Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / (help request) Spínání ATX zdroje s disky při výpadku proudu
- - Od rene.kliment (>) Dne 2015-08-25 13:23
Zdravím. Chtěl bych Vás požádat o radu k mým následujícím dvěma problémům.

Mám k Turrisu připojeny do SATA řadiče 2 disky, které jsou napájeny ATX zdrojem. Zároveň je to celé zálohováno UPSkou, která je připojená prakticky sériovkou k Turrisu s nakonfigurovaným NUTem.

1) když bude UPSka na nízké úrovni, chci vypnout disky aby nedošlo ke ztrátě dat / poškození
sekvence následující:
1. zastavení služeb pro NAS a podobné
2. umount oddílů
3. zastavení RAID pole
4. sync
a zde nevím jestli má cenu zastavit disk například pomocí "hdparm -Y /dev/hdX" (zda by to bylo šetrnější), nebo je bezpečné jen odpojit napájení?
finálně vypnutí ATX zdroje relátkem

2) jak vlastně spínat ten ATX zdroj? Mám obyčejnou desku s relátky z číny pro 5V (koncipované pro Arduino)
Napadají mě následující způsoby z nichž mi žádný nepřipadá úplně ideální:

1. Zapojit ovládání destičky s relé na GPIO pin Turrisu a napájení pro relé vytáhnout z USB. Můžu pak poměrně brzo v boot procesu nahodit napájení pro disky a dát tento script ještě před nahození RAIDu a služeb. Jestli by 3.3V logika Turrisu zde fungovala by bylo ještě třeba experimentálně vyzkoušet.

2. Spínat relé pomocí Arduina, které je už zapojené do stávající MQTT infrastruktury. Pak ale musím počkat poměrně dlouho po startu než se nahodí příslušný python script, který Arduino po MQTT zpřístupní, pak vyšlu zprávu, která sepne relé a tento script zároveň pak musí nahodit RAID a služby pro NAS, nebo by musel být tento script blokující a další init scripty by následovaly po něm.

3. Zapojit relé jako Normally Closed, čímž bych řešil relátkem jen vypínání. Má to výhodu, že disky se po nahození proudu ihned zapnou, takže se nemusí čekat, ale je to zase takové pofiderní a ne úplně vždy to budu chtít.

Jako nejlepší řešení by mi připadalo č. 1. Máte někdo zkušenost se zapojením těchto 5V relé desek přímo na GPIO Turrisu? Máte nějaké jiné nápady jak to řešit?
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-08-25 13:40
Nevám přesně, co všechno je na destičce relé, ale rozhodně samotnou cívku relé bych ke GPIO Turrisu nikdy nepřipojoval, to by nemuselo dopadnout dobře. Na spínání ATX zdroje taky relé není potřeba měl by stačit obyčejný NPN tranzistor a nějaký rezistor (řekněme 470 ohm).


                              PS-ON ATX
                           ------------
                          |
GPIO Turris    _____   B /C
--------------|_____|---|
                1K       \E
                          |
GND Turris                |  GND ATX
--------------------------+---------
Nadřazený - - Od rene.kliment (>) Dne 2015-08-25 13:51 Upraveno 2015-08-25 13:57
Děkuji za odpověď. Mám například tuhle destičku. Připadá mi sympatické, že (pokud se nemýlím) se tam spíná tranzistor, který až spíná relé. Můžete nějaký tranzistor doporučit? (ideálně z GESu) Přiznám se, že v těhle low-level věcech se tolik nevyznám a proto většinou raději volím nějaké složitější / overkill řešení.

UPDATE: Jak tak koukám třeba zde, tak potom NPN 2N3904? Je to takhle v pořádku a bezpečné?
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-08-25 14:06
Například 2N2222A by mohl vyhovovat.
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-08-26 23:39
Řekl bych, že nemá cenu zapínat disky dřív, než naběhnou služby, protože je stejně nebude mít co obsluhovat. Taky nezapomeň na to, že když spadne jistič, má to nějakej důvod a po nahození může vypadnou znovu a znovu, než najdeš důvod. Zbytečně tak budeš několikrát roztáčet disky.

A určitě bych zapnul disky až když všechno běží a po kontrole stavu UPS - nezapínat pokud je vybitá po výpadku.

Relé bych z toho vynechal a jak již zaznělo níže, použil jen ten tranzistor. Odpadne ti celá "destička" i napájení pro ni.

btw, měřil si spotřebu toho ATX zdroje? Bál bych se, že bude docela žrát, i když jede skoro na prázdno. Na dva disky je to docela overkill.
Nadřazený - - Od rene.kliment (>) Dne 2015-08-27 09:05
Díky za odpověď. Zase na druhou stranu se může na nějaké služby přistupovat hned po jejich startu a pokud nebudou zaplé disky, tak ty požadavky půjdou do černé díry.

To jsou dobré poznámky s tím roztáčením disků po výpadku, to je nějak zapracuji.

Jo jo, už jsem si koupil ten tranzistor jak radil Ondřej. Je hezké, že to jde takhle jednoduše.

Měřil. Není to žádná sláva, co si budeme povídat. Zkoušel jsem předtím napíchnout oba disky na takovéhle adaptéry v rámci úspory Wattů, což nebyl moc dobrý nápad (i když ten disk to nemusel rozdýchat jen proto, že to byl Seagate) a mít pro každý disk zvlášť takovéhle napájení do zásuvky se mi nechce. ATX zdroj strčím do zásuvky jen jednou, můžu ho spínat, bez problému zvládá jakékoliv peaky, které si periferie vymyslí a ještě do něj zapojím další věci, které při výpadku proudu nemusí běžet (mám v plánu tam dát sondu RIPE Atlas), nebo obecně z toho chci udělat napájení pro věci, které USB používají jen jako interface pro nabíjení. Jen si musím zbastlit USB-molex redukci až se k tomu dostanu.

Ještě jednou díky za poznámky :)
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-08-27 09:31
Osobně bych pro napájení nečeho podobného asi použil PicoPSU - napájíš to adaptérem jako má Turris, akorát 12V, ale nahradí to celý ATX zdroj. Maličké, efektivní, bez větráku. Cenově to vyjde podobně jako ATX zdroj, ale mělo by to být mnohem efektivnější(i z pohledu té UPS), zvlášt když tím budeš napájet jen pár disků a nějaké doplňky. :-)
http://www.mini-box.com/picoPSU-80

Respektive, já bych se vyhnul 3,5" diskům, aby mi stačilo 5V z libovolného adaptéru. Pochopitelně, pokud už HW máš nebo potřebuješ opravdu disky s kapacitou několik TB, těžko s tím něco uděláš. :-)

Opravdu bych vedle Turrisu, modemu, UPS a gadgetů nechtěl 24/7 živit ještě ATX zdroj. I když je fakt, že ho můžeš Turrisem taky zapínat jen v případě potřeby. :-)
Nadřazený - Od rene.kliment (>) Dne 2015-08-27 09:57
Ano, na to jsem koukal, ale furt to stojí tak 1.2kKč (vs. ATX zdroj zadarmo ze starého PC). Za pár let (cca 3 roky?) by se to asi vrátilo, ale teď chci raději zainvestovat do WD Red 3TB :)

Jo, pro mé potřeby NASu bohužel 2.5'' disky nestačí.
Nadřazený - Od rene.kliment (>) Dne 2015-09-12 09:59
Ještě jeden krátký update:
Po přeházení věcí jsem měřil spotřebu jednotlivých částí a ten ATX zdroj který používám žere puštěný na prázdno 5W a ve standby nejsem schopen úplně změřit (měřák píše 2W, ale sám je s přesností na 2W, takže tak :lol:). On je kromě toho že je úsporný i docela malý. Chtělo by to podobných zdrojů sehnat více na low-power projekty.

Ještě jsem zkoušel obyč ATX zdroj který se mi tu válel a ve standby bere 4W a na prázdno zaplý 15W ... no když jsem to viděl, tak mi málem upadla pusa (ten můj zdroj (5) + 2 disky (5 + 7) odebírá dohromady 17W). Věřím že při napájení PC takový rozdíl nebude, ale pro mé využití to je markantní.

Jinak jsem nastavil aby se zdroj vypínal přes noc (od půlnoci do sedmi do rána) - v tu dobu se nikdy ani jednou stejně nepoužil (případně jde ručně zapnout) a alespoň nedělá hluk. Teď ještě sehnat novou UPSku, když mi po 11 měsících od koupě klekla :lol:

Děkuji za všechny podněty - mám to doma ještě o kousek lepší :smile:
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / (help request) Spínání ATX zdroje s disky při výpadku proudu

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill