Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Moje prvni zkusenosti... + napady na dalsi zarizeni
- - Od teffcz Dne 2015-09-15 14:38 Hlasů 1
Tak vcera mi dosli gadgets, tak jsem je rozbalil a zacal si hrat.
nastaveni v domoticz probehlo ok a vse funguje.
Zacal jsem zatim z lehka, takova ta klasika ovladani zasuvek z klicenky + z pir cidla (nekdo projde na chodbe a rozsviti se lampicka na minutu).
Ale tam to zacalo, zacinam resit takove problemy ze kdyz pomoci pir vypnu zasuvku, ktera pred tim byla zapla ovladacem musim nejdriv prepnout ovladac do off aby zasuvka sla zase zapnout pomoci ovladace.
Ale snad se mi na to podari prijit.

Jsem docela zvedav na Home Assistant, jestli bude prijemnejsi (navic mam radeji python).
Dalsi instalaci senzoru musim pockat az dojde samolepici suchy zip (nechci nikde moc vrtat), ale jinak hrat si budu...

Dale napady na dalsi prislusenstvi co by se mohlo hodit :
1. senzor svetla (nevim jestli je, na to co jde dokoupit jsem nekoukal jeste)
2. nejaky naramek/klicenka/mala vec do kapsy/... co by umel vibrovat jako upozorneni (priklad vyuziti: odchazim z bytu, zapomenu vypnout svetlo/zavrit dvere/zavrit lednici, zamknu vchodove dvere (tohle presne nevim jak zjistit), v tom mi naramek zavibruje naramek ze jsem na neco zapomel...
3. nejaka upozornovaci RGB LED vec ruznych velikosti a tvaru a vykonu(treba i moznost jako svetlo)... taky na upozornovani
4. elektricky zamek dveri (vhodovych / pokojovych)
5. spinaci tlacitko ala zvonek
6. neco co by umelo zahrat melodii (staci jednoduche melodie ala zvonek)
7. nejaky LCD zobrazovac textu
8. keypad

Vim ze vetsina jde realizovat pomoci arduina/especek/... a nevim co vse za data dokaze prenaset protokol oasis. tohle jsou jen aktualni napady, mozna trochu ulety...

Jinak je to pekna sada, velice moc dekuji za moznost si s timhle pohrat, jenom skoda toho ze jdou jen max dve zasuvky.

Az se mi povede nejake zajimave reseni dam sem do topicu vedet co to bylo :)
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2015-09-15 15:04
Gratuluji k gadgets :evil:

Ad další nápady:

1-Senzor světla by se mi taky hodil a zkusím zapátrat, v nabídce Jablotronu jsem nenašel
2 - Řeším mobilem, GCM notifikace pro upozornění a SMS poplachy, sabotáž atd. Nechtělo by se mi s sebou tahat další zařízení a mobil máme všichni prakticky pořád u sebe .)
3,5,6,7,8 jsem vyřešil tabletem (prozatím 1 na chodbě na zdi) a pro spokojenost asi rozšířím i do pokojů. Výhodou je, že tyto notifikace a "tlačítka" mám dostupné i z dovolené přes internet, i když narozdíl od toho namontovaného doma je vyžadováno navíc přihlášení.

Pokud jde o arduina, esp8266 atd, já bych se tomu zase tak nebránil. Samozřejmě to nekomunikuje protokolem ústředny Oasis, ale zase díky wifi (espčko) nejsem omezen dosahem komponent. Vše se mi sbíhá v Turrisu, zprávy (i ty z gadgets hned v pythonu parsuji na object a dále předávám normalizované jako JSON) a prakticky pak už neřeším, zda mi informace teče z komponenty gadgets, nebo espéčka ve sklepě (wifi tam je, dosah gadgets ne).

Ovládání 2 kanálů je samozřejmě škoda, ale je to prostě tak. Já pro 1 za kanálů využívám AC-82 pro osvětlení chodby, takže jsem zásuvku na stejném kanálu využil pro osvěžovač vzduchu, tedy svítí = voní :lol:
Nadřazený - - Od teffcz Dne 2015-09-15 15:14
Mel bych otazku ohledne ESP, jak je to s napetim a napajenim z Li-Ion baterie (mam par starych baterii z notebooku tak bych s tim neco udelal), jako 4.2V je mimo specifikace ale nekde jsem cetl ze to jeste zvlada, asi nemas zkusenosti?

A jako wifi ma sice vyhody, ale u me treba by byla nevyhoda dosah... treba do garaze kde by se hodilo nejake cidlo vzdalenosti (je auto/neni auto) tak tam uz signal neni.
Jestli tam bude mit signal oasis jeste nevim, ale mam v planu dat na dvere otresove cidlo, tak uvidim

Oznamovani do mobilu asi taky zkusim, vicemene je to asi ted jedina moznost
Nadřazený - Od saky (>) Dne 2015-09-15 15:38
Používám desky NodeMCU s LUA Firmwarem http://nodemcu.com/index_en.html. Kromě USB, kdy nepotřebuji žádný další převodník podporuje i napájení 5V, což je výhodné, že to tím USB rovnou krmím. Mám zde samozřejmě záložní baterii a jedu přes nabíjecí modul http://eu.banggood.com/Wholesale-Warehouse-USB-Lithium-Battery-Charger-Module-Board-With-Charging-And-Protection-wp-Uk-924048.html.

Přímo k ESPéčku bych asi 5V nerisknul, ale 5V->3.3V regulátor se dá pořídit za pár korun. Spíše je potřeba pohlídat napětí na GPIO, protože většina arduino příslušenství má 5V výstup. Je pak vhodné použít něco jako http://eu.banggood.com/Wholesale-Warehouse-3_3V-5V-TTL-Bi-directional-Logic-Level-Converter-For-Arduino-wp-Uk-949438.html
Nadřazený - Od machfilip Dne 2015-09-16 12:32
ESP8266 potřebuje maximálně 3.3V. Vyšší napětí to opravdu nemá rádo a dojde k trvalému poškození. Stará Li-Ion jde použít, jen je potřeba použít Step-down DC-DC měnič (např. Mini360).

Jinak mě napadlo s tím náramkem a vibrováním - Xiaomi Band má nějakou silnější českou hacking komunitu, možná by to šlo integrovat na rozhranní Turris - Arduino - BT - Mi Band apod.
Jinak docela mě zaujala aplikace Dromoticz (na Google Play), která si rozumí s NFC. Možná by tam šlo udělat, že si na dveřích "olíznete" tag, Dromoticz zkontroluje stavy periferií a při neočekávaném stavu vás notifikuje ať na MiBandu nebo přímo na MT...
Nadřazený - - Od jtousek (>) Dne 2015-09-16 09:19 Hlasů 1
Výborné řešení!

Pozn. k možnosti rozšíření zásuvek, která mě napadla: AC-82 je v podstatě relé na dálkové ovládání.
Pokud už mám v systému Arduino (nebo Rpi) či cokoliv programovatelného a připojitelného k Turrisu, jistě lze sehnat sadu RF receiveru/transceiveru, který mi bude přes relé spínat další zásuvky/světla :wink:.
Jedinou nevýhodou je, že tak tyto zásuvky ztratí šifrovanou komunikaci na rozhraní Turris/zásuvka.

Příklad: http://www.wes.id.au/2013/07/decoding-and-sending-433mhz-rf-codes-with-arduino-and-rc-switch/
Nadřazený - - Od teffcz Dne 2015-09-16 15:33
K arduinum atd mam doma hromadu nrf24l01+ ale nikdy (dobre, jednou) se mi je nepovedlo zprovoznit na nejakou pouzitelnou komunikaci, zkousel jsem je pouzit s MSP430 (je fajn ze vzorky jsou zdarma, par MSPecek jsem uz usmazil) a komunikace mezi nrf a msp selhavala, data do modulu tekly ale modul odpovidal jen obcas, mam podezreni na napajeni, jen bohuzel nemam zadny osciloskop abych to overil, ze tam neni nejaky rapidni pokles kdyz modul zacne makat... tak zatim moje tri prototypy lezi v supliku
Nadřazený - Od jtousek (>) Dne 2015-09-16 15:44
K takovému zkoumání jsem ochoten na týden zapůjčit svůj osobní digitální osciloskop 2x60 MHz. Datum a detaily bychom domluvili po mailu. Pokud máte zájem, ozvěte se mi :smile:.
- Od Michal Dne 2015-09-15 14:58
Tak já jsem zatím vyzkoušel běžné zapojení. Pokud bod 6. Na dveřní snímač mi při otevření dveří melodii zahraje dodaná siréna.
- Od Jakub Dne 2015-10-17 11:29 Upraveno 2015-10-20 14:09
Moje postřehy z rozbalování a začátky používání na mém blogu, nebo v Dropbox Paper.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Gadgets / Moje prvni zkusenosti... + napady na dalsi zarizeni

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill