory. Pro inteligentní osvětlení bych potřeboval nástěnná tlačítka, vypínače (relátka) pro montáž do krabic do zdi, vypínače (relátka) pro montáž mezi objímku žárovky a žárovku, detektor intenzity osvětlení apod. Hodil by se detektor intenzity zvuku, vody (vytopení). Pěkný by byl třeba dálkově ovládaný zámek, čtečka NFC karet/přívěšků apod.

4. Z hlediska zabezpečení mi nepřijde ideální, abych musel zálohovat Turris, sirénu klasickou 230 V UPS. Turris je pěkný zřout a základní zabezpečovací logika by měla fungovat i bez něj. Sirénu je zase lepší napájet přímo z akumulátoru 12 V nebo tak něčím.
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-07-25 19:16
Já to osobně beru jako hračku či nástroj pro lenocha do obýváků. Automatizovat tím celý byt nebo nedej bože dům fakt nelze.

Zásuvky jsou jakš takž použitelné, neboť pouze před zařízení přidávají předřazený spínač. Takže dálkově ovládaná stojací lampa, proč ne.
Na ovládání světel, které mají svůj rozvod se spínačem v krabičce to není použitelné. Spínač by musel být furt zapnutý a pak by se dal před světlo zapojit modul s relé. To ale vyřazuje funkci manuální přepnutí zabudovaným spínačem a nebo naopak spínač vyřadí relé.
- ideální by bylo mít spínač zabudovatelný do zdi, který půjde ovládat lokálně ručně i bezdrátově. Jako aktuální modul zásuvky.
Jako teploměr by asi většině stačila obyčejná krabička bez displaye a tlačítek s možností venkovní montáže.

Zase je třeba si ale uvědomit, že Jablotron ve svém obchodě nabízí celou řadu dalších modulů. Zatím jsem ale nezkoumal, kolik z nich je kompatibilních s aktuálním systémem.
Nadřazený - - Od Radomír Polách Dne 2015-07-25 20:02
Ve skutečnosti by to bylo docela triviální.
Původní spínač by se odebral, dráty by se spojily a na jeho místo by přišlo něco takového: http://www.jabloshop.cz/rc-88-bezdratove-nastenne-tlacitko
A do světla by se dalo tohle: http://www.jabloshop.cz/ac-83-jablotron-bezdratovy-modul-silovych-rele
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-07-25 20:11
Ano, určitě to takto lze, ale myslím, že lepší je mít jeden modul než dva, ne? Domnívám se, že zde se nejedná o nějaké exotické použití ale o situaci, která se bude řešit v každé místnosti hned několikrát.

Požadavky aktuálně nejlépe splnuje modul bezdrátové zásuvky s tím, že místo zástrčky a zásuvky by dostal svorky a vypínač by byl velikosti běžného zazděného vypínače. Navíc je takový modul napájen ze sítě a nemusím mít doma 20 bezdrátových spínačů.

Samosebou, pokud bych dělal v baráku novou elektroinstalaci, mohu všechna světla napojit na pevno bez normálních spínačů a osadit relé až před samostatná světla nebo někam do krabičky ve zdi. Bezdrátové spínače si pak mohu dát kam chci bez omezení drátovou isntalací a nebo je musím osazovat vůbec, však mám dálkové a pohybové ovládání. :-)
Nadřazený - - Od Radomír Polách Dne 2015-07-25 21:32
Ideální by byl přepínač, který v sobě to relé obsahuje a namontuje se místo klasického přepínače.
Nadřazený - Od Eskymák (>) Dne 2015-07-25 21:48
Ano, přesně to mám na mysli. Však přesně tak funguje ta zásuvka(jen se "nedá" zazdít). :-)
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-07-27 12:49
Podporu RC-88 v příštím Firmware Turris Dongle uvažujeme.
Nadřazený - - Od Radomír Polách Dne 2015-07-27 13:00
To by bylo učitě dobré. Dala by se udělat rovnou i podpora pro RC-89? Viz: http://www.jabloshop.cz/rc-89-bezdratove-tlacitko
Nadřazený - - Od jabi Dne 2015-07-27 14:54
Možná hloupý dotaz, ale proč musí být pro to nějaká speciální podpora? Pokud všechna kompatibilní zařízení využívají nějaký jednotný komunikační protokol OASiS a Dongle je pouze jakási brána, která příkazy zaslané bezdrátově pošle přes USB a opačně, tak by mu mělo být celkem jedno, s jakým zařízením komunikuje, nebo ne?
Nadřazený - Od Radomír Polách Dne 2015-07-27 18:54
Pravděpodobně to není zatím dosti flexibilně implementováno.
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-07-28 07:19
Vzhledem k tomu, že Turris Dongle funguje jako překladač protokolu OASiS na ASCII, je každé zařízení implementováno selektivně (často jako subset funkcí které nabízí). Byl to záměr pro jednoduchý start, aneb dejme lidem do ruky něco, co rychle uchopí v minimalistické formě a budou rozvíjet právě těmito podněty.
Nadřazený - Od Radomír Polách Dne 2015-07-29 12:07 Hlasů 2
A kdy se tak vidí vydání nového firmware? Já bych si k tomu rád začal i kupovat nějaké další věci od Jablotronu, ale potřebuju mít nějakou jistotu, že se to bude posouvat, případně, že se otevře firmware Donglu a budu si ho moci rozšířit sám. Rozhodně chci další relé na spínání světel a zásuvek, zvonek atd. V podstatě se dá řící, že je třeba:

1) Umět podporovat libovolný počet relé (ne jen dvě).
2) Umět podporovat ideálně všechny moduly z JA-80 a JA-100.
3) Integrovatelný OASIS modul se kterým budu moci komunikovat z Arduina/Raspberry Pi a budu si moci dělat vlastní čidla a ovladače.
3) Více informací o bezpečnosti. Zatím mě to zas tak neuklidnilo.
Nadřazený - Od redl Dne 2015-08-03 14:40 Hlasů 1
ad 3. Ovladač se čtyřmi tlačítky mi vyhovuje, vzhledem k tomu, že ho budu nosit všude s sebou abych ho mohl použít např. pro dálkové otevírání vrat.  Pro ovládání více věcí jsem chtěl využít sekvencí zmáčknutí tlačítek, mělo by to i tu výhodu, že pokud by si někdo "vypůjčil" moji klíčenku aniž bych o tom věděl, namísto vypnutí alarmu by naopak vyvolal poplach, protože by neznal tu správnou sekvenci. Bohužel při rychlém zmáčknutí tlačítek za sebou se o některých z nich nedozvím. Takže mačkám rychlostí 1 stisk za sekundu, což je na moje pokusy OK, ale pro běžný provoz se to bohužel moc nehodí.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / První experimenty

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill