Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Moje využití gadgets - montáž a ovládání
- - Od saky (>) Dne 2015-08-31 13:18 Hlasů 6
Dobrý den,
tak už i já měl možnost sadu Turris gadgets namontovat a přestože zatím není propojena ze zbytkem "chytrých" zařízení, již část prvků k mé spokojenosti využívám :-)

Dovoluji si přiložit několik fotografií nainstalovaných periferií a ovládací jednotky v podobě 8" tabletu, připevněného na zeď. Omlouvám se za kvalitu, foceno bohužel pouze mobilem. Video jsem musel sestříhnout a použít nahrávání obrazovky, z roztřesené ruky toho moc vidět nebylo :-)



Periferie jsou již napevno přišroubovány a jako "ústředna" slouží Turris, do kterého se mi bohužel zatím nepodařilo dostat NodeJS, prozatím je tedy logika psána v Pythonu. Jako primární ovládací prvek slouží již zmíněný tablet, který je napojen pomocí WebSocketu na obslužné Python scripty, vše je tedy plně "LIVE" a data jsou držena v KnockoutJS modelu. Systém má 3 režimy a to "Nezahlídáno", "Zahlídáno - noc" kdy jsou sice zóny monitorovány, ale protože jde pouze o vnější plášť, neběží žádné časovače a režim zahlídáno - odchod který jde vidět na videu. V tomto případě je nastaveno 30s na odchod i odblokování po narušení zóny, k čemuž využívám sirénu z gadgets, prvních 20s pípá pomalu, posledních 10s rychle. V případě spuštění alarmu sepne siréna na 2 minuty a následně se každou hodinu 5s připomene, to kdyby snad zůstalo otevřené dveře. Při alarmu se rovněž rozesílá SMS na předem daná čísla, pomocí služby SMS brána (placená), kterou využívám i pro monitoringy serverů atd.

Jelikož jde o malý byt, za zóny považuji každý samostatný senzor, tedy řídím stavy všech samostatně s předdefinovanými režimy "noc" a "odchod", což neudělá nic jiného, než nastaví čidla do požadovaného stavu zapnuto/vypnuto.

V případě vypnuté EZS reaguji na signál SENSOR zalogováním a případně sepnutím osvětlení (pir chodba + vstupní dveře). Při BEACON pouze aktualizuji čas posledního hlášení a v případě TAMPER, nebo odmlčení čidla na více než 10 minut odesílám tichý poplach - sabotážní SMS. U Aktivní EZS reaguji na SENSOR odpočtem alarmu, na TAMPER, či odmlčení čidla na > 10 min okamžitým poplachem. V obou případech jde opět várka SMS zpráv.

Tabletu se pomocí WS předávají vždy všechny informace. Potvrzení primárních akcí jako zahlídání, odkódování je syntetizováno do českého hlasu, vynul jsem se tedy nutnosti pamatovat si typ tónu na danou akci. Kvůli méně kvalitním dotekům na levném tabletu totiž slabě potvrzuji cvaknutím každý klik na ovládací element a těch pípnutí/cvaknutí by bylo příliš :o).

Při každé změně stav zároveň ukládám pro případ výpadku, tedy aby systém naběhnul tak, jak byl ukončen, i když prozatím jako storage používám JSON. Toto plánuji cpát někam do Redise až se k tomu dostanu.

Vše funguje již pár dní bezchybně, jedinou vadou na kráse je, že se mi nedaří dořešit indikaci sepnutí PIR senzorů. U dveřních magnetických kontaktů mám jasnou zprávu ACT:0/1, tedy mohu na displeji zobrazovat, zda jsou dveře otevřené či zavřené, u PIR však získám signál SENZOR a čidlo přejde do režimu spánku (přepnul jsem z defaultních 5 minut na 1).

Docela rád bych systém rozšířil o další periferie, tak bych se rád zeptal, zda je nějaká možnost u PIR sledovat stav, tedy získat zprávu o uklidnění čidla, případně odesílat SENSOR třeba každých 5s pokud je zóna narušena... A to klidně i mechanickcým zásahem u zakoupených čidel. Je nějaká taková možnost? případně jiný typ PIR?

Fotogalerie: https://imgur.com/a/OtUlB#0

Video použití: https://youtu.be/DqakGbApIMg
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-09-02 21:27
Dobrý den,
prvně bych chtěl pogratulovat k opravdu pěkné práci. Moc se nám Váš koncept líbí!

Co se týká JA-83P PIR senzoru, úsporný režim se používá pro maximalizaci výdrže baterie (cca 2 roky). Pokud se domnívám správně, měl by se senzor při přechodu do úsporného režimu ohlásit řetězcem "BEACON".

Ref. manuál:
BEACON = Report zklidněné periferie,
Po vložení baterie do PIR senzoru a uzavření jeho krytu je potřeba vyčkat na zklidnění PIR senzoru. Zklidnění je indikováno trvalým svitem červené LED.
- - Od saky (>) Dne 2015-10-27 13:03
Když už se tu všichni chlubí svým využitím gadgets, tak já také přidám pár posledních změn :o)



Ovládání gadgets tabletem je nyní na více obrazovek, mezi kterými se slajduje do stran prstem.

Na výchozí je základní přehled EZS, turríska a akvária:



Na screenu EZS je ovládání jednotlivých zón, ativace EZS a v případě zahlídání klávesnice na odkódování:



Screen akvária je graficky prakticky nezměněn, kromě toho, že ESPéčku s regulátory CCT LED pásků a relátky posílá příkazy nyní Turris + na osvětlení je nabindováno jedno z tlačítek DO. Turris řídí osvětlení, filtraci, topení i vzduchování, ještě mám v plánu objednat dávkovač krmení.



Otřesové čidlo na trezoru mi nefungovalo spolehlivě jelikož to je v tom místě dosti stíněno kovem, našel jsem mu tedy nové využití. Šmíruji ptáky v krmítku :D
Na okno jsem umístil kameru mířící na krmítko s otřesovým čidlem, které je zavěšené na prádelní šňůře, takže se při náletu hladovců bezpečně zhoupne. Při signalizaci návštěvníků mi udělá 3 snímky po 5 sekundách :-). Proti dešti a vlhkosti je chráněno.



Další kameru jsem umístil na Turrise na chodbě, ta se aktivuje při poplachu EZS:



Jako poslední kameru využívám tu z tabletu a nasnímkuji osobu při nesprávnm odkodování na virtuální klávesnici tabletu. Tyto fotky jsou však vyvolány javascriptem a zatím jsou uloženy pouze v onom tabletu, přeposílání do Turrise zatím nemám.

Jako asi poslední větší změnu jsem překopal hlasový výstup. Tablet "mluví" převážně jako potvrzení nějaké akce, ale některá oznámení jsou vyvolána i jinak, takže třeba nájezd na noční/denní režim akvária je v průběhu roku v jinou dobu. Stále stejné hlášky po pár dnech omrzí, takže nyní je na každou z cca 30 událostí, které aplikace zná syntetizováno cca 10 zpráv a je "přečtena" náhodně vybraná :)

Za pár týdnů by mi měla dorazit RFID čtečka a pustím se do dalších větších úprav.
Nadřazený - - Od Eskymák (>) Dne 2015-10-27 13:19
Tomu říkám automatizace, bravo!

Jen bych se bál, aby mi případný narušitel neutekl jak tabletem tak s Turrisem. Možná je to ale vlasně honeypot a natušitel se zamotá do kabeláže a bude tak zneškodněn. :D

Spíž je taky zabezpečena proti narušitelům? :twisted:

Zajmavé využití toho otřesového čidla na detekci ptáků. :-)
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2015-10-27 13:50
O tablet se nebojím, rozpadnutí websocket spojení na déle než 20s je detekováno jako sabotáž, takže spouští líbivé ozvučení pomocí JA-80L a posílá SMS i při deaktivovaném EZS :-)
Spíž je taková ta paneláková, v mezipatře na chodbě a je tam spoustu pokladů a dobrot, takže je třeba ji chránit! :D
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-10-27 14:50
Paráda :wink:
Nadřazený - - Od DracoAn Dne 2015-10-28 20:03
Zdravím,

mohl bych vidět jak máte řešené to akvárium? Jak měříte a nastavujete intenzitu osvětlení?

S pozdravem

Martin Heger
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2015-10-28 20:32 Hlasů 1
Zdravím, screen obrazovky akvária je vidět výše, tedy je zde posuvník pro intenzitu a posuvník pro teplotu barvy.

V běžném režimu je vše řízeno z Turrise, takže někdy mezi 7-9 hodinou ranní dle ročního období se spustí denní režim a v průběhu cca 30 minut se postupně zvyšuje intenzita osvětlení. Po 12 hodinách trvalého svitu je zahájen noční režim a intenzita opět slábne. Osvětlení je řešeno CCT LED pásky, tedy každý pásek má jak teplé, tak studené LED a jejich mícháním se dosáhne požadované teploty barvy světla. Tento pásek má 3 vývody, společné +12V a zem pro bílé LED a zem pro žluté-teplé. Před LED páskem je mléčný difuzor, aby to nedělalo proužky :-)

Vše řídí Turris, který v době rozednívání/stmívání každých 10s vypočítá potřebnou intenzitu obou pásků a odešle modulu ESP8266 hodnoty. Na GPIO ESP jsou napojeny 2 regulátory řízené pomocí PWM prozatím na 400hz a turris právě počítá jejich výkon (0-1023). Intenzitu osvětlení neměřím, ona hodnota nad hladinou je k ničemu, senzor by musel být na dně, kde je vodním sloupcem již oslaben, ale s tím se mi nechtělo experimentovat (řasy, kamínky,...) :-)

V ručním režimu je to totéž, akorát se hodnoty pásků počítají při tažení se zpožděním cca 20ms a odesílají se ESPéčku. Zapojení bohužel nemůžu vyfotit, elektronika je ve skříni pod akváriem a má přístup shora, muselo by se vypustit. Mohu dodat foto z venku, ale tam je jen pár tlačítek a 2 řádkový displej zobrazující prakticky totéž co screen výše. Momentálně mám staženu frekvenci PWM na zmíněných 400Hz, z nějakého důvodu mi při vyšších frekvencích klesá intenzita osvětlení, buď tedy odešel jeden z tranzistorů, nebo led pásků, nebo to je něco jiného, každopádně vyřeším při nějaké údržbe.
Nadřazený - - Od DracoAn Dne 2015-10-28 21:29
Děkuji za odpověď. S tou intenzitou jsem tušil, že to bude teoretická hodnota. Já s gadgesem dělám podobnou věc. Možná by stála ve vašem případě za zvážení, pokud máte velké akvárium a pod ním elektriku.

Jsem si udělal automatizaci, že v případě  prasknutí akvária dojde k odpojení všech elektrických komponent, které se v nachází pod akváriem. (Záplavové čidlo a ve spodní části nataženy dva drátky po celé délce akvária - na problém mě upozorní siréna)
Další část jsem věnoval externímu filtru. V případě průsaku se odpojí, aby dál nečerpal vodu. Zahouká siréna a rosvítí se mi světlo ve skříňce s filtrem, abych na něj viděl.

Jinak se pokusím od vás okopírovat váš systém. Ještě dotaz. Jak by jste řešil to krmítko?

S pozdravem

Martin
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2015-10-28 21:55 Upraveno 2015-10-28 21:59
Díky za tip, já nad detekcí úniku vody přemýšlel, ale nakonec se rozhodl neřešit.. Veškerá elektronika která by průsak vody pravděpodobně nepřežila (ESP, displej,..) je levnější než samotné akvárium, případně další škody.. Původně jsem zvažoval detekci hladiny s tím, že bych hlídal i nestandardní pokles vody, to by šlo realizovat snadno. Ve skříni mám kvůli teplotě DHT čidlo, které měří zároveň vlhkost, takže případný pomalý průsak jsem schopen odhalit, i když to momentálně nemonituruji. Jako senzor teploty/vlhkosti ve skříni jsem totiž použil DHT11, který jak se ví není na vlhkost moc spolehlivý, DHT22 na tom je o trošku lépe, ale ideální to taky není.

Takže jak píši, asi se mi nevyplatí to řešit. Pokud jde o krmení, využiji některý z "hotových" dávkovačů krmení http://www.akva-tera.cz/1649-krmitka a povely půjdou z Turrise. Při odjezdu to je daleko vhodnější, než nějaké weekend/holiday tablety a zároveň si můžu dovolit častější krmení po menších dávkách :-)

Jinak pokud najdete spolehlivé řešení, jak detekovat intenzitu světla na dně, rád použiji, bylo by ideální světlo regulovat dle skutečné intenzity včetně přirozeného světla z venku, tedy když vyjde sluníčko, elektronika hned zareaguje a méně přisvěcovat :-)
Nadřazený - Od DracoAn Dne 2015-10-31 08:17
Také jsem přemýšlel nad tím, že bych monitoroval pokles hladiny, protože to je jednodušší, ale záplavové čidlo není vyrobené tak, aby bylo trvale ponořeno do vody. Po nějaké době by odešlo. Četl jsem to u borečka co si udělal samozavlažovací systém. Vlchkostí se to dá také řešit, ale systém neodpojí ihned, protože vlhkost se zvedne až po průsaku a to je pozdě. Bohužel já to řeším, protože mám pod akváriem dražší věci.

Právě koukám na ty krmítka, ale netuším, jak napojit turris na něj. Víš už o nějakém hotovém řešení?

No myslím, že je lepší monitorovat světlo venku a jeho intenzitu než v akváriu :D.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Moje využití gadgets - montáž a ovládání

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill