Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Příklad využití Turris Gadgets
- - Od Pospa Dne 2015-09-13 15:27 Hlasů 2
Příjemný den,
rád bych se také podělil o svoje zkušenosti a využití zapůjčené sady. Dopředu so omlouvám, že zdrojáky a zapojení zatím nejsou vystavené, ale i k tomu se dostanu a dám sem pak odkaz. V zásadě jsem řešil dva scénáře.

Čtecí koutek - Při usazení do čtecího křesla ztlumit osvětlení místnosti, vypnout AV techniku a rozsvítit lampičku.
Samotné "usednutí" detekuji pomocí magnetického detektoru. Jedná se o pružinové křeslo, takže jedna část je namontovaná na rámu a druhá na pružině. Paradoxně tohle byla nejsložitější část celé instalace. Ztlumení osvětlení a vypnutí AV techniky v místnosti je realizováno samostatnou domácí automatizací a je po vyhlášení "alarmu" magnetický čidlem spuštěné přes Turris po síti. Rozsvícení lampičky je pak přes sepnutí dálkově ovládané zásuvky.

Odčerpávání jímky - Zapnutí, resp. vypnutí odčerpávání jímky při dosažení konkrétní hladiny. Potřeboval jsem při dosažení horní hladiny jímky začít odčerpávat vodu a při poklesu hladiny pod spodní mez, odčerpávání zase zastavit. Zároveň kontrolovat, jestli čerpadlo opravdu běží.
Nejdřív jsem se pokoušel pro detekci hladiny použít magnetické senzory (jedna část na plováku, jedna pevná), ale nepřišel jsem na vhodnou konstrukci tak, aby se nic nesmáčelo a fungovalo vše spolehlivě. Zkoušel jsem laborovat i s JA-81M. Moje myšlenka byla přes plovák na lanku ovládat telgrafické kolečko které by generovalo pulzy, ale nakonec jsem opustil i to. Finálně jsem tedy použil vlastní zátopové senzory. Ale jestli se nepletu, tak i ty Jablotron nabízí. Zkoušel jsem zátopové senzory připojit přes JA-81M, ale vyhlášený "poplach" nerozlišuje jestli je se svorky IN2, nebo TMP. Tedy možná rozlišuje a jen jsem nevěděl jak. K tomu se ještě chci vrátit. Použil jsem tedy JA-81M pro příjem z jednoho zátopového senzoru a druhý jsem vyhodnocoval přes GPIO v Turrisu. Pro detekci správné funkčnosti čerpadla jsem na něj přes tlumící blok umístil otřesový senzor kterým jsem naladil tak, aby nebral první ráz při zapnutí, ale čekám 30sekund, jestli dojde k aktivaci "poplachu" na JA-82SH. Čerpadlo je jednofázové, takže pro jeho zapínání a vypínání používám relé AC-82.

Bohužel jsem se zatím nedostal k tomu využít dálkové ovladače, na které mám naplánováno spousty dalších scénářů. No snad to stihnu do konce září, abych se s vámi o ně ještě podělil. Díky
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-09-14 09:31
Děkuji za velmi zajímavý námět na realizaci!
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2015-09-14 10:16
Hezké, detekovat usednutí do křesla mě nenapadlo, ale zní to super :-)
- - Od Jakub Dne 2015-10-17 18:55 Upraveno 2015-10-26 18:27
Mě napadla taková maličkost. Magnetem kontrolovat stav okna (zavřeno/otevřeno) a ve chvíli, kdy bude otevřené a venku bude stav "po setmění", zapnout dálkově ovládanou zásuvku s killerem na komáry. Eventuelně ještě nastavit něco jako PWM - zásuvku spínat třeba jen na pět minut po dvaceti minutách, to by šetřilo náplň. Teď je ještě otázka nastavení poměru času kdy bude ještě zabíjet a ne pouze šetřit...
Nadřazený - Od O.c.k.o. Dne 2015-10-19 10:15
Dobrej napad s těma komárama. Na zasuvku by šla zapojit  i ta modrá lampa s tim elektrickým popravištěm komárů. Myslím že přesně pro podobný nápady se ta sada rozdávala.
- Od Michal Dne 2015-10-18 16:00 Hlasů 1
Začátkem měsíce jsem můj nápad napsal Jablotronu. Je možné zakoupit záplavový detektor, k tomu elektroventil na uzavření vody. Při detekci uniku vody by se uzavřel
elektroventilem přívod vody a minimalizovaly se škody.
Dostal jsem se k tomu až teď, to napsat i sem.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Příklad využití Turris Gadgets

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill