Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.


Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / více miniPCIe
- - Od standus Dne 2015-08-31 14:26 Upraveno 2015-08-31 14:43
Zdravím,
velice bych uvital více miniPCIe slotů, protože je to ideální port pro budoucí vetsi modularnost Turrise.
Momentalne jsou 2 sloty. 1x zabíra Wi-fi a do druheho se chystam pridat msata SSD 16GB kvuli zalohovani nastaveni Gadgets po vypadku proudu.
Pokud bych chtel ale dale uvazovat o rozsireni o dalsi USB porty, protoze ty 2 co tam jsou uz mam plne, tak bych mel smulu a neudelam s tim vubec nic.
Pokud by tam ale bylo dalsi 2 volne miniPCIe sloty, tak bych si pridat kartu s USB portama, vyvedu je na krabici a hotovo. To by byla naprosta pecka. Je potreba vzit v potaz i to, ze za nejakou dobu SSD disky v ohromnou kapacitou budou cenove mnohem dostupnejsi a pokud na to Turris bude pripraveny, tak z nej muze bit velice elegantne all-in-one zarizeni.
Takto pouziti meho Turrise je vlastne na hrane/na konci svych moznosti.
Coz podle je hodne skoda a trochu to i pokulhava s predstavou tvurcu o tom jak by se dale mohl tento HW pouzivat.

Pak by bylo fakt mit na krytu predvyrazene ruzne diry prave na moznost dalsiho rozsireni, takze by se to dalo pak jen vyloupnout a strcit tam dalsi rozsirujici konektor.

Turris ma hodne naslapnuto na to byt velice modularni, ale soucasny navrh HW to neumoznuje.

Souhlasi se mnou nekdo?
Nadřazený - Od Jan Čermák (>>) Dne 2015-08-31 14:50
Dobrý den,

i s ohledem na podobné aplikace jsme na to mysleli u nového Turrisu Lite, kde najdete 3 miniPCIe sloty. Se starým hardwarem ale teď už nic nenaděláme. Jen bych ještě upozornil, že mSATA disk Vám dost možná nebude fungovat - miniPCIe a mSATA má sice stejnou patici, ale pro mSATA je potřeba, aby do ní byly přivedeny SATA signály z procesoru. Pokud se tedy nejedná o jeden z mála SSD, které mají mPCIe rozhraní, budete muset sáhnout po jiném řešení. I tohle ale nový HW řeší, tam budou signály do jednoho slotu přivedené.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2015-08-31 15:52 Hlasů 1
Já v tom žádný problém nevidím..

- do USB si můžete zapojit hub (a do něho klidně další hub) a vyvést si portů, kolik se vám zlíbí, takže po zabrání obou stávajících portů žádnou smůlu opravdu nemáte
- stejně tak do mPCIe lze vložit SATA řadič a pomocí port-multiplieru si klidně můžete vytvořit i diskové pole (např. uživatel linker se zde pochlubil, že u svého Turrisu provozuje 4 disky v RAID5).

Naopak by dle mého názoru další mPCIe port (porty) udělaly z Turrise zbytečně velké monstrum, už teď to není žádný drobek.
Nadřazený - Od standus Dne 2015-08-31 16:24
Mam rad elegantni a krasny reseni a ne bastleni. Nechci mit kolem Turrise hromadu krabicek. Staci uz to, ze mam predrazeny VDSL modem. Pro me by bylo krasny mit mPCIe DSL modem a v pripade novejsiho DSL jen vymenim mPCIe modul.
Nadřazený - - Od standus Dne 2015-08-31 16:52
Tak jsem si to prostudoval a jsou to takovy reseni na neco jinyho nez potrebuju.
1.
POuzitim techto veci:
http://www.suntech.cz/produkt/289130-delock-minipcie-i-o-pcie-full-size-2-x-sata-6-gb-s/
http://eud.dx.com/product/mini-pci-express-sata-3-0-expansion-controller-card-black-green-844337644
http://www.dx.com/p/mini-pci-express-sata-3-0-expansion-controller-card-black-green-337644#.VSQcZvnkcRk
vznika problem s napojenim kabelu SATA kvuli mistu uvnitr. Pak co? Pres kabel SATA pripojit disk a k nemu jeste resit napajeni? Pak k tomu jeste disk.
No fuj. Pro nekoho kdo potrebuje disk je tohle mozna reseni, ale ne pro me kdyz potrebuju jen nejaky uloziste.
2.
pouzitim tohoto:
http://www.suntech.cz/produkt/350657-delock-minipcie-i-o-1-x-usb-2-0-typ-a-samice-full-size-half-size/
musim pridat jeste USB o libovolne velikosti.
3.
Moje predstava, ze do mPCIe vrazim jen SSD kartu s libovolnou kapacitou jakou potrebuju mi pripada nej-nej-nej.
Zadne redukce, zadne draty, reseni napajeni a ja vim s cim bych se musel jeste potykat.
4.
To, ze by mel Turris vice mPCIe neni o tom, ze by to bylo vetsi monstrum, ale prave naopak elegantnejsi rozsiritelnost.

Chapete?
Nadřazený - - Od Milosh Dne 2015-08-31 19:04
Jen bych upozornil, že onen USB modul využívá volitelných USB linek na mPCIe, které nemusí být zapojené (a nejsem si jist, jestli na Turrisu jsou). Nevím kolik má použitý procesor v základu PCIe linek, ale co mPCIe port, to jedna linka. Pro více portů než má procesor PCIe linek by bylo nutné připojit PCIe bridge a to je další součástka navíc (něco stojí, může se rozbít, může být problém s kompatibilitou, propustností....)
Nadřazený - - Od standus Dne 2015-08-31 20:15
No to je proste v pr..li. Potrebuju trivialni vec a asi se na to vy..ru, protoze nemam cas ani uz nervy to resit. To je proste opet neskutecny. Turris dobra myslenka a vse s cim jsem se setkal drive jsem puvodne svadel na OpenWRT, ale zda se, ze i HW ma celou radu omezeni a nepredvydatelnych problemu.
No nic, jdu se venovat necemu co ma vetsi smysl.
Nadřazený - Od Milosh Dne 2015-08-31 21:48
No nevím co čekáte. Ale tohle je embedded zařízení, které vždy bude mít nějaká omezení. Tohle není PCčko.
Nadřazený - Od uzivatel1 (>>) Dne 2015-08-31 22:05
Nějak nerozumím pohnutkám, ale zkusím nastínit. Předem podotýkám, že se nejedná o kritiku, ale o nasměrování k cíli :cool:. Zároveň se omlouvám za použití materiálů zde z fóra a možnou reklamu na zmíněné periferie > způsob přiblížení problematiky

Úvodem bych připomněl, že router Turris jsme získali za "1 Kč", kterou jsme vlastně ani nezaplatili. Je proto minimálně cca 360x levnější a tak 360³ převyšuje v jakémkoliv ohledu nejlevnější ":eek:wifi router:eek:"
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

velice bych uvital více miniPCIe slotů > jak praví Jan Čermák: Turris Lite

Momentalne jsou 2 sloty. 1x zabíra Wi-fi a do druheho se chystam pridat msata SSD 16GB kvuli zalohovani nastaveni Gadgets po vypadku proudu. > zabrat drahocenný mPCIe předraženým (určitě existuje levnější varianta této hluboké myšlenky)SSD > mPCIe je zbytečností, hlavně když router obsahuje volný microSD slot pro třeba tuto kartu za mnohem méně peněz

Pokud bych chtel ale dale uvazovat o rozsireni o dalsi USB porty, protoze ty 2 co tam jsou uz mam plne, tak bych mel smulu a neudelam s tim vubec nic. > USB Hub včetně napájení - mám jej tři roky - bez problémů

Je potreba vzit v potaz i to, ze za nejakou dobu SSD disky v ohromnou kapacitou budou cenove mnohem dostupnejsi a pokud na to Turris bude pripraveny, tak z nej muze bit velice elegantne all-in-one zarizeni. > až ta doba nastane (což bude zanedlouho), je možné vyndat stávající wifi, nahradit ji USB 3.0 řadičem, pořídit USB 3.0 Hub a do něj nabouchat cokoliv má na koncovce značku USB a vyvést Alt. krytem vše na světlo světa. Do druhého slotu nasypat to ultrakrutopřísné SSD o kapacitě XYZ. Až tato neskutečná kapacita stačit nebude, pořád máme volné USB 3.0 na HUBu třeba pro ext. HDD 2.5" x TB, který z něj pofrčí díky napájení :wink:

Pak by bylo fakt mit na krytu predvyrazene ruzne diry prave na moznost dalsiho rozsireni, takze by se to dalo pak jen vyloupnout a strcit tam dalsi rozsirujici konektor. > viz. Alt. kryt, ze kterého si může uživatel udělat třeba ementál pro průchod periferií.
Nadřazený - - Od jakubskrz Dne 2015-09-01 14:53
Chápu..

Podle toho co popisujete, že by se vám líbilo, asi toužíte spíše po nějakém NASu ;)

Ad problém elegantnost vs bastlení:
Ano, Turris je zaměřen spíše na bastlení a tak nějak se počítá spíše s tím, že uživatelé kolem něho budou mít hromady dalších krabiček a drátů, namísto pěkných integrovaných rozšířeních. Ale to je přece dáno i zaměřením projektu Turris - je to výzkumná sonda (s velkou přidanou hodnotou), a svou základní úlohu plní výborně.

Tím, že s více sloty mPCIe by se z Turrisu stalo monstrum, jsem myslel rozměrově. Přece jen se u každého slotu musí nechat i volné místo na nejlépe plnou délku mPCIe karet (to je cca 5x3 cm), takže výsledná krabice by musela být větší.

Á propós, když už dojde na situaci, kdy se kolem Turrisu nahromadí spousta dalších externích krabiček, nic přece nebrání tomu použít delší kabely a ony ohyzdné krabičky schovat mimo dohled ;) Já to právě takhle vyřešil s nevzhledným modemem od UPC, který jsem schoval za skříň, ačkoli samotný Turris je hrdě vystaven na skříni (a za ním se ještě schovává USB HDD, tak aby nešlo vidět).
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2015-09-02 06:02
Návrhu Turríska si velice cením a smekám ať už před kolektivem, který dělal HW tak i SW. To je takové to české "kecání na pivem", co by bylo lepší. Ono vždy to tak úplně nejde navrhnout, tak aby se využilo všech možností a příspěvek standuse nasvědčuje o jeho nízkých znalostech. Jak již bylo zmíněno, uvedené řešení s mSATA by dokonce nefungovalo ani na řadě notebooků. Jinak v extrémním případě si může každý navrhnout a nechat vyrobit vlastní router, podklady jsou open source, alespoň uvidí, kolik stojí součástky, kolik plošný spoj, kolik jeho osazení, no a toto si několikrát zopakuje, protože takhle složité zapojení se napoprvé jistě nepovede.
Nadřazený - - Od silenec Dne 2016-01-07 16:28
no ta cena součástek a cuprexidu je právě nejnižší z toho všeho - ono jde koupit kelé kotouče smd součástek  za minimální ceny z číny.
Horší je to u vícevrstvého cuprexidu - jde ale použít standartní dvouvrstvej a spojovat to konektorama nad sebe.
Naplánovat a vytisknout ve formice plošňák jde ve free verzi pokud to je dvouvrstvej.

Nejhorsi je to osazování .. ale pomocí ardruina a servomotorků to automatizovaně osadit jde a nemusí se to někam posílat k výrobě.
Nadřazený - - Od Milosh Dne 2016-01-07 22:42
No nechci vám brát iluze, ale HW, který je podobný Turrisu na dvoustranném plošném spoji neuděláte i kdybyste se rozkrájel. A ve Formice to taky nenavrhnete. Ve chvíli, kdy tam máte věci jako DDR paměti, PCIe, USB2 (či dokonce USB3), tak vás musí zajímat úplně všechno. Najednou je šíření signálu po plošné spoji strašně pomalé, řešíte impedanci vodičů, napájení (máte vůbec představu kolik tam je napájecích napětí?). A to nemluvím o tom, že vyvést vše co potřebujete z BGA pouzdra (hromada kuliček po celé spodní ploše pouzdra) je docela zážitek. Nevím z hlavy kolik vrstev má Turris, ale takováto zařízení mívají 8-10 vrstvý plošný spoj (a to pro signálové vodiče se použijí jen 4 vrstvy).

Jen pro představu, při zapojování DDR3 pamětí musí být vodiče v rámci jednoho bytu (cca 12 vodičů) všechny stejně dlouhé, s rozdílem délek maximálně 0.5mm. Adresní vodiče se zapojují do Tčka (takový strom) a všechny musí být stejně dlouhé (ke všem pamětem). Pak tam máte ještě hodinové signály, které jsou taženy jako diferenciální páry (dva vodiče paralelně). Ty musí být stejně dlouhé, ve správné vzdálenosti od sebe.....

Osazení takovéto desky taky není nic, co byste doma v troubě zvládl. A věřte mi, že součástky se z Číny nenakupují. Součástky se nakupují od prověřených distributorů z Evropy, nebo Ameriky. Když nakoupíte z "volného trhu" tak můžete v lepším případě dostat čipy druhé jakosti, v horším případě kopie a v nejhorším jen prázná pouzdra (a to není nějaký hoax, již jsem se s tím v reálu setkal, kdy jsme nutně potřebovali něco koupit a bylo to jen na "volném trhu" a polovina součástek bouchla při prvním zapnutí).
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2016-01-08 07:09 Hlasů 2
Pěkné ráno,

uživatel Milosh jistě ví o čem mluví. Pro silence, některé jedničky by mohli "doběhnout" k paměti dříve než jiné, jistě to znáte pod odborným názvem logický hazard.

Ostatním doporučuji si přečíst příspěvky od místního trola, je to jedna perla vedle druhé, stejně jako Jeho Web.

Dovolím si ku příležitosti nového roku vytvořit výběr toho nejlepšího.
"ůpravy", "kterjej", "Když ale zahledli nejdříve mé Cisco za 5 litrů tak jim celkem otrnulo :) a po pohledu na turrys", "koupit kelé kotouče", "neminim jezdit kamsi do ksa abych si to vyzvedl - telefon v praci mit nesmim kuli jejich internim predpisum", "ůčtu", "seryově", "mobylu"
Nadřazený - - Od silenec Dne 2016-01-08 14:28
Aha o těch délkách drátů k ddr sem nevěděl  pokud jsem tvořil arm 8bit chip  s sram a flash tak to tomu nevadilo.

Jinak pane JFila nejsme v lingvistickém kroužku a makám u pásu - nikoliv ve vývoji DPS  a pokud píši po dvou 12 nočních tak mi je nejaká gramatika u zádele a stejně tak i někoho předci vyučený elektrykářem s nášivkou dvou blesků na mundůru.

Web je jen amatérský a určen jen šílencům co zajímá obsah ne stil , font , grafika ..
Nadřazený - - Od commar (>>) Dne 2016-01-08 14:36 Hlasů 3
Ne, v kroužku nejsme, ale ani po 5 nočních bych nenapsal elektrykářem a stil, myslím že i má být mundúr... ale na to nedám krk... :confused:
Nadřazený - Od silenec Dne 2016-01-08 14:44
Aha taky trpaslík ?
Nadřazený - - Od Milosh Dne 2016-01-08 15:44 Hlasů 1
Jen bych rád upozornil, že i jednoduché zapojení, které funguje na stole, nemusí při "nepozorném" návrhu fungovat na jiném stole. Nebo může velmi rušit do okolí (a velmi pravděpodobně i ruší), docela byste se divil, že i docela jednoduché zapojení může krásně vyzařovat.

Navíc ve chvíli kdy něco chcete prodávat, tak musíte splňovat normy (psal jsem o tom v jiném threadu)
Nadřazený - Od JFila (>>) Dne 2016-01-08 17:14 Hlasů 1
Pěkné odpoledne,

děkuji za reakce. Jen jsem chtěl upozornit, aby si každý před odesláním příspěvek přečetl (viz. tlačítko "Náhled"). Vy to nečtete, ale my ostatní to číst musíme, Ondřeje Caletku jste v jiném vlákně málem začal poučovat, kdo vydává IP adresy. Pokud nerespektujete názory naše, tak alespoň někoho takového by bylo dobré respektovat. Já dělám v průmyslu, vyvíjíme zařízení a postupem času jsem zjistil, že nejsou špatná a dobrá řešení. Jsou hloupá, většinou z neznalosti tvůrce, dobrá a ještě lepší ale žádná "nejlepší" (to si myslí jen jejich nafoukaní autoři, většinou patří do prvně zmíněné kategorie). No a s vývojem technologií se hranice posouvají ať už jedním či druhým směrem. Proč nenapadlo otce Internetu, že by bylo potřeba šifrovat přenášená data? Proč vznikly počítačové viry? Máte tušení o čem pojednává Mooreův zákon? Doporučuji si přečíst spoustu článků třeba na Root.cz, tak si můžete rozšířit obzory.

No a další téma, tedy vztah k rodnému jazyku. Pokud jsem ospalý, tak buď nepíši příspěvky do diskuze a když už mám tu potřebu, tak se snažím to napsat správně. Také nejsem lingvista ale vývojář a programátor ale to se přece nevylučuje. A v kontrastu, že na svém webu máte citaci Jana Wericha a hned vedle takové "hlody", viz post commara?

Ad Milosh, souhlasím. Také používáme jen součástky od prověřených dodavatelů. Ale na "takovéto domácí bastlení" si občas od Číňana něco koupím. Ale rozhodně bych s tím neplánoval řídit jadernou elektrárnu. Jednou se nám třeba povedlo koupit od nejmenovaného dodavatele Bluetooth modul jaksi bez "nepotřebných" certifikací a testy stály tolik, že ještě nejsou tyto náklady zaplaceny v prodaných zařízeních.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Uživatelská vylepšení / více miniPCIe

Powered by mwForum 2.29.3 © 1999-2013 Markus Wichitill