Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Test připojení DNS
- - Od PabloRadegast (>) Dne 2015-09-12 22:31
Ahojte,

po dlouhé době jsem si udelal v rozhraní Foris test připojení DNS a zjistil jsem, ze u položky DNS mi to píše Chyba. Nejsem si jistý, že bych něco přenastavoval v poslední době. Mám za to, že jsem měl v minulosti všechno OK, ale nejsem si jistý.

Typ testu                         Stav
Konektivita IPv4          OK
Dostupnost IPv4 brány  OK
Konektivita IPv6          OK
Dostupnost IPv6 brány  OK
DNS                                  Chyba
DNSSEC                          OK

Zkoušel jsem test při vypnutém i zapnutém forwardrování, ale beze změny. Připojení na net funguje v pořádku a nic nedělá problémy a neuvědomuju si, že bych měl nějaké problémy se zobrazováním stránek. Ani ve statistikách nemám ke dnešku žádné mezery v odesílání dat. V systémovém logu taktéž nic. Mám začít plašit nebo je to korektní stav?

Edit: teď jsem si všiml, že po jednom testu, jsem měl všechno OK, ale když jsem test spustil ještě jednou, tak bylo DNS zase v chybě. Po minutě až dvou zase to same, tj. na chvíli je DNS OK a hned v zápěti při dalším testu zase v chybě.
Nadřazený - - Od Michal Dne 2015-09-17 11:16 Upraveno 2015-09-17 11:35
Zdravím,
Zkusil jsem to taky a je to stejné. Při zapnutém forwardrování to většinou ukáže test DNS OK, ale některé stránky nejdou načíst. Při vypnutém forwardrování se stránky bez problému načtou, ale test ukáže chybu DNS. Vše ale funguje
Edit: další test
Nepodařilo se ověřit stav připojení.

Typ testu

Stav

Konektivita IPv4 ???
Dostupnost IPv4 brány ???
Konektivita IPv6 ???
Dostupnost IPv6 brány ???
DNS ???
DNSSEC ???
Nadřazený - Od PabloRadegast (>) Dne 2015-09-17 12:34
Mi to při zapnutém forwardrování ukazuje pokaždé DNS v erroru, což se dá předpokládat u UPC. U vypnutého forwardování to v 9 pokusech ukáže DNS v erroru a 10. pokus je OK. Jinak, jak jsem už zmiňoval, internet mi funguje bez problému a stránky se mi zobrazují korektně. Nevím, jestli jsem jenom něco blbě nenastavil v Turrisovi, což by vyřešil třeba tovární restart nebo by to nepomohlo a pak bych restartoval do továrního nastavení zbytečně.
V systémovém logu se nezobrazuje nic divného, tak nevím, jestli to je problém v Turrisu, u UPC nebo na straně CZ.NIC. Nebo jestli to je vůbec problém. Ale jak říká klasik, funguje-li to, nešťourej se v tom.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Test připojení DNS

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill