Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Směrová / sektorová anténa k Turrisu
- - Od stemar Dne 2015-08-28 20:09
Rád bych použil Wifi z Turrisu jako uplink k místnímu WiFi providerovi (5GHz). Jenže stávající antény na to nestačí, chtělo by to asi něco směrovějšího a venku na zdi. Asi bych i uměl něco vybrat ale nějak nenacházím externí směrovou anténu, která by byla "3 v jednom" (3x MIMO). Nemáte někdo nějaký tip? Nebo mám koupit 3 jednoduché antény a dát je na stožár pod sebe? Nebo jsem úplně mimo?

Děkuji
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-08-28 23:07 Hlasů 1
Směrové MIMO antéty by měly být normálně k dispozici. Asi to není nic víc, než tři antény v jedné krabičce ale má to pochopitelně tu výhodu, že všechny směřují stejný směrem.

Otázkou je, jak dlouhý budou kabely mezi anténou a Turrisem, aby se ti většina signálu nevytratila po cestě. Dneska se většinou dávaj na stožár přímo wifi clienti s integrovanou anténou a z toho vede jen ethernet kabel, který slouží i pro napájení, takže se délka moc řešit nemusí. Vůbec bych se nedivil, kdyby toto vyšlo i levněji...
Nadřazený - - Od stemar Dne 2015-08-29 19:31
To je právě ten problém. Všechny 3x3 MIMO sektorové antény co jsem našel, buď už rovnou mají v sobě nějaký Mikrotik nebo Ubiquity, nebo připravený prostor pro něco podobného a ven kouká jen Ethernet konektor. Nějak neumím najít anténu, ze které by byly vyvedené ven rovnou VF konektory. Že by to tak asi vyšlo levněji/jednodušeji, to asi ano, rád bych ale eliminoval další, potenciálně napadnutelné, příp. rozbitelné zařízení po cestě. Nehledě na to, že by to takhle odporovalo podmínkám nic.cz - Turris by nebyl prvním zařízením mezi internetem a LAN.
Délky kabelů bych se nebál, vychází mi to na 2m, to bych měl být pořád ještě se ziskem v plusu.
Případně, asi houpá otázka, jak moc bych tu VF část "rozhodil", kdybych tam dal jen 2x2 MIMO a na třetím konektoru nechal ten proutek?
Nadřazený - Od Eskymák (>) Dne 2015-08-29 19:44
Co jsem našel:
https://www.google.co.uk/search?q=directional+mimo+antena&gws_rd=ssl#q=directional+mimo+antenna

Ale ani wifi klient by neměl být proti podmínkám, pokud bude v režimu bridge. Stejně jako máš ADSL či jinej modem.
Nadřazený - - Od lzita (>) Dne 2015-08-31 09:57
Drobná otázka - domácí wi-fi provozovat nebudeš. To budeš mít vše kabelové ?

Jinak poud bude wi-fi modul v anténě tak podmínky pro provozování Turrise neporušíš.
Nadřazený - Od stemar Dne 2015-08-31 16:27
Nevím jak to souvisí ale domácí WiFi provozuji. Samozřejmě z jiného zařízení než je Turris. Turris tvoří hlavní (centrální) router a s využitím jeho WiFi by byl zároveň i hraniční bod pro WAN.
Nadřazený - - Od kolul.mojeid.cz Dne 2015-08-31 16:47
Žádné podmínky to neporušuje pokud bude wifi klient nastaven např. jako bridge. Napadnutelné to taky nebude pokud to bude správně nastavené. A laborovat s 3x3 MIMO, kdy 99% ISP má v lepším případě 2x2 MIMO:roll:
Nadřazený - Od stemar Dne 2015-09-03 12:33
Já s tím nechci laborovat a můj provider nejspí žádné MIMO neumí. Jen mi z Turrisu vedou 3 VF konektory a předpokládal bych, že s nimi musím něco udělat se všemi, nikoli si z nich jeden vybrat. Ze školy si ještě matně pamatuju taková zvláštní slova jako impedanční přizpůsobení, otevřená smyčka a tak ...
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / Směrová / sektorová anténa k Turrisu

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill