Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / První dojmy ze sady Turris gadgets
- - Od saky (>) Dne 2015-08-18 14:16 Hlasů 1
Zdravím, jsem tu nový, tak mne prosím nekamenujte, pokud se tu již něco z toho vysvětlilo, letmo jsem ale fórum prošel celé.

Jsem hrdým "majitelem" skvělého routeru Turris a sady Turris gadgets teprve pár dní, přesto si dovolím již nyní napsat první zkušenosti s touto sadou a za sebe říci, proč je to v této verzi na nějakou větší domácí automatizaci (zatím) nepoužitelné. Toto téma se týká gadgets, budu se tedy věnovat pouze této sadě.

Zprovoznění všech zařízení gadgets je otázkou pár minut, vše fungovalo na první dobrou (dokumentaci jsem si pročetl již při netrpělivém očekávání doručení). Díky ukázkovým Python scriptům je namapování zásuvek na ovladače, nebo jednoduché webové klikátko také hračkou, toto je zvládnuto myslím perfektně. Všechna zařízení jsou jistě skvělá a i při automatizovaných, poměrně rychlých sekvencích příkazů na sepnutí/vypnutí, skončilo vše v požadovaném stavu a i odpovědi zařízení jasně seděli, tedy nezaznamenal jsem, že by některé ze zařízení nezareagovalo na jeden z povelů (odesláno vždy 2x s prodlevou cca 300ms). Přesto si myslím, že v současném stavu je sada pro nějakou větší domácí automatizaci prozatím nepoužitelná.

Samozřejmě chápu, že jde o zařízení určené primárně do zabezpečovacího systému z čehož vychází způsob komunikace s ústřednou Oasis, který je však v domácí automatizaci nepraktický. Nicméně pokud je smyslem tohoto testu zjistit, zda to má cenu dále rozvíjet a jakým směrem se vydat, pokusím se sepsat své poznatky z jednoho večera a spíše kriticky sepsat, co mi u nich k nasazení v inteligentní domácnosti chybí a kde s vylepšováním třeba začít.

Předně je škoda, že lze přes dongle ovládat pouze 2 periferie, to samozřejmě jakoukoliv hlubší automatizaci vylučuje.
Jako fatální pak považuji nemožnost adresování instrukcí konkrétnímu zařízení. Pokud by se totiž vyřešil předchozí bod, nedokáži si představit posílat sekvenci povelů pro desítky zařízení v 1 requestu.
Smutné také je, že i v roce 2001 jsou příkazy a a odpovědi periferií odesílány stavovou větou a ne v nějakém datovém formátu (JSON). Počkat, on vlastně není ani rok 2001, že? Parsování odpovědi regulárem mi přijde dost hardcore.
Asi poslední závažnou překážkou bude uzavřený komunikační protokol. Je mi jasné, že je to dáno použitím periferií zabezpečovacího systému, ale opět si myslím, že v domácí automatizaci je to spíše na škodu. Vždyť přeci IoT je i o komunikaci "chytrých" zařízení mezi sebou, ne jen centralizované řešení, kdy se o veškerou logiku stará jedno zařízení.

V mé představě chytré domácnosti mi periferie "A" (teplotní čidlo, dveřní senzor,...) zaregistruje event a dle vnitřního nastavení odešle událost na daném kanálu (topic), případně i na více. Na tento topic mám nabindováno n zařízení, kdy si každé opět po svém reaguje. Sepnul mi PIR snímač? Na topic mám navěšeno osvětlení, které sepne automaticky a ústřednu EZS, kde se spustí odpočet poplachu. Toto řešení centralizaci nevylučuje, stále může poslouchat pouze ústředna, ovšem někdy může být žádoucí, mít tuto událost ihned i v jiném zařízení... Vyhnu se tak nesmyslné bráně, která event pouze "přepošle", obdobně jako musím pro realtime zobrazení na webu použít bránu MQTT broker <-> WebSocket.

I v případě centralizace sbíhání zpráv bych to však ale pojal asi jinak. Současný usb dongle je fajn na rychlé vyzkoušení, ale jako ideální mi to nepřijde. To, že se čidla EZS, EPS nepřipojují usbéčkem do nejbližšího PC má svůj důvod. Funkčnost je pak závislá na chodu nějakého operačního systému, což není vždy ideální, navíc USB můžete z konektoru omylem vytáhnout. Už při rozšíření platformy Arduina, nebo ESP-8266 se ukázalo, že řešení pomocí programovatelného firmware je ve většině případů spolehlivější, než totéž postavené třeba na RaspberryPi, které občas "vytuhne". Jak bych si to představoval?

Za ideální stav bych považoval, kdyby byla každá periferie programovatelná (C++, NodeJS, Lua) a komunikovala by prostřednictvím MQTT, zařízení by totiž bez větších zásahů zvládlo spolupracovat s většinou dalších komerčních zařízení, stejně tak jako těmi doma zbastlenými z komponent čínského aliexpressu. O zabezpečení této komunikace bylo již napsáno mnoho, v automatizaci je kombinace statického sériového čísla a výměna tokenu v servisním módu dostatečným zabezpečením pro odfiltrování nežádoucích povelů cizích zařízení. Mám však pocit, že toto by šlo trošku mimo současný směr Jablotronu a znamenalo by to vývoj zcela nových periferií, což by bylo velmi nákladné, navíc by pak nešlo kombinovat produkty home automation a EZS.

Jako schůdné řešení bych pak viděl nahrazení současného donglu programovatelnou "bránou/ústřednou", která by na jedné straně komunikovala s jejich stávajícími periferiemi, data by se unifikovala a dále předávala pomocí MQTT, WebSocket, případně byla dostupná přes API na vyhrazeném portu. Samozřejmě by tato brána musela být opět programovatelná, tedy aby při aktivaci PIR byla schopna autonomně sepnout světlo, resp další z periferií, předávaná data by pak byla spíše rozšířením pro logování eventů, statistik průchodů, atd. Připojení Turríska by pak bylo stejně snadné, jako připojené dalších libovolných zařízení. Dokáži si představit, že toto celé by mohlo zajistit již výše zmíněné ESP-8266 které za cenu cca 100,- kč již obsahuje i WiFi a lze programovat v jazyce LUA.

Ještě si dovolím krátce k jednotlivým periferiím.

RC-86K - Dosah je dostatečný, hodnotu stavu ARM nevyužívám, cyklicky si měním vnitřní stav zapnuto/vypnuto pro každé tlačítko, mohu tak obsluhovat až 4 eventy opakovaným stiskem jednotlivých tlačítek (resp 5 při použití PANIC)

JA-81M - Z důvodu omezení ovládání pouze 2 periferií nezkoušeno

JA-83M - Funguje spolehlivě dle očekávání

JA-83P - Bez problému, v nabídce jsem ale nenašel stropní 360° PIR, který by se na osvětlení hodil více a stál by za dokoupení

JA-85ST - Založit požár jsem neriskl, testovací sprej nemám, ale asi bez problémů :-)

JA-82SH - OK

JA-80L - Chybí mi již ve fóru zmíněné BEEP:ONCE a možnost regulace hlasitosti

TP-82N - Škoda, že nelze dálkově konfigurovat například na základě toho, zda je někdo doma, či ne. V tomto případě, i když odešlu povel termohlavicím, bude stále zobrazovat teplotu nastavenou ručně, nikoliv tu skutečně nastavenou.

AC-88 - Příjemně překvapilo, že spolehlivě reportuje i změnu stavu tlačítkem

Jak mi z toho celého vyplývá, trpí momentálně sada, potažmo koncepce využití stávajících periferií EZS několika nedostatky, díky kterým mám obavu, že v současné podobě nějaké masové rozšíření asi nenastane a bude to chtít uchopit ze správného konce a nemoci vyléčit.

Přesto všechno si myslím, že je to krok správným směrem, zařízení Jablotronu jsou spolehlivá a chválím i zpracování. Řada dalších výrobců těchto zařízení má svůj uzavřený systém o kterém se domnívá že je přesně to, co zákazníci potřebují a nestojí o zpětnou vazbu a proto Jablotronu palec nahoru za tento projekt, díky němuž bude mít možná za rok, dva většina z nás fandů HA před domácími spotřebiči periferii s logem Jablotronu :twisted:

Zítra se snad pustím do stavby systému a otestuji, jak se bude sada chovat, jakmile ji napojím ke stávajícím zařízením postavených na ESPéčeku a pokud bude zájem, podělím se o nové poznatky a své webové rozhraní.
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-08-18 16:37 Hlasů 1
Dobrý den, vaší úvodní recenze si vážíme, ačkoliv je vůči nám dost kritická. Málokterá realizace nápadu je již na počátku dokonalá a nám šlo v první řadě o to, nabídnout geekům a bastlířům možnost rozšířit si Turris o možnost domácí automatizace. Požadavky z naší strany byly především, aby bylo vše jednoduché, spolehlivé a byl na tom minimální vývoj a i tak není investice do projektu zanedbatelná. Věříme ale, že i tak se nám vyplatí a třeba, pokud se naše sada ujme a vznikne nějaký geniální nápad na její využití či bude populární a my nasbíráme dostatek kritiky, může dojít i na vývoj zcela nových komponent, určených právě pro domácí automatizaci a IoT.
Nadřazený - Od digiman (>) Dne 2015-08-18 16:55
Tak většinu věcí který by se hodili pro domácí automatizaci již máte vyvinutou. Vývoj čistě nového HW by byl max u "výkonnější" ústředny která by se hodila na to řízení. Osobně jsem našel v nabídce snad vše co by se na to hodilo ve sběrnicové verzi JA-100. Tedy po doplnění pár externími čidly (např. detektor deště).
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2015-08-18 17:08
Dobrý den, předně se omlouvám, jestli to vyznělo příliš kriticky, to cílem recenze nebylo. Jsem si samozřejmě vědom, že jde o prvotní fázi realizace velmi zajímavého nápadu, to samozřejmě nezpochybňuji a i já si velmi vážím, že jsem se mohl zapojit. Zařízení fungují perfektně, dají se snadno zprovoznit, tedy myslím, že Váš současný cíl to splnilo. Z popisu projektu jsem však pochopil, že cílem je jednak ukázat co zařízení umí, jak může spolupráce těchto zařízení s Turrisem fungovat, ale také nasbírat podněty k případnému dalšímu vylepšování, dle ohlasů.

Spíše mi tedy přišlo líto, že jsem tady na fóru až na pár výjimek nezaznamenal nějaké větší reakce a to ať již pochvalné, nebo kritické a o to podle mě šlo. Já v žádném případě nechci a ani nemůžu kritizovat samotná zařízení, spíše jsem chtěl za sebe napsat, co mi chybí a co si myslím, že by mi v domácí automatizaci pomohlo. Z mého pohledu tedy předně nemožnost začlenit periferie do stávajících systémů a to prosím tedy berte jen jako podnět jednoho z účastníků projektu, nikoliv jako kritiku současného stavu, nebo dokonce celého projektu. Proto tedy zmiňuji, že bych uvítal místo USB dongle HW bránu těchto zařízení, komunikující s dalšími prvky IoT.

Na české poměry je to celkem nevídané a pevně věřím, že i když se jistě sejde ještě spousta nápadů a připomínek, to vše poslouží k dalším případným zlepšením.

Máte možná pravdu, že kritiky zaznělo více než pochvaly, ale jsem si jist, že tato zařízení moc chválit nepotřebují, to, co mají dělat dělají bezchybně, což léty prověřil trh s EZS, tak jsem se zaměřil spíše na to, co bych osobně uvítal a myslím, že o to šlo. Věřte, že i já jako vývojář jsem zcela odkázan na zpětnou vazbu a připomínka, co by se dalo vyepšit je pro mne daleko cenější, než pochvala, nebo zpětnou vazbu nedostat. Proto možná z mé profesionální deformace spíše kritický tón.

Takže pro případné další čtenáře, Vaše zařízení jsou výborná a spolehlivá, za svojí praxi jsem se setkal s desítkami výrobků Jablotronu a prakticky nikdy jsem problém neřešil.

Pokud to tedy vyznělo jinak, omlouvám se.
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-08-18 17:25
Dobrý den, asi jsem to přehnal s tím slovem "dost" kritická:grin:. Vašeho názoru si vážime a o takový typ feedbacku, který jste napsal, nám přesně jde. Ještě jendou děkuji za Vaši reakci :smile:
Nadřazený - - Od ifcosk Dne 2015-08-18 19:39
Tak asi budem prvy, kto prida pochvalu. System sice ma obmedzenia spomenute vyssie, ale v spojeni s Domoticz (nacasovanie uvedenia Turris OS 2.5 bolo idealne, den pred tym som studoval ako na Turris nahodit Domoticz :lol:) sa moznosti vyrazne rozsirili a zjednodusili (kopec veci jednoducho nebolo nutne programovat). Len pre ukazku, na Domoticz som napojil IFTTT a Pushover a iOS aplikaciu Pilot. Tymto som vyriesil notifikacie, komfortne ovladanie z mobilu, reagovanie AC88 na moju pritomnost v urcitej oblasti (Pilot na iOS) a cez IFTTT ovladanie dalsich dvoch zasuviek Belkin Wemo, ktore som uz pred tym vlastnil.
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2015-08-19 18:43
Diskuze se nám tu pěkně rozproudila, souhlasím s většinou argumentů sakyho. Předpokládám, že bude třeba jednou možné udělat update FW v klíčence a budeme moci čidla adresovat. Můžete poodhalit, proč se s touto možností nepočítalo od začátku? Jinak bych znovu chtěl vyseknout poklonu společnosti Jablotron, že se do tohoto projektu pustila. Každá snahu je po zásluze potrestána :twisted:. Jen málokdo je ochoten jít takto s kůží na trh. Open source řešení se od této společnosti ani očekávat nemůže, přece jenom se jedná o zabezpečovací techniku a to by jejich zařízení potom mohl kopírovat úplně každý. Také souhlasím s myšlenkou, že vše nemůže být centralizováno, do ústředny nebo turríska. Ale síla je hlavně v propojení chytrých zařízení. Jak jsem již uváděl, k jednomu routeru mám připojenu jednu sadu teploměrů připojených různě po domě, od boileru až po akvárium. Tato data každou minutu dodává do Turríska, který je prostřednictvím Apache prezentuje ale dále je ještě předává do mráčku do DB pro dlouhodobé ukládání. K tomuto jsem nově ještě doplnil několik senzorů od Jablotronu. Další malé WRTéčko odečítá elektroměr a data opět předává dále.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / První dojmy ze sady Turris gadgets

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill