Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Termostatická hlavice
- - Od stibi Dne 2015-07-25 09:47
Dobrý den,
chci nějak využít termostat, brzy budu v místnosti měnit radiátor, tak jsem si říkal, že by se tam hodila termostatická hlavice.
Jablotron takovou věc nabízí: http://www.jablotron.com/cz/katalog-produktu/regulace-1/regulace-topeni-zonova/termohlavice/th-81.aspx#
Předpokládám, že podpora přímo v turris donglu nebude, hlavice potřebuje AC-116 řídící jednotku, což by nakonec nebyl až takový problém - jen mě zajímá, jestli existuje aktuálně nebo výhledově nějaký plán, ať už přidání podpory do dongle, nebo integrace turrisu a originálního Jablotron řešení.
Vím, že je příliš brzy, celý projekt teprve začal, ale za každé info díky.
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-07-27 11:55
Dobrý den,

termohlavice není koncipována jako součást EZS (ani u JA100, ani JA80). Přesně ale chápu, jak by se tato zcela logicky hodila do konceptu chytré domácnosti. V manuálu je sice popsáno, že je hlavice navržena pro použití s řídící jednotkou AC116, to ale ničemu nebrání. Ovládání hlavice je provedeno pomocí přiložení napětí 24 V na svorky hlavice. Dovedu si proto představit hlavici, ovládanou zásuvkou či AC-82, do které je zapojen adaptér AC/DC 24V. Napadlo nás i, že by nebyl problém, aby si uživatel náš HW upravil podle sebe. Z tohohle pohledu je to tedy pouze na Vaší představivosti.
Nadřazený - - Od ZdK Dne 2015-10-05 20:53
Zdravím,
dnes jsem se zamýšlel nad dalším použití Gadgets a musím souhlasit se stibi, že ovládání topení přes termohlavici je logické použití Gadgets. Navržený postup s AC-82 nebo podobně, je dost krkolomný a pro běžné použití např. v domácnosti nebo v bytě, dost nepraktický. Nešlo by propojit Gadgets např s bezdrátovou termohlavicí Honeywell nebo podobnou? Není potřeba nikam "tahat" dráty a napájení přes 2 AA baterie taky chvilku vydrží :-) Když už budu kupovat nové baterie do čidel Gadgets, tak asi není problém koupit pár kousků i do termohlavice :-) Přimlouval bych se za zprovoznění ...
Nadřazený - - Od Emil Dne 2015-10-06 08:09
Ahoj,
termostatická hlavice by musela být se servem, které po přenastavení neodebírá proud. (Nějaké jsem viděl na conrad.cz, ale ty jsou včetně nějaké logiky)

Zde uváděná termoelektrická hlavice odebírá proud, protože stále nahřívá ventil, který se tím pak zavře. Spotřeba je určitě nad 1W, čímž se vylučují z napájení tužkové baterie.
Dokonce jsem někde viděl domácí úpravu běžné termohlavice, kdy se do hlavice doplnili SMD odpory jako topné tělísko.
Nadřazený - - Od ZdK Dne 2015-10-06 12:48
Díky za vysvětlení. Přiznám se, že se v tom moc nevyznám, je to jenom nápad ...
Když jsem se díval např. na https://www.mall.cz/termostaticke-hlavice/conrad-eq-3-termostaticka-hlavice-99017?v=530940, tak hlavice komunikuje na frekvenci 868MHz a napájí ji 2 AA baterie, ale problém bude pravděpodobně např. se šifrováním přenosu a komunikací s donglem ... Ale třeba by se to dalo nějak vyřešit ...
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-10-07 07:57
Dobrý den,
jedná se sice o 868 MHz, ale přesný kmitočet/kanál může být odlišný od Dongle. Navíc protokol komunikace. Další věcí je to, že si Dongle neaktualizujete doma, takže i kdyby termohlavice šly implementovat, musely by se Dongly poslat zpět do Jablotronu.
Nadřazený - - Od Gorole Dne 2015-10-08 18:02
:grin:
A plánujete nějakou aktualizaci donglu?
Náměty na úpravy zde už byly.
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-10-09 08:48
Dobrý den,

momentálně běží do konce měsíce dotazníky. Až budeme mít informace od všech uživatelů + plno nápadů a námětů, pak se začne jednat o tom, co se sadou dál. Zatím jsou ale výsledky vesměs příznivé :wink:
Nadřazený - - Od Radomír Polách Dne 2015-10-11 03:07
Nedal by se tomu vytvořit update přes sériové rozhraní, aby se to v budoucnu dalo aktualizovat na straně zákazníka?
Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2015-10-11 18:45 Hlasů 1
Dal ale nikdo neudělá jelikož se jedná o uzavřený protokol a při vypuštění by hrozilo, že by bylo možno jej napadnout a tudíž díky bezpečnosti se obávám, že ikdyž je technicky snadné tak k tomu nikdy nedojde.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Termostatická hlavice

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill